Κύπρια αρχιτέκτονας φιναλίστ στα φετινά Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής

Το έργο σχεδιασμού του Μουσείου Μνήμης Καλαμουργικής στα Λιβάδια είναι στους φιναλίστ για το βραβείο «Καλύτερη Νέα Αρχιτεκτονική σε Υφιστάμενο Κτήριο». Το έργο σχεδίασε η αρχιτέκτονας Ελεονόρα Αντωνιάδου (SUPERSIDE STUDIO).Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα με ζωντανή αναμετάδοση μέσω των λογαριασμών του DOMa στα social media.
Tο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΛΑΜΟΥΡΓΙΚΗΣ ΛΙΒΑΔΙΩΝ, ανατέθηκε για σχεδιασμό στην αρχιτέκτονα το 2015 και εγκαινιάσθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Η ιδέα για την δημιουργία του Μουσείου γεννήθηκε στα πλαίσια της καταχώρησης του καλαμιού στον κατάλογο αυλής πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και η χρηματοδότηση του Μουσείου έγινε από τον Δήμο Λιβαδιών. Το μουσείο επιμελήθηκε ο Ιωσήφ Χατζήκυριακος.

 

Το κτίριο του Μουσείου, αποτελείται από το διατηρητέο κτίριο του νηπιαγωγείου το οποίο αποκαταστάθηκε σε προηγούμενη φάση αλλά έμεινε ανενεργό καθώς και από μια μεταγενέστερη προσθήκη  δυο αιθουσών και βοηθητικών χώρων (τουαλέτες, αποθήκες, κουζίνα).  Στόχος της παρούσας πρότασης ήταν η κατάργηση της υφιστάμενης χωρικότητας με την  δημιουργία ενός νέου – εσωτερικού κελύφους- το οποίο θα επαναπροσδιορίσει την κάτοψη και θα δημιουργήσει διαφορετικές ροές κινήσεων και αισθήσεων. Το κτίριο στεγάζει σήμερα τρεις βασικές λειτουργίες: το μουσείο (διατηρητέο νηπιαγωγείο), το εκπαιδευτικό κέντρο και το πωλητήριο (μεταγενέστερη προσθήκη).Η επιλογή της χωροθέτησης λειτούργησε συμβολικά όπου στο ιστορικό κτήριο τοποθετήθηκε το μουσείο- μνήμη- και στην προσθήκη το εκπαιδευτικό κέντρο- καθημερινότητα και μέλλον του καλαμιού. (συνέχεια της μνήμης). Παρόλο μου οι λειτουργίες τοποθετούνται σε διαφορετικούς χώρους, ρέουν η μια μέσα στην άλλη τείνοντας να καταργήσουν τα όρια τους.

Κύριος στόχος της πρότασης είναι η μεταφορά της εμπειρίας του καλαμιού μέσα από χωρικά στοιχεία, δημιουργώντας δηλαδή την δομή του μουσείου μέσα από την ίδια την υλικότητα, τις υφές και τα χρώματα του καλαμιού. Με κεντρική ιδέα  μια συνεχόμενη κίνηση χωρίς αρχή και τέλος, η λαβυρινθώδης διάταξη του χώρου, στοχεύει στην συνεχή συνδιάλεξη του επισκέπτη με τον ίδιο τον χώρο που ανακαλύπτει.

Το περιεχόμενο του μουσείου, αποτέλεσε μια πρόκληση για την αρχιτέκτονα, αφού τα αντικείμενα προς έκθεση δεν έχουν μουσειακό χαρακτήρα, έτσι ο ίδιος ο χώρος σχεδίαστηκε σαν  το  κύριο αντικείμενο προς έκθεση. Το έργο εγκαταλείπει την κλασική αντιμετώπιση, της έκθεσης αντικειμένων και μέσα από το δομικό σύστημα του κελύφους δημιουργούνται οπές – παράθυρα- μέσα από τις οποίες αποκαλύπτονται τα αντικείμενα προς έκθεση. Το φως, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό αφού στόχος ήταν, το νέο αυτό κέλυφος που δημιουργήθηκε να  δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται στον χώρο, πάνω από ένα σύννεφο άσπρου φωτός. Η χρήση φωτιζόμενου πατώματος παράλληλα ενδυναμώνει την σχεδιαστική πρόθεση του αποπροσανατολισμού στον χώρου και της λαβυρινθώδους διάταξης.

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

RHCP: νέο άλμπουμ με cover του Damien Hirst

Στο επίσημο site τους αποκάλυψαν το cover του καινούριου τους άλμπουμ, με τίτλο I’m ...

Πικάσο ο ένας από τους κλεμμένους πίνακες

Έργο του Πικάσο είναι ο ένας από τους δύο πίνακες που εκλάπησαν τα ξημερώματα, ...

Τόσο κοντά, τόσο μακριά | Η σύγχρονη κυπριακή τέχνη ταξιδεύει στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ βρίσκεται από χθες ο Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος ανέλαβε την επιμέλεια της ...

Μουσικό Φεστιβάλ Λευκωσίας 2012

Όταν ο Σύνδεσμος «Φίλοι της Λευκωσίας» διοργάνωσε πριν από έναν χρόνο ημερίδα για το ...

Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου στον Μιχάλη Πασιαρδή

Στον Μιχάλη Πασιαρδή απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου 2016, για τη συνολική προσφορά του ...

Κτήριο σε αναμονή ενόψει Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Ολοκληρώνεται την Κυριακή 31 Μαρτίου η μεγάλη αναδρομική έκθεση «Χριστόφορος Σάββα Πρόωρα Παρών», με ...

X