Έκθεση οσφρητικών γλυπτών στο Παρίσι

Μπορεί η αίσθηση της όσφρησης να είναι μέσον για καλλιτεχνική δημιουργία; Θετικά απαντά η έκθεση οσφρητικών γλυπτών που φιλοξένησε ο οίκος δημοπρασιών Phillips στο Παρίσι: τα έργα έξι καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Joana Vansconcelos, ενσωμάτωναν μοναδικά αρώματα που δημιούργησαν επί τούτου αρωματοποιοί.

Η “Profile By” ήταν καρπός έρευνας της ειδικού επί των αρωμάτων Diane Thalheimer, η οποία κάλεσε κάθε έναν καλλιτέχνη να συνεργαστεί με έναν αρωματοποιό για τη δημιουργία ενός αρώματος και την ενσωμάτωσή του στο γλυπτό του. Συζήτησε την ιδέα της με τη αρωματοποιία International Flavors and Fragrances (IFF), η οποία συμφώνησε να συνδυάσει σε ζεύγη έξι από τους αρωματοποιούς της με τους καλλιτέχνες που επέλεξε η Thalheimer. Στη συνέχεια, η Thalheimer προσέγγισε τον οίκο δημοπρασιών Phillips, o οποίος προσφέρθηκε να φιλοξενήσει την έκθεση.

Στο άρωμά της – με επωνυμία Lanca – η Vansconcelos εκφράζει το ενδιαφέρον της για την ευζωία και τη γιόγκα. Η συνεργάτης της, η αρωματοποιός Anne Flipo, επιδίωξε να μεταφράσει τις επτά τσάκρας σε ένα άρωμα με βάση το λιβάνι που αναδίνουν τα μικρά σταυρόσχημα κεραμικά της Vansconcelos που είναι διακοσμημένα με ζωηρόχρωμο κροσέ (https://www.instagram.com/p/CQOFMZaBY7a/).

Η εμπειρία της ενσωμάτωσης της αίσθησης της όσφρησης στα έργα της οδήγησε τη γλύπτρια, η οποία εκπροσώπησε την Πορτογαλία στην Μπιενάλε της Βενετίας του 2013 και έχει εκθέσει μνημειωδών διαστάσεων έργα στο Chateau de Versailles και στο πολυκατάστημα Bon Marche, να σκεφτεί διαφορετικά τη γλυπτική.

“Συνήθως τα έργα μου είναι πολύ μεγάλα και καταλαμβάνουν ένα χώρο. Εδώ, τα γλυπτά είναι μικρά και είναι το άρωμα που γεμίζει τον όγκο του χώρου” είπε και εκδήλωσε πρόθεση να συμπεριλάβει γλυπτά με ευωδιά στην έκθεση της στη Sainte-Chapelle de Vincennes του χρόνου.

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΚΧΡ / ΑΓΚ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η National Gallery εκθέτει για 1η φορά πορτρέτο του Κοπέρνικου από τον Jan Matejko

Ένα πορτρέτο μεγάλων διαστάσεων του Κοπέρνικου, από τον Πολωνό καλλιτέχνη Jan Matejko, θα παρουσιάσει ...

Κάσιαλος αξίας 26 χιλιάδων ευρώ στη Δημοπρασία Ψαθάρη

Επιτυχημένη μπορούν να θεωρούν στον Οίκο Ψαθάρη την 24η δημοπρασία τους, η οποία πραγματοποιήθηκε ...

“Doors for Doris”: Οι πέτρινες πόρτες της Νέας Υόρκης

Το Public Art Fund παρουσιάζει το Doors for Doris, τη νέα δουλειά της γλύπτριας ...

‘Εκθεση της Chiaki Kamikawa

Η ατομική έκθεση της εικαστικού Chiaki Kamikawa από την Ιαπωνία με τον τίτλο «We ...

ΕΦΕ | 4ο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Εγκαταστάσεων

“Η γραμμή μεταξύ τέχνης και ζωής πρέπει να διατηρείται ως ρευστό, και ίσως ακατανόητο, ...

Γκαλερί Noise: “Presencing” της Helen Kirwan

Η γκαλερί Noise παρουσιάζει μια έκθεση με το φωτογραφικό έργο της Helen Kirwan, το ...

X