Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης: Επιστρέφει και αυτό τα Μπρούτζινα του Μπενίν

Δύο μπρούτζινες πλάκες του Μπενίν που δωρίστηκαν το 1991 με περισσότερα από 150 άλλα έργα, οι οποίες λεηλατήθηκαν από το βασιλικό παλάτι του Μπενίν το 1897 από τον Βρετανικό Στρατό θα επιστραφούν στη Νιγηρία σύμφωνα με την απόφαση του ΜΕΤ, ενώ έχουν ήδη αποσυρθεί από τις προθήκες.

Συμμετέχοντας σε πρόσφατες κινήσεις ευρωπαϊκών μουσείων για την επιστροφή θησαυρών της Αφρικής στη Νιγηρία, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στέλνει τρία αντικείμενα πίσω στη χώρα. Το ζεύγος με τα Μπρούτζινα του Μπενίν που θα επιστραφεί δωρίστηκαν στο μουσείο το 1991 από τον έμπορο Μοντέρνας Τέχνης Klaus Perls και τη σύζυγό του Dolly, ενώ ένα τρίτο, προσφέρθηκε πρόσφατα στο μουσείο για αγορά από άλλο συλλέκτη.

Το μουσείο αποφάσισε να επιστρέψει τα έργα αφού διεξήγαγε έρευνα σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο, με τη συμβολή της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας (NCMM). Οι δύο πλάκες ήταν μέρος μιας συλλογής 153 κομματιών από αφρικανικούς βασιλικούς θησαυρούς που δόθηκαν στο μουσείο από τον Perls πριν από 30 χρόνια, που περιλάμβανε χάλκινα σχήματα, σκαλιστά ελεφαντόδοντα, μάσκες, κοσμήματα και μουσικά όργανα.

Warrior Chief, μια από τις δύο μπρούτζινες πλάκες του 16ου αιώνα που θα επιστραφεί στη Νιγηρία. Credit: Metropolitan Museum of Art

Σύμφωνα με το μουσείο, οι πλάκες λεηλατήθηκαν από το Βασιλικό Παλάτι του Μπενίν το 1897 από βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις και μετά μπήκαν στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου. Γύρω στο 1950-51, το ίδρυμα του Λονδίνου τα μετέφερε με 24 άλλα αντικείμενα στο Εθνικό Μουσείο στο Λάγος. Τα έργα εξαφανίστηκαν από το μουσείο «σε άγνωστη ημερομηνία και κάτω από ασαφείς συνθήκες», λέει το Met, και πωλήθηκαν στη διεθνή αγορά τέχνης, όπου αγοράστηκαν από τον Perls.

Το Met θα επιστρέψει τα έργα στον γενικό διευθυντή της Ένωσης των Αφρικανικών Μουσείων, Abba Isa Tijani, ο οποίος εκτιμά όπως δήλωσε τη διαφάνεια που επιδεικνύει το μουσείο στο θέμα της επιστροφής. Ο Max Hollein, διευθυντής του Met, δήλωσε ότι «η διατήρηση αυτών των έργων στις εθνικές συλλογές της Νιγηρίας είναι κρίσιμη για την ευημερία της κοινότητας και για την προώθηση της συνεχιζόμενης συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ του Met και των Νιγηριανών ομολόγων μας». Μεταξύ των έργων στα οποία το Met θα ήθελε να συνεργαστεί με τη Νιγηρία, είναι το προγραμματισμένο Μουσείο Τέχνης της Δυτικής Αφρικής Edo στο Μπενίν.

Junior Court Official, η δεύτερη μπρούτζινη πλάκα του 16ου αιώνα που θα επιστραφεί στη Νιγηρία. Credit: Metropolitan Museum of Art

LiFO

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Γιάννης Αγγελάκας – Νίκος Βελιώτης στην Κύπρο

Δύο συναυλίες -μια στη Λεμεσό και μία στη Λευκωσία- θα παρουσιάσουν ο Γιάννης Αγγελάκας ...

Η σύγχρονη κυπριακή εικαστική σκηνή στο Artnet

Μια «σύνοψη» της σύγχρονης εικαστικής σκηνής της Λευκωσίας παρουσιάζει σε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενό ...

Κάλεσμα στο… διάστημα από τον υπουργό Παιδείας

Παιδιά ηλικίας από 9 μέχρι 11 ετών να συμμετάσχουν στον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής με ...

Με Τζάρμους, Μάλικ, Αλμοδοβάρ, Λόουτς και αδερφούς Νταρντέν οι φετινές Κάννες

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης Μερικά από τα μεγάλα τέρατα του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως ...

«Χώροι #2» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τις μέρες καραντίνας

Πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν με μικρού μήκους ταινίες στο πρότζεκτ «Χώροι ...

Μουσικό Χωριό Φέγγαρος 2015 | Το πρόγραμμα

Στο χωριό Κάτω Δρυς από τις 26 μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για ...

X