Έφη Σαββίδη – «A territory without terrain» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας

Η ατομική έκθεση της Έφης Σαββίδη A territory without terrain σε επιμέλεια της Μαρίνας Χριστοδουλίδου ανοίγει στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας την Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 στις 18:00.

Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά έργων που αφορούν στη ζωή των πολιτικών προσφύγων στο Richmond Village, στη βρετανική στρατιωτική βάση στη Δεκέλεια.

Την τελευταία δεκαετία η πρακτική της Σαββίδη επικεντρώνεται στο να παράγει τέχνη με κοινωνικό προσανατολισμό – μια μορφή τέχνης που λειτουργεί (και) ως μέσο συμβολής στο δημόσιο διάλογο και σχολιασμού θεμάτων κοινωνικής ευθύνης. Ένα ερώτημα που προκύπτει σε σχέση με την έκθεση είναι το πώς μεταφράζεται και πώς αντικατοπτρίζεται στην τέχνη η εμπειρία της προσφυγιάς και η επισφαλής μεταβατική ανθρώπινη κατάσταση της προσμονής που την χαρακτηρίζει. Όσοι εργάζονται στενά με κοινότητες αιτητών ασύλου, προσφύγων και μεταναστών εργατών επαναφέρουν συχνά στο προσκήνιο την άδικη μεταχείριση που δέχονται αυτοί οι πληθυσμοί, με στόχο οι ιστορίες τους να μην ξεχαστούν και να μην αποσιωπηθούν.

Πέρα από τις προσωπικές και οικογενειακές αφηγήσεις των ῾προσωρινών᾽ κατοίκων του Richmond, η οπτική της Σαββίδη και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τον τόπο και τις ζωές των ανθρώπων εκεί φανερώνουν την απουσία κοινωνικής συνοχής και την άγνοια που η πολιτειακή μας δομή επιτρέπει. Το Richmond και η εδαφική επικράτειά του είναι το αποθετήριο ενός αφηγήματος για χωρικές αλλά και ανθρώπινες σχέσεις, υπαρκτές και επίκαιρες. Το έργο της Σαββίδη κάνει ορατές και αποκαθιστά ιστορίες τοποθετημένες σε μια εδαφική επικράτεια δίχως έδαφος.

Η έκθεση A Territory Without Terrain παρουσιάζει κείμενα των Όλγα Δημητρίου, Άλκη Χατζηανδρέου, Χρίστου Χατζηιωάννου και Tegiye Birey, τα οποία παρέχουν διεπιστημονικές οπτικές και αναγνώσεις των ιστοριών του Richmond και του έργου της Σαββίδη. Δοκίμια από τους ίδιους συγγραφείς αποτελούν και το περιεχόμενο του ομότιτλου βιβλίου που θα εκδοθεί στα πλαίσια της έκθεσης.

Η έκθεση συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και συμπεριλαμβάνεται στη σειρά δράσεων που διοργανώνεται από την Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο και άλλους φορείς.

Έφη Σαββίδη – «A territory without terrain»
Επιμέλεια: Μαρίνα Χριστοδουλίδου
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας
Εγκαίνια: Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021, 18:00 – 22:00.
Διάρκεια: 18 Ιουνίου – 4 Σεπτεμβρίου 2021

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τι παίζει σήμερα – Κυριακή, 14 Ιουλίου

Η σημερινή ατζέντα του Παραθύρου περιλαμβάνει κινηματογραφικές ταινίες, δύο θεατρικές παραστάσεις, τέσσερα φεστιβάλ, τέσσερις ...

Παιδικές ζωγραφιές του 1960 που στάλθηκαν στην Αμερική, επαναπατρίστηκαν έξι δεκαετίες μετά

Ογδόντα τρία έργα που ζωγράφισαν παιδιά σε δημοτικά σχολεία της Κύπρου κατά το 1950-1960 ...

Πραγματοποιήθηκαν τα εργαστήρια κινούμενου σχεδίου «Σε μια άλλη γη»

Μεγάλη ανταπόκριση παρουσίασε το κάλεσμα της Ομάδας ANTAMOSIS για πραγματοποίηση εργαστηρίων κινούμενου σχεδίου για ...

Το Frieze Seoul είναι γεγονός

Πολλαπλασιάζονται τα art fairs στην Ασία. Μετά το Art Basel Hong Kong και το ...

Παρουσίαση εκδόσεων στο The Island Club

Με την ευκαιρία την αρχή της εκδοτικής του δραστηριότητας, το The Island Club παρουσιάζει ...

Ο Γκέοργκ Μπάζελιτς δώρισε έξι από το πρωτοποριακά, ανάποδα πορτρέτα του στο Met.

Τα ανάποδα πορτρέτα του Γκέοργκ Μπάζελιτς χρονολογούνται από το 1969, μια χρονιά ορόσημο για ...

X