16ο Φεστιβάλ με Moυσικές του Κόσμου του Θεάτρου Ριάλτο

Τον Ιούλιο στο Rialto Open Air, με έξι Kυπριακά σχήματα κι ένα εργαστήρι κρουστών για παιδιά!

Για 2η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ με Moυσικές του Κόσμου του Θεάτρου Ριάλτο εστιάζει αποκλειστικά στους Κύπριους μουσικούς, δίνοντας τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό τη νεότερη δουλειά τους.

Με στόχο την ανάπτυξη κλίματος αισιοδοξίας και επιστροφής στην καλλιτεχνική παραγωγή, η 16η διοργάνωση προσφέρει βήμα σε μουσικούς και συγκροτήματα με αντικείμενο τις Μουσικές του Κόσμου και συμβάλλει στη συνέχιση της σχέσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο κοινό με το είδος αυτό της μουσικής.

Στην διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί, όπως και πέρσι, στον ανοικτό χώρο πίσω από το Θέατρο Ριάλτο (πάρκινγκ ΣΕΚ) συμμετέχουν πέραν των 50 κυπρίων μουσικών ενώ για 1η φορά, στο πλαίσιο του Rialto Residency, οργανώνεται Εργαστήρι Κρουστών για παιδιά από τον Ρόδο Παναγιώτου και μέλη της ομάδας Batukinio.

Το Cyprus Rialto World Music Festival το οποίο ξεκίνησε το 2006 το Θέατρο Ριάλτο, τιμάται με το EFFE label 2019 -2021 (Europe for Festivals, Festivals for Europe) και είναι μέλος του European Forum of Worldwide Music Festivals.

 

6/7 Ο Ήλιος της Αυκής Ι Τρίτη 21:00 (75’)

Η συναυλία παρουσιάζει το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ του συνθέτη Βασίλη Φιλίππου, εμπνευσμένο από μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Η μουσική του άλμπουμ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με τον όρο ‘Σύγχρονη Tροπική Mουσική’, με γεωγραφικό ενδιαφέρον την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο δίσκος έχει ήδη αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές από το Songlines και fRoots, μεταξύ άλλων.

Βασίλης Φιλίππου: φωνή, κρουστά / Μιχάλης Κουλουμής: βιολί, βιόλα / Γιάννης Κουτής: ούτι, κιθάρα / Meir Gassenbauer: νέυ / Μάριος Μενελάου: κοντραμπάσο

 

12/7 Τρόπος Ensemble Ι Δευτέρα 21:00 (75’)

Μια περιδιάβαση στις μουσικές αυλές της Ανατολικής Μεσογείου. Με αφετηρία τη μικρή μας πατρίδα, το Μουσικό Σύνολο ΤΡΟΠΟΣ θα παρουσιάσει επιλεγμένα τραγούδια και οργανικούς σκοπούς από την Κύπρο, τα νησιά του Αιγαίου, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις του Μιχάλη Κουλουμή.

Μιχάλης Κουλουμής: βιολί, καλλιτεχνική επιμέλεια, διδασκαλία / Πέτρος Κουλουμής: φωνή, λαούτο, καλλιτεχνική επιμέλεια, διδασκαλία

Πιερής Κάκουρος: βιολί / Γιάννης Ματθαίου: βιολί / Θεοφάνης Θεοφάνους: βιολί / Μωυσής Παπαμωυσέως: βιολί / Ιορδάνης Μενελάου: λαούτο / Αλεξάνδρα Πάμπουκα: ούτι / Αναστασία Ζακυνθινού: ούτι, φωνή / Στέλιος Στυλιανού: πολίτικη λύρα / Γιώργος Χατζήπαπας: κλαρίνο / Μωυσής Μάρκου: κλαρίνο, πιθκιαύλιν / Γιάννης Χατζηνικολάου: καβάλ, κρουστά / Φιλική συμμετοχή – Μάνος Στρατής: κοντραμπάσο

 

14/7 ανησυχίες ενός ήρεμου μυαλού vol.3 Ι acapella solo loop (the band) Ι Τετάρτη 21:00 (75’)

Η παράσταση βασίζεται στην καινούργια δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη Σπύρου, με έντονο το στοιχείο του πειραματισμού επάνω στους ήχους, την παραστατικότητα, τον στίχο και την ποίηση. Ένα μείγμα από σύγχρονες μουσικές φόρμες (hip hop / reggae / sampling / beat making / παραδοσιακή και λαϊκή μουσική) σε συνδυασμό με παραδοσιακά όργανα και μπασογραμμές, σε ένα ταξίδι στην Κύπρο, την Αίγυπτο, την Αφρική και το τώρα.

Δημήτρης Σπύρου: φωνή, στίχοι, beats, sampling / Ανδρέας Ροδοσθένους: ηλεκτρικό μπάσο, loops / Θεόδωρος Πολυκάρπου: μπαγλαμάς, τζουράς, μαντολίνο, φωνητικά / Χριστίνα Πολυκάρπου: λύρα

 

17/7 Εργαστήρι Κρουστών για παιδιά I Ρόδος Παναγιώτου Ι Σάββατο 10:00 – 11:30

Στο πλαίσιο του Rialto Residency διοργανώνεται από τον Ρόδο Παναγιώτου και μέλη της ομάδας Batukinio εργαστήρι κρουστών για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Οι εισηγητές του εργαστηρίου θα παρουσιάσουν αυθεντικά βραζιλιάνικα κρουστά, δίνοντας την ευκαιρία σε νεαρούς συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, να ακούσουν, να πειραματιστούν, να αυτοσχεδιάσουν και να βιώσουν την εμπειρία της δημιουργίας.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν / Απαραίτητη η προκράτηση θέσης από την ιστοσελίδα www.rialto.com.cy ή το ταμείο του θεάτρου 77 77 77 45.

