This Unreal Country

Ποιές είστε;

Είμαστε η Λίζυ Ιωαννίδου και η Αλεξάνδρα Κρστιτς, και οι δύο απόφοιτες Λογοτεχνίας. Είμαστε φίλες πάνω από μια δεκαετία, και σαν κάθε φιλία, αναπτύξαμε δικούς μας τρόπους και κώδικες επικοινωνίας. Ένας απ’ αυτούς ήταν η ποίηση και τα γραπτά που γέμιζαν τις σελίδες των τετραδίων μας, τα οποία μοιραζόμασταν η μια με την άλλη. Μετά από αμέτρητες συζητήσεις για το πως θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την κοινή μας αγάπη για την τέχνη του γραπτού λόγου, η παύση που είχε φέρει αρχικά η πανδημία μας έδωσε επιτέλους το έναυσμα (και τον χρόνο) να δημιουργήσουμε το This Unreal Country.

Τι κάνετε;

Το This Unreal Country δημιουργήθηκε με σκοπό να φέρουμε στο προσκήνιο λογοτεχνία που γράφετε για την Κύπρο και/ή από Κύπριες/ους. Θεωρούμε ότι πολλοί νέοι και νέες γράφουν, σαν και μας, αλλά είτε διστάζουν να τα δημοσιεύσουν είτε νιώθουν πως τα ΜΚΔ δεν αποτελούν ιδανικά πεδία έκφρασης. Και κάπου εδώ μπαίνει το This Unreal Country, προσφέροντας μια πλατφόρμα που μπορεί να φιλοξενήσει τα γραπτά αυτά.

Επίσης, εξίσου σημαντικό για μας είναι η προώθηση μιας ευρύτερης αγάπης για το διάβασμα και την λογοτεχνία, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την δημιουργία μιας κοινότητας ατόμων που περιφέρονται ταυτόχρονα σε πολλαπλούς κόσμους: στο εδώ και τώρα αλλά και στο αλλού των βιβλίων και σημειωματαρίων.

Ως πλατφόρμα αφοσιωμένη στην λογοτεχνία και την συγγραφή, τα οποία αντιλαμβανόμαστε ως πολιτικά πεδία διαλόγου κοινωνικών και πολιτικών αντιλήψεων, επιδιώκουμε στην προώθηση του γραπτού λόγου ως εργαλείο ανασκαφής, εξεύρεσης, διαμάχης, και διάνοιξης νέων οριζόντων. Ως ένα καθρέφτη μέσα από τον οποίο κατοπτρίζεται και διαθλάται η (Κυπριακή) πραγματικότητα του καθενός.

Τι θέλετε;

Αρχικά, θέλουμε να ξεκινήσουμε να επεξεργαζόμαστε το τι εστί Κυπριακή λογοτεχνία, μια ερώτηση αλληλένδετη με την απορία του τι εστί Κυπριακή ταυτότητα, αφού η υπονόμευση του ενός συμβάλλει στον ξεριζωμό του άλλου. Σε μια χώρα όπου η διδασκαλία και εκτίμηση του πολιτιστικού μας πλούτου βασίζεται γύρω από τον βαθμό στον οποίο εξυπηρετεί την προώθηση εθνικών μύθων, η διαδικασία εξοικείωσης με την Κυπριακή λογοτεχνία, αλλά και η παράλληλη αποκρυπτογράφηση της Κυπριακής ταυτότητας, καταντούν μια Οδύσσεια με τα δικά τους τέρατα.

Εξίσου σημαντικό με την εξεύρεση των ρίζων μας είναι και η προβολή των σπόρων που σπέρνονται στο παρόν, και κυρίως από νέους και νέες, που διευρύνουν τα όρια της τέχνης του γραπτού λόγου που καταπιάνεται με αυτό το νησί. Γενικότερα, μέσω της ιστοσελίδας αλλά και της παρουσίας μας στα κοινωνικά δίκτυα, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να κάνει μια παύση καθώς ‘scroll’άρει και να αφιερώσει λίγα λεπτά να διαβάσει λογοτεχνία αλλά και να εμπνευστεί στο να γράψει κάτι δικό του/της.

Facebook & Instagram: @thisunrealcountry

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Χριστιάννα Ευτυχίου

Ποια είσαι; Είμαι η Χριστιάννα Ευτυχίου, 25 χρονών από τη Λάρνακα, και είμαι επαγγελματίας ...

Aντρέας Χριστοδούλου

25.7.2010 Τι κάνεις; Είμαι μουσικός-μουσικοπαιδαγωγός. Διδάσκω παραδοσιακή μουσική στα μουσικά λύκεια Κύπρου και στο ...

Σοφία Μαρία Κικιλίντζια

Ποια είσαι; Μια νέα, φέρελπις ηθοποιός. Ενίοτε αιωρούμαι ανάμεσα σε πολλές προσωπικότητες και αμφιβάλλω ...

Λουκής Μενελάου

Ποιος είσαι; Είμαι ο Λουκής Μενελάου, 20 ετών, από τη Λευκωσία. Αυτή τη στιγμή ...

Στέλλα Ίσσα

Ποια είσαι; Είμαι η Στέλλα Ίσσα. Το Στέλλα από τη μαμά μου από την ...

Έλλη Αλωνεύτου

Η Έλλη Αλωνεύτου κυκλοφορεί ανάμεσα σε παθιασμένους καλλιτέχνες Πού περπατάς; Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ...

X