Το “The Piano Tour” στο Γεφύρι του Τζιελεφού!

Το Σάββατο 5 Ιουνίου, στις 10:30.

Η απόλυτα επιτυχημένη δράση του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει, με την επόμενη εξόρμηση του πιάνου να είναι στο δάσος της Πάφου και στο Μεσαιωνικό Γεφύρι του Τζιελεφού.

Το ρεσιτάλ στην ειδυλλιακή αυτή τοποθεσία θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου 5 Ιουνίου 2021, στις 10:30, και όπως πάντα θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω Facebook στον λογαριασμό: svkyriakides.

Το Γεφύρι του Τζιελεφού βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Άγιος Νικόλαος και περιβάλλεται από πλάτανους και έντονη άγρια βλάστηση, σε υψόμετρο 440 μέτρων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πέτρινο μεσαιωνικό γεφύρι στο νησί και είναι κτισμένο επάνω στον ποταμό Διαρίζο, ο οποίος τροφοδοτεί το φράγμα της Αρμίνου που βρίσκεται λίγο πιο κάτω. Αφορά σε οξυκόρυφη καμάρα, επιτόπιας κατασκευής, οι πέτρες του οποίου εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Στην περιοχή επικρατεί μία μοναδική ηρεμία με το γάργαρο νερό που ρέει ασταμάτητα κάτω από το γεφύρι να σε ταξιδεύει. Το Σάββατο 5 Ιουνίου, μαζί με το κελάρυσμα του ποταμού θα μας ταξιδεύσει και η μουσική του πιάνου.

Ο θεσμός του “The Piano Tour” υιοθετήθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde το 2019. Ένα πιάνο – άλλοτε μόνο και ενίοτε με τη συνοδεία άλλων οργάνων ή φωνής – εμφανίζεται σε αντισυμβατικούς χώρους (εκτός των παραδοσιακών αιθουσών και καταργώντας τα στερεότυπα) σε μία προσπάθεια προσέγγισης ή/και διάδρασης με το μεγαλύτερο δυνατό κοινό είτε φυσικά (εάν ο χώρος το επιτρέπει), είτε ηλεκτρονικά. Για τον σκοπό αυτό, οι συναυλίες του “The Piano Tour” μεταδίδονται μέσω live streaming ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτές όλοι, όπου και αν βρίσκονται ή/και ότι με ότι κι αν ασχολούνται τη δεδομένη στιγμή, εντός και εκτός Κύπρου.

Η αρχή έγινε με ρεσιτάλ στον τελικό του ποδοσφαιρικού κυπέλου Κύπρου στο στάδιο ΓΣΠ ενώ ακολούθησαν μοναδικές συναυλίες στο γραμμικό πάρκο Πεδιαίου, στην οροφή του υψηλότερου κτηρίου της πρωτεύουσας (Tower 360), στο Νεολιθικό Οικισμό της Χοιροκοιτίας, στο οδόφραγμα που χωρίζει τη Λευκωσία στα δύο από το 1974 κ.α. Είχαμε έως τώρα την ευκαιρία να θαυμάσουμε μοναδικές ερμηνείες του κλασικού ρεπερτορίου από υπέροχους καλλιτέχνες σε χώρους που διαμορφώνουν ένα μοναδικό παζλ της σύγχρονης, της αρχαίας, της μεσαιωνικής Κύπρου ή ακόμη και της καθημερινότητας μας.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τα φαινόμενα της μείωσης και της γήρανσης του ακροατηρίου στις αίθουσες μουσικής να εντείνονται. Αυτό αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα αφού η νέα γενιά επιλέγει να “κοινωνικοποιείται” μέσω της τεχνολογίας αντί μέσω της προσωπικής επαφής. Η πανδημία που έκλεισε τον κόσμο στο σπίτι μάλλον ενέτεινε το συγκεκριμένο πρόβλημα παρά να το απαμβλύνει» εξηγεί ο Πρόεδρος του Οργανισμού Avantgarde, Σταύρος Κυριακίδης, και συνεχίζει: «Ο Οργανισμός μας εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της μουσικής παιδείας στον τόπο μας και της προβολής του πολιτιστικού μας προϊόντος. Η παρουσία ενός πιάνου σε χώρο και χρόνο στα οποία δεν το αναμένει κάποιος, μας δίνει την ευκαιρία να απευθυνθούμε σε διαφορετικό κοινό απ’ ότι συνήθως και να το προ(σ)καλέσουμε να διαδράσει μαζί μας, αφού οι συναυλίες μεταδίδονται και ζωντανά μέσω Facebook. Εάν θέλουμε να αναπτύξουμε νέο ακροατήριο τότε πρέπει να απευθυνθούμε στο σύνολο της κοινωνίας και σίγουρα να σκεφτούμε “έξω από το κουτί”. Ο Covid-19 απέδειξε ακριβώς τη δύναμη του πολιτισμού και την τεράστια του συνεισφορά στη ψυχική υγεία και στην πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, ειδικά στην περίοδο των αναγκαστικών περιορισμών. Με το “The Piano Tour” ευελπιστούμε ότι συνεισφέρουμε προς την κατεύθυνση μουσικού γραμματισμού με στόχο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, όλο και περισσότερο κοινό να στηρίξει με τη φυσική του παρουσία στα θέατρα και στους χώρους εκδηλώσεων τους καλλιτέχνες και τη μουσική».

