breathing eye – σόλο περφόρμανς της Αριάννας Οικονόμου

Η Αριάννα Οικονόμου παρουσιάζει νέα σόλο περφόρμανς με τίτλο breathing eye που αποτελείται από ένα συνδυασμό κίνησης, ηχητικού τοπίου και βίντεο.

Το breathing eye πραγματεύεται τις σχέσεις και τα όρια μεταξύ κίνησης – αίσθησης, εαυτού – άλλου, μνήμης – παρούσας στιγμής. Έχοντας ως σημείο εκκίνησης τη φράση του Τζωρτζ Μπέρκλεϋ, που χρησιμοποιήθηκε από τον Σάμιουελ Μπέκετ στην αρχή της μικρού μήκους ταινίας FILM (1965), “esse est percipi” (η ύπαρξη είναι η αντίληψη), η Οικονόμου εκλαμβάνει το μοναδικό σενάριο του Μπέκετ και συγκεκριμένα τον χαρακτήρα του ‘Ο’ ως ένα άλλο σώμα, η χορογραφική προσέγγιση του οποίου γίνεται και το βασικό θέμα του έργου. Στιγμές, συνθήκες και εικόνες από το FILM μεταφράζονται σε δικές της αφηγηματικές δομές και ρυθμούς, ενώ χώρο βρίσκουν αυτοβιογραφικά στοιχεία καθώς και η ενσάρκωση άλλων αρχετυπικών χαρακτήρων.

Ο πρωταγωνιστής του FILM είναι ένας μεγάλος σε ηλικία άνδρας, που, νιώθοντας κυνηγημένος από ένα μηχανικό μάτι που καταγράφει και καθρεφτίζει τα πάντα, αναπτύσσει ένα υψηλό επίπεδο αυτοσυνείδησης, μπαίνοντας σε ένα «διαγωνισμό κοιτάγματος» με όλα όσα τον περιτριγυρίζουν και τον παρακολουθούν. “Είναι μια ταινία για την αντιληπτική ικανότητα του ματιού, [για τον άνθρωπο] που μπορεί να είναι αντικείμενο αντίληψης ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αντιλαμβάνεται. Θέλει ως τρελός να αντιληφθεί και ως αντικείμενο αντίληψης προσπαθεί απεγνωσμένα να κρυφτεί. Μετά, στο τέλος, κάποιος κερδίζει.”, εξήγησε ο σκηνοθέτης Άλαν Σνάιντερ.

Εξετάζοντας με κριτική διάθεση το ότι “στο τέλος, κάποιος κερδίζει”, η Οικονόμου μαζί με την ομάδα ξεκίνησε την διαδικασία ανάπτυξης του έργου, που επικεντρώθηκε στην εξερεύνηση της σχέσης του χορευτικού σώματος με τις αισθήσεις καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να σωματοποιηθούν και να αποδοθούν με μια άλλη ηχητική και εικαστική γλώσσα, στιγμές από το έργο του Μπέκετ. Η ομάδα που πλαισιώνει την Οικονόμου αποτελείται από τους Ευαγόρα Βανέζη (γενική επιμέλεια), Γιάννη Χριστοφίδη (σχεδιασμός ήχου/σύνθεση), Maud Nivet (visuals/βοηθός σκηνοθέτη), Πέτρο Κονναρή (σύμβουλος δραματουργίας) και Αννίτα Μιχαηλίδη (σύμβουλος styling).

Η πρώτη παρουσίαση του έργου θα γίνει στο ‘rehearsal’ στο Καϊμακλί, με στόχο την ανάδειξη των τοποειδικών (site-specific) στοιχείων που ανατροφοδότησαν την εξέλιξη του. Δεύτερη σειρά παραστάσεων θα δοθεί τον Σεπτέμβρη στη Στέγη Χορού Λευκωσίας, ενώ την ίδια περίοδο θα παρουσιαστεί και ένα φιλμ σε σκηνοθεσία της Justyna Ataman.

Ευαγόρας Βανέζης – Θεωρητικός Τέχνης, Επιμελητής.

περφόρμανς / έρευνα / δραματουργία / κείμενα: Αριάννα Οικονόμου
επιμέλεια / έρευνα: Ευαγόρας Βανέζης
σχεδιασμός ήχου / σύνθεση: Γιάννης Χριστοφίδης
visuals / βοηθός σκηνοθέτη: Maud Nivet
ταινία μικρού μήκους της περφόρμανς : Justyna Ataman (Παρουσίαση Σεπτέμβριος 2021)
σύμβουλος δραματουργίας: Πέτρος Κονναρής
σύμβουλος styling: Αννίτα Μιχαηλίδη
διεύθυνση παραγωγής: Παντελής Γεωργίου
παραγωγή: ECHO ARTS
– με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας –

Σάββατο 12/06, Κυριακή 13/06, Τετάρτη 23/06, Παρασκευή 25/06, Κυριακή 27/06 και Τρίτη 29/06 2021, 20:00 / γωνία οδών Βασιλέως Παύλου και Αχιλλέως 67Β, 1021, στο rehearsal /Καϊμακλί, Λευκωσία (πρώην στούντιο Αριάννας Οικονόμου)

Πέμπτη 16/09, Παρασκευή 17/09 και Σάββατο 18/09, 20:00 / Στέγη Χορού Λευκωσίας, Παρθενώνος 25, 1105, Άγιος Ανδρέας, Λευκωσία

Περιορισμένος αριθμός θέσεων, απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο echo-arts@cytanet.com.cy και στο Facebook: Echo Arts ή στα τηλέφωνα 97 772264 και 99 015347.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά»

Η σειρά διαδικτυακών διαλέξεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο-διάλεξη ...

Zanele Muholi στην Tate Modern: Δεν είναι τέχνη, είναι εικαστικός ακτιβισμός.

London Strolling καινούριου χρόνου με τη μεγάλη αναδρομική έκθεση μίας από τις πιο δυναμικές ...

Ένα πρότζεκτ για την Βασίλισσα Βερεγγάρια

Στο The Berengaria Project η ομάδα της ΦΧΨ Heritage Design εστιάζει στην επιδραστικότητα της ...

Ολοκληρώθηκε η 28η Δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρης

Η 28η δημοπρασία έργων τέχνης του Οίκου Ψαθάρης ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία αποφέροντας στον ...

2ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Κύπρου

Μετά την περσινή επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ Ακορντεόν Κύπρου, η διοργάνωση επανέρχεται με πιο ...

Τομ Έκερσλι: Ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τις αφίσες

Κανένα όνομα δεν έχει συνδεθεί περισσότερο με τις αφόσες από αυτό του Τoμ Έκερσλι ...

X