Έκθεση οσφρητικών γλυπτών στο Παρίσι

Μπορεί η αίσθηση της όσφρησης να είναι μέσον για καλλιτεχνική δημιουργία; Θετικά απαντά η έκθεση οσφρητικών γλυπτών που φιλοξένησε ο οίκος δημοπρασιών Phillips στο Παρίσι: τα έργα έξι καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Joana Vansconcelos, ενσωμάτωναν μοναδικά αρώματα που δημιούργησαν επί τούτου αρωματοποιοί.

Η “Profile By” ήταν καρπός έρευνας της ειδικού επί των αρωμάτων Diane Thalheimer, η οποία κάλεσε κάθε έναν καλλιτέχνη να συνεργαστεί με έναν αρωματοποιό για τη δημιουργία ενός αρώματος και την ενσωμάτωσή του στο γλυπτό του. Συζήτησε την ιδέα της με τη αρωματοποιία International Flavors and Fragrances (IFF), η οποία συμφώνησε να συνδυάσει σε ζεύγη έξι από τους αρωματοποιούς της με τους καλλιτέχνες που επέλεξε η Thalheimer. Στη συνέχεια, η Thalheimer προσέγγισε τον οίκο δημοπρασιών Phillips, o οποίος προσφέρθηκε να φιλοξενήσει την έκθεση.

Στο άρωμά της – με επωνυμία Lanca – η Vansconcelos εκφράζει το ενδιαφέρον της για την ευζωία και τη γιόγκα. Η συνεργάτης της, η αρωματοποιός Anne Flipo, επιδίωξε να μεταφράσει τις επτά τσάκρας σε ένα άρωμα με βάση το λιβάνι που αναδίνουν τα μικρά σταυρόσχημα κεραμικά της Vansconcelos που είναι διακοσμημένα με ζωηρόχρωμο κροσέ (https://www.instagram.com/p/CQOFMZaBY7a/).

Η εμπειρία της ενσωμάτωσης της αίσθησης της όσφρησης στα έργα της οδήγησε τη γλύπτρια, η οποία εκπροσώπησε την Πορτογαλία στην Μπιενάλε της Βενετίας του 2013 και έχει εκθέσει μνημειωδών διαστάσεων έργα στο Chateau de Versailles και στο πολυκατάστημα Bon Marche, να σκεφτεί διαφορετικά τη γλυπτική.

“Συνήθως τα έργα μου είναι πολύ μεγάλα και καταλαμβάνουν ένα χώρο. Εδώ, τα γλυπτά είναι μικρά και είναι το άρωμα που γεμίζει τον όγκο του χώρου” είπε και εκδήλωσε πρόθεση να συμπεριλάβει γλυπτά με ευωδιά στην έκθεση της στη Sainte-Chapelle de Vincennes του χρόνου.

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΚΧΡ / ΑΓΚ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

ΠΛΗΜΜΥΡΑ από το Φανταστικό Θέατρο στο DriveDrive

Τέσσερις Κύπριοι συγγραφείς εμπνέονται από έναν αρχαίο μύθο για να μιλήσουν για το σήμερα. ...

Δέκα δραστηριότητες από τη ΦΕΚ Πάφου εν μέσω πανδημίας

Η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (Τμήμα Πάφου) κατάφερε να οργανώσει 10 μεγάλες δραστηριότητες το 2020 ...

Το «Κουτάβι» του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο χρειάζεται επειγόντως ανανέωση

Το χαρούμενο κουτάβι, «Puppy», το καλυμμένο με άνθη γλυπτό του Τζεφ Κουνς που καλωσορίζει ...

Σε δημοπρασία «Το κεφάλι της αρκούδας» του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Το σκίτσο του κεφαλιού μιας αρκούδας είναι ένα από τα πολλά σκίτσα του Λεονάρντο ...

Μία νέα πολύχρωμη βιογραφία – κόμικς για τη ζωή της Yayoi Kusama

Για πρώτη φορά, η ζωή της μοναδικής avant – garde γιαγιάς με το χαρακτηριστικό ...

Το Αλφάβητο Γύρω μου |Δραστηριότητα για παιδιά από το NiMAC

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών του NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] παρουσιάζει τη δραστηριότητα “Το ...

X