Human + Nature: Πέντε τεράστιες γυναικείες φιγούρες τιμούν τη φύση και τα υλικά της

Λίγο έξω από το Σικάγο, στα 1.700 στρέμματα του The Morton Arboretum ο Ντάνιελ Πόπερ έστησε τα γλυπτά του, πέντε τεράστιες γυναικείες φιγούρες, με υλικά όπως το ξύλο και το ατσάλι, το σκυρόδεμα και υφαντά για να δείξει την ανθεκτικότητα και την ποικιλομορφία της φύσης στα 220.000 δείγματα που αναπτύσσονται στο έδαφος. Το Human + Nature είναι η μεγαλύτερη έκθεση του Πόπερ μέχρι σήμερα.

Οι γυναικείες φιγούρες ποικίλλουν σε στάση, υλικό και συνολική αισθητική. Το καθένα από τα γλυπτά του έχει ύψος 26 πόδια και ζυγίζει πολλούς τόνους. Το θέμα του είναι ίδιο: μια κεντρική προτομή που αλλάζει σχήμα και σύνθεση.

 

 

Ο Πόπερ είναι ένας καλλιτέχνης που συνδέει τις εγκαταστάσεις του με τη φύση και τα υλικά της, γνωστός παγκοσμίως για τις επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιεί για να επεξεργαστεί την πρώτη ύλη του. Οι θεαματικές δημόσιες εγκαταστάσεις τέχνης που παρουσιάζει είναι διαδραστικές μέσα σε δημόσιους χώρους, ενώ η φύση της πατρίδας του, της Νότιας Αφρικής, αποτυπώνεται στα χαρακτηριστικά των προσώπων του έργου του.

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε κορυφαία φεστιβάλ όπως το Electric Forest στις ΗΠΑ, το Boom στην Πορτογαλία, το Rainbow Serpent στην Αυστραλία, καθώς και το Afrikaburn στο Tankwa Karoo στη Νότια Αφρική.

 

 

Ένα από τα μεγάλα έργα του είναι μια ανάθεση για τη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας του Nelson Mandela. Δημιούργησε το Δέντρο της Σοφίας ύψους 14 μέτρων από γαλβανισμένο ατσάλι με βάση από γρανίτη. Το δέντρο είναι μια μόνιμη εγκατάσταση που έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της αρχιτεκτονικής τοπίου του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Έχει κάνει μεγάλες εγκαταστάσεις για μεγάλες εταιρείες αλλά και για μεγάλα φεστιβάλ και γεγονότα όπως η τελετή έναρξης του Africa Cup of Nations. Δουλεύει με μια ολόκληρη ομάδα και τα έργα του είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συλλογικής εργασίας με βιομηχανικούς σχεδιαστές αλλά και με έμπειρους τεχνίτες και κατασκευαστές στη Νότια Αφρική, την Κίνα και το Μπαλί.

 

Φωτογραφίες: © The Morton Arboretum

LiFO

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Υλοποίηση τοιχογραφίας «ELEMENTS»

Το τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού έχει προκαλέσει η τοιχογραφία που δημιούργησε ο καλλιτέχνης (mural ...

Jeuneville: Μια περιοχή στο Παρίσι που έχει σχεδιαστεί για νέους και για καινοτόμες επιχειρήσεις

Ο αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ υπογράφει ένα μοναδικό και πρωτοποριακό έργο που θα μεταμορφώσει ριζικά ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 4η

Κοιτάζω τις στατιστικές και τα γραφήματα. Ενστικτωδώς το μάτι μου πάει στην κατηγορία 50-59. ...

Φιλανθρωπικό παζαράκι “Στα πεταχτά”

Το Καφενείο “Στα Πεταχτά” διοργανώνει το φιλανθρωπικό παζαράκι Art and ReUse Bazaar, την Κυριακή ...

A week at the village: ένα ντοκιμαντέρ για το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος 2019

Ένα ντοκιμαντέρ για το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος 2019 «ανέβηκε» σήμερα στο κανάλι της Louvana ...

“Φτιάχνουμε χαρταετούς” για καλό σκοπό στο Λεβέντειο Μουσείο

 Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας σε συνεργασία με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, Κλάδο Λευκωσίας, ...

X