«Εικών / Αναπαραστάσεις» – Επιπλέον παράσταση

Ακόμα μία παράσταση δίνει η ομάδα χορού Ασώματες Δυνάμεις της Ελληνίδας χορογράφου Ανδρομάχης Δημητριάδου Lindahl με το έργο «Εικών / Αναπαραστάσεις», την Κυριακή 6 Ιουνίου και ώρα 20:00 μ.μ. στη Στέγη Χορού Λευκωσίας (Παρθενώνος 25, ‘Αγιος Ανδρέας, Λευκωσία).

Οι αναπαραστάσεις του σώματος στα αρχαία ελληνικά και κυπριακά αγγεία, ανάγλυφα και αγάλματα, γίνονται η αφορμή για ένα έργο / ταξίδι / επιστροφή. Μετά από μακρόχρονη έρευνα, μελέτη και καταγραφή, η χορογράφος μοιράζετε με την ομάδα της αυτό το υλικό και μαζί αποκρυπτογραφούν και ξαναζωντανεύουν ένα κινητικό λεξιλόγιο, που έχει ακινητοποιηθεί στον χρόνο, όμως παραμένει ζωντανό μέσα μας. Αυτές οι αρχαίες μορφές, οι στάσεις, οι χειρονομίες, αποτυπώνουν στιγμές ζωής βιωμένες τότε, όπως και σήμερα. Ενσωματώνοντας τους μύθους και τα αρχέτυπα, τους ήρωες και τις ιστορίες τους, ανακαλύπτουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας. Η εικόνα γίνεται ένα παράθυρο προς ένα προσωπικό εσωτερικό τοπίο, όσο και σ’ ένα τοπίο συλλογικής μνήμης.

Οι πέντε εξαιρετικοί χορευτές της ομάδας μέσα από την κίνηση ή την στάση, τον ρυθμό, την φόρμα, την Απολλώνια νηφαλιότητα, ή την εκρηκτική Διονυσιακή έκσταση, συνδιαλέγονται με τις πολιτιστικές μας καταβολές και το συλλογικό μας φαντασιακό. Ένα αόρατο νήμα συνδέει τις ζωές μας το παρελθόν και το παρόν. Οι μύθοι και οι ιστορίες έρχονται να μας βρουν ή πάμε εμείς να τις συναντήσουμε! Και μέσα από αυτές να πούμε τις δικιές μας!

Σύλληψη / Χορογραφική Διεύθυνση: Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Χορεύουν / Συνδημιουργούν: Ανθη Κέττηρου, Λοίζος Κωνσταντίνου, Φούλη Στυλιανίδου, Σωτήρης Σωτηρίου και Μαρία Χρυσοστόμου.
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Ernst Lindahl / Φωτογραφίες: Sergio Vaccaro
Παραγωγή: Ασώματες Δυνάμεις με την στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, πρόγραμμα Πολιτισμός 2021.

Εισιτήρια στην πλατφόρμα www.soldoutticketbox.com ή απευθείας στον σύνδεσμο https://bit.ly/33mNrWz

Οι Ασώματες Δυνάμεις δανείζονται το όνομά τους από τους βυζαντινούς αγγέλους για να δηλώσουν την πνευματική ενέργεια που επιθυμούν να εκφράζουν μέσα από τον χορό.
Αναγνωρίζουν το σώμα ως μία ζωντανή μνήμη, ως έναν ποιητικό τόπο, όπου η ανθρώπινη εμπειρία καταγράφεται κι ανιχνεύεται, κι ο χορός τους λειτουργεί ως όχημα ενθύμησης και ενδοσκόπησης. Εργάζονται με βάση τον αυτοσχεδιασμό και την συλλογικότητα στην δημιουργική διαδικασία.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1996 στο Παρίσι από την Ελληνίδα χορογράφο της Διασποράς Ανδρομάχη Δημητριάδου-Lindahl. Μεταξύ του 2000 και 2003 η ομάδα έδρασε στην Στοκχόλμη και από το 2004 έχει έδρα την Λευκωσία.

Οι Ασώματες Δυνάμεις παρουσίασαν έργα σε φεστιβάλ της Κύπρου και του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων στο Dansens hus, Μεσογειακό Μουσείο και Modernadansteatern της Στοκχόλμης, Aversta Contemporary Arts Centre, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Centre Culturel Suedois (Παρίσι), Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, 3ο Φεστιβάλ Χορού Ζακύνθου, 3rd Dance Bridges Festival, Καλκούτα, Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, Cyprus European Dance Festival, 1o Cyprus Choreography Showcase, Maison de la Musique et de La Dance, Στρασβούργο – εκπροσωπώντας την Κυπριακή προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

(Φωτογραφίες: Sergio Vaccaro)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Διαδικτυακή έκθεση «Recurring Memories»

Η διαδικτυακή πλατφόρμα «Visual Space» παρουσιάζει μια νέα έκθεση με τίτλο «Recurring Memories» από ...

“Γεια σου, είμαι ο Κυριάκος Σταυρινός”

Συστάσεις για έναν από τους πρώτους άντρες καλλιτέχνες του σύγχρονου χορού στην Κύπρο, τον ...

Συναυλία αλληλεγγύης στην Τάφρο Κωστάντζα

Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης πραγματοποιείται στην Τάφρο Κωστάντζα, στη Λευκωσία, την Τετάρτη 29 Μαΐου. Η ...

“De profundis” του Oscar Wilde με την Βασιλική Κυπραίου και τον Βαγγέλη Γέττο

«Διάβασε και ξαναδιάβασε αυτό το γράμμα μέχρι να σκοτώσει τη ματαιοδοξία σου». Με αυτή ...

Amy Stephens | “Nature knows only colours”

Η Art Seen είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζει την ατομική έκθεση “Nature knows ...

Οι εκδηλώσεις του Απριλίου στο CVAR

Τέσσερις διαλέξεις και μία ενδιαφέρουσα μουσική συζήτηση διοργανώνει το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας(CVAR) ...

X