Οι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στο ρεσιτάλ στο Γεφύρι του Τζιελεφού είναι το πιανιστικό ντούο των Λεώνη Χατζηθωμά και Borislav Alexandrov, οι οποίοι εγκαινίασαν τον συγκεκριμένο θεσμό τον Μάϊο του 2019 στο Στάδιο ΓΣΠ. «Είμαστε ευτυχείς που μας δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχουμε για μία ακόμη φορά στον καταπληκτικό αυτό θεσμό» λέει η Χατζηθωμά. «Όταν μας έγινε η πρόταση να παίξουμε στο γήπεδο και μάλιστα σε τελικό ποδοσφαιρικού κυπέλου δεν ξέραμε τι να αναμένουμε. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, βλέπουμε την επιτυχία του “The Piano Tour” και είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε κι εμείς με τον τρόπο μας στην κατεύθυνση της προβολής της κλασικής μουσικής και της ανάπτυξης ακροατηρίου με ταυτόχρονη προβολή του τόπου μας, αφού οι χώροι που επιλέγει ο Οργανισμός κάθε φορά είναι μοναδικοί».

Για το συγκεκριμένο ρεσιτάλ, ο Οργανισμός έχει εξασφαλίσει την άδεια τόσο της οικείας αρχής όσο και του Τμήματος Δασών. Πρόκειται για διοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde με τη χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, της Ελληνικής Τράπεζας και της Kyriakides Piano Gallery.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

“Creatures of Hope”: Τα χαρωπά πλάσματα της εικονογράφου Loe Lee στους δρόμους της Νέας Υόρκης

Οι χαρωποί χαρακτήρες είναι μέρος της σειράς “Creatures of Hope” της Αμερικανο-κινέζας εικονογράφου Loe ...

Οι γυναίκες του Φέγγαρου

Women have the power στο φετινό line up του μουσικού φεστιβάλ Φέγγαρος, που πραγματοποιείται ...

Balothizer: «Κρητική μουσική από την κόλαση»

Cretan music from hell είναι ο τίτλος του ντεμπούτο άλμπουμ των Balothizer, μιας μπάντας ...

Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε: «Διάττοντες» της Χλόης Μελίδου

Το Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε παρουσιάζει το έργο «Διάττοντες» της Χλόης Μελίδου. Οκτώ μονόλογοι (ή ...

ΤΑΚΙΜ – ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ | «Ελληνική απόλαυσις!..»

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού υποδέχεται τους ΤΑΚΙΜ και την παράσταση ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ «Ελληνική απόλαυσις» ...

Méditerranée | Έκθεση στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη

Το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη παρουσιάζει την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Méditerranée από τις ...

X