Εγκαινιάστηκε στο Παρίσι το «Εφήμερο Grand Palais»

Εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο εστην Πόλη του Φωτός το Le Grand Palais Éphémère, μια προσωρινή κατασκευή αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα φιλοξενήσει τα φεστιβάλ Fiac και Paris Photo όσο διαρκούν οι εργασίες ανακαίνισης του Grand Palais.

Ο πολλαπλών χρήσεων αρθρωτός χώρος θα φιλοξενήσει διάφορες εκδηλώσεις, όπως την ατομική έκθεση του Άνζελμ Κίφερ (Δεκέμβριος 2021 – Ιανουάριος 2022) αλλά και show των οίκων Chanel και Hermès, καθώς και τα αγωνίσματα τζούντο και πάλης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.

Το «Εφήμερο Grand Palais» εγκαινιάζεται με την παραγωγή χορού «Happening Tempête» του Γάλλου χορογράφου Boris Charmatz και στις 19 και 20 Ιουνίου φιλοξενεί το φεστιβάλ διευρυμένης πραγματικότητας «Palais Augmenté»· οι επισκέπτες θα μπορούν στην οθόνη των έξυπνων κινητών τους να βλέπουν τα έργα των Mélanie Courtinat, Lauren Moffatt, Mélodie Mousset, Manuel Rossner και Theo Triantafyllidis.

Για τα φεστιβάλ Fiac και Paris Photo θα ανεγερθεί μια ελαφρύτερη κατασκευή στο Champs-de-Mars, δίπλα στο Grand Palais Éphémère, για να εξασφαλιστεί επιπλέον χώρος· η επέκταση θα είναι 4.000 τετραγωνικά μέτρα φέτος και 8.000 τετραγωνικά μέτρα από το 2022 και μετά.

Η ατομική έκθεση του Κίφερ – με επωνυμία «Pour Paul Celan» – θα ακολουθήσει μετά τα δύο φεστιβάλ. Θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής τα οποία ο καλλιτέχνης δημιούργησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στοχαζόμενος πάνω στην ποίηση του Πάουλ Τσέλαν, την ιστορία της Ευρώπης και τους πολέμους της. Η επιλογή του Άνζελμ Κίφερ υπενθυμίζει ότι ο 76χρονος, με στούντιο στο Barjac της νότιας Γαλλίας, Γερμανός καλλιτέχνης, ήταν αυτός στον οποίο έγινε η παραγγελία για να κάνει την πρώτη έκθεση της Monumenta στο Grand Palais το 2007 και για να δημιουργήσει μόνιμα έργα για το Panthéon τα οποία τοποθετήθηκαν πέρυσι.

ΑΠΕ – ΜΠΕ
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

O Aύγουστος των ντοκιμαντέρ

1-8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού | Χαρουπόμυλος Λανίτη, Λεμεσός. Τα δικαιώματα της ...

«La Casa de Papel – Halloween Party» στην Παλιά Δημοτική Αγορά

Στην Παλιά Δημοτική Αγορά θα στηθεί ένα αλλιώτικο Halloween Party με τίτλο La Casa de Papel ...

Character Graffiti Workshop

Η ομάδα 2C Design Box & ο Edmon1419 διοργανώνουν εργαστήρι graffiti/street art για εφήβους, ηλικίας 12-17 ...

«Share Culture. Share Life»: Κύπρος και Ιρλανδία μοιράζονται εμπειρίες

Κύπρος και Ιρλανδία συναντώνται σε μια βραδιά στην οποία συνδυάζονται οι δυο κουλτούρες.  Κύπριοι ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 33η

Του Γιάννη Τουμαζή / Διευθυντής Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία Ίδρυμα Πιερίδη

«Γαλάζια Ασπίδα» από την UNESCO στην Ουκρανία

Ο διεθνής οργανισμός προσπαθεί να προστατεύσει τα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομίας πριν να είναι αργά. ...

X