«Ο τοίχος που χάνεται» ταξιδεύει στον Μόλο της Λεμεσού

Αφού εμφανίστηκε στηστη Λευκωσία το περασμένο φθινόπωρο, η εντυπωσιακή εγκατάσταση «Ο τοίχος που χάνεται» ταξιδεύει στον Μόλο της Λεμεσού, όπου θα παρουσιαστεί στις 12 και 13 Ιουνίου 2021. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο του 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω των μέτρων κατά του Covid-19. «Ο τοίχος που χάνεται» είναι μια δράση του Ινστιτούτου Γκαίτε στα πλαίσια της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διήρκησε από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριου 2020. Η εγκατάσταση ενώνει αποφθέγματα από την ευρωπαϊκή υψηλή και σύγχρονη ποπ κουλτούρα που αναδεικνύουν τη γλωσσική και πνευματική ποικιλομορφία της Ευρώπης.

«Ο τοίχος που χάνεται» παρουσιάζει μια συλλογή από 140 αποφθέγματα σε 14 γλώσσες – στίχους από τραγούδια και ποιήματα, αποσπάσματα από ταινίες, μυθιστορήματα και φιλοσοφικά έργα – που υποβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους μέσω της διαδικασίας τοπικών ανοικτών καλεσμάτων. Αυτή η διαδραστική εγκατάσταση αποτελείται από ένα διάφανο σκελετό από πλέξιγκλας όπου είναι τοποθετημένα χιλιάδες μικρά ξύλινα τουβλάκια, τα οποία είναι χαραγμένα με ρητά στην πρωτότυπη γλώσσα και σε μετάφραση. Μετά την αποκάλυψη της εγκατάστασης, ο κάθε επισκέπτης και η κάθε επισκέπτρια έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μαζί τους τουβλάκια με αποφθέγματα. Καθώς τα τουβλάκια αφαιρούνται σταδιακά από τον τοίχο, το μόνο που μένει στο τέλος είναι το διάφανο πλέγμα από πλεξιγκλάς: ο τοίχος εξαφανίζεται. Αυτή η διαδικασία δείχνει συμβολικά ότι οι τοίχοι που χωρίζουν κοινότητες, λαούς και απλούς ανθρώπους μπορούν να εξαφανιστούν με συλλογική προσπάθεια.

«Ο τοίχος που χάνεται» ξεκίνησε το ταξίδι του στην Κύπρο στις 24 Οκτωβρίου 2020 στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία, όπου ήταν εγκατεστημένος για δύο μέρες. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην εγκατάσταση, να διαβάσουν τα χαραγμένα αποφθέγματα στα ξύλινα τουβλάκια και να πάρουν τα αγαπημένα τους στο σπίτι. Αυτό τους πρόσφερε μια αξέχαστη εμπειρία και μια στιγμή στοχασμού σχετικά με τις ιδέες που εκπροσωπούν τα αποφθέγματα και που δημιουργούν ένα σύνθετο μωσαϊκό του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η παρουσίαση του «Τοίχου που χάνεται» στην Κύπρο συνοδεύεται από μια ηχητική εγκατάσταση που δημιουργήθηκε από τον συνθέτη Νεκτάριο Ροδοσθένους. Ήχοι που είναι χαρακτηριστικοί των χώρων όπου στήνεται η εγκατάσταση συνδυάζονται αρμονικά με πολύγλωσσες ηχογραφήσεις ρητών για να δημιουργήσουν μια συναρπαστική οπτικοαουστική εμπειρία.

«Ο τοίχος που χάνεται» ανάγεται σε μια πρωτότυπη ιδέα της Maria Yablonina, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο εργαστηρίου που διηύθυνε ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Werner Sobek έπειτα από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Γκαίτε. Στην Κύπρο η εγκατάσταση κατασκευάστηκε από τον Μάριο Χαραλάμπους στο Studio and Lab. Από το καλοκαίρι του 2020, η εγκατάσταση εμφανίστηκε σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία/Βόρεια Ιρλανδία, Πολωνία, Λιθουανία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο.

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα μέτρα ασφάλειας και υγείας όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρότζεκτ, επισκεφθείτε τη σελίδα: www.goethe.de/kypros/toixospouxanetai

«Ο τοίχος που χάνεται» είναι ένα εγχείρημα του Ινστιτούτου Γκαίτε, που χρηματοδοτείται από ειδικά κονδύλια του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών για τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2020.  

ΤΟΠΟΣ: Μόλος (δίπλα από Caffè Nero), Λεμεσός

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ: 12 & 13 Ιουνίου 2021, 10:30-20:30

ΓΛΩΣΣΕΣ: Γερμανικά, Αγγλικά, Ελληνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Ισπανικά κ.ά.

ΤΙΜΗ: Ελεύθερη Είσοδος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: +357 22 674606, kultur-nikosia@goethe.de, www.goethe.de/kypros/toixospouxanetai

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Παντελής Διαμαντίδης: Η οθόνη ως μέσο καλλιτεχνικής δημιουργίας

Quickly Photographed and Released Unharmed είναι ο τίτλος μιας σειράς οπτικοακουστικών έργων τέχνης του ...

Οι παραγωγές της Alpha Square για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2015-16

THE KING’S SPEECH–Αναλόγιο στην βεράντα Του David Seidler, βραβευμένου με Όσκαρ για το ομώνυμο ...

Ο Λευτέρης Μουμτζής στο Θέατρο Ριάλτο

Ο Λευτέρης Μουμτζής θα παρουσιάσει τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο Now Happiness ...

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας και εικονογράφος Τζούντιθ Κερ

Η Τζούντιθ Κερ, η συγγραφέας του βιβλίου «Η Τίγρης που ήρθε επίσκεψη», πέθανε σε ...

Μέλη του Ιερού Λόχου διέκοψαν την παράσταση “Πυρκαγιές” του ΚΘΒΕ

Την παράσταση του έργου “Πυρκαγιές” του Λιβανοκαναδού, διευθυντή σήμερα του θεάτρου La Colline του ...

Σημαίες των Κουνς και Αμπράμοβιτς στο Κέντρο Ρόκφελερ

Το εμβληματικό Κέντρο Ρόκφελερ  της Νέας Υόρκης μετατρέπεται έως τις 16 Αυγούστου σε υπαίθρια ...

X