 

19/7 Ελεονώρα Ρούσου – Χαρά Ι Δευτέρα 21:00 (75’)

Όπως υποδηλώνει και το όνομα του σχήματος «Χαρά», οι συνθέσεις και τα τραγούδια που θα ερμηνεύσει η μπάντα είναι εμπνευσμένα από ανθρώπινα συναισθήματα, από την εμβέλεια, τη δομή και την επίδρασή τους. Έχοντας ως βασικό άξονα δημιουργίας τις έννοιες της διαφάνειας, του να μοιράζεσαι και να είσαι ανοικτός, οι συνθέσεις αυτές αποτελούν ένα συγκινητικό αμάλγαμα της μέχρι σήμερα ζωής μας.

Ελεονώρα Ρούσου: φλάουτο, φωνή / Ηλίας Ιωάννου: τρομπέτα / Γιάννης Κούτης: oud, κιθάρα, μαντολίνο / Οδυσσέας Τουμάζου: κιθάρες / Χρήστος Γερολατσίτης: πιάνο / Ανδρέας Ροδοσθένους: μπάσο, άταστο μπάσο / Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα

 

27/7 Chunky Funky I Τρίτη, 21:00 (75’)

Ένας από τους στόχους της μπάντας είναι η επικοινωνία με τον κόσμο. Έτσι λοιπόν, ορισμένοι από τους ακροατές θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από ένα «παιχνίδι», να αναλάβουν τον ρόλο του Μαέστρου και να διευθύνουν επί σκηνής. Λέξεις που περιγράφουν τη μουσική είναι: χορευτική, χαρούμενη, ρυθμική και διασκεδαστική.

Γιώργος Μορφίτης: μαέστρος, πλήκτρα, κρουστά / Ηλίας Ιωάννου: τρομπέτα / Χάρης Ιωάννου: τενόρο, βαρύτονο σαξόφωνο / Χρίστος Ζένιος: τενόρο, βαρύτονο σαξόφωνο / Αντρέας Παντελή: πλήκτρα / Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα / Rodrigo Caceres: ηλεκτρικό μπάσο / Αντρέας Στεφάνου: τύμπανα / Ρόδος Παναγιώτου: κρουστά

 

29/7 Amalgamation Project Ι Πέμπτη 21:00 (75’)

Ένα μουσικό ταξίδι που ισορροπεί μεταξύ του δροσερού μεσογειακού ήχου, τους ήχους των βουνών των Βαλκανίων και των πλούσιων ηχοχρωμάτων της πολυφωνίας.Το σχήμα θα παρουσιάσει διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια, ένα αμάλγαμα δύσης και ανατολής, όπως και δικές του συνθέσεις, με εμβόλιμες μικρές αφηγηματικές ιστορίες/ποιήματα με έμφαση στις ‘ιστορίες’ γυναικών της Κύπρου, αλλά και άλλων περιοχών της Μεσογείου.

Βασιλική Αναστασίου: φωνή, έρευνα, συνθέσεις / Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα, διασκευές, συνθέσεις / Μιχάλης Κουλουμής: βιολί / Ρόδος Παναγιώτου: κρουστά / Ανδρέας Ροδοσθένους: μπάσο / Χορωδία Amalgamation: Αργυρώ Χριστοδούλου, Μυρτώ Αριστείδου, Χριστίνα Αντωνιάδου, Χριστίνα Παπαμιχαήλ και Αννίτα Κωνσταντίνου .

 

Πάρκινγκ ΣΕΚ (πίσω από Θέατρο Ριάλτο), στις 21:00
Εισιτήρια: €5 / Ελεύθερη είσοδος για μουσικούς, μαθητές & φοιτητές / Απαραίτητη η προεξασφάλιση θέσεων
Πληροφορίες / Ταμείο: 77 77 77 45, www.rialto.com.cy, Rialto App.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου: Γαλλόφωνη κινηματογραφική εβδομάδα στον Κινηματογράφο Κωνστάντια

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου με χαρά σας προσκαλεί σε μια γαλλόφωνη κινηματογραφική εβδομάδα από ...

Display 6 | συνεχίζονται οι παρουσιάσεις στο Point

«Το βιβλίο ως εικαστική μορφή» παρουσιάζει σήμερα η Μαρίνα Γεραλή στο πλαίσιο του ερευνητικού ...

Έκθεση Στέλλας Καπεζάνου

Η EDIT GALLERY στη Λεμεσό παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την ατομική έκθεση ...

Διάφανα Κρίνα, επανενωμένα στη Λευκωσία

Το συγκρότημα με τον ποιητικό στίχο, τις ατμοσφαιρικές μελωδίες αλλά και την ατόφια, ροκ ...

Secret Worlds της Emmanuelle Prosper

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση ‘Secret Worlds’ της Γαλλίδας φωτογράφου ...

Εικόνες από τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΣΟΚ στην εκκλησία Φανερωμένης

Μέσα στην εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης δόθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου ...

X