Podcast από τον ΘΟΚ: Οδύσσεια του Ομήρου – Ραψωδία Σ’

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει σε ηχογραφημένη ανάγνωση τη Ραψωδία Σ’ («Ὀδυσσέως καὶ Ἴρου πυγμή») της Οδύσσειας του Ομήρου, στη σπουδαία μετάφραση του διακεκριμένου φιλολόγου Δ. Ν. Μαρωνίτη.

Τη ραψωδία διαβάζει η ηθοποιός Ιωάννα Σιαφκάλη.

Μουσική Επιμέλεια: Μαριάννα Γαλίδη
Ηχοληψία / Μοντάζ / Μείξη Ήχου: Νικόλας Προκοπίου

Το podcast της Ραψωδίας Σ’ μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Ίρος, ένας ζητιάνος γνωστός στην Ιθάκη, εισβάλλει στην αίθουσα του παλατιού και αντικρίζει τον Οδυσσέα. Ενοχλημένος από την παρουσία του άλλου «ζητιάνου», τον προκαλεί να παλέψουν. Ο Οδυσσέας προσπαθεί να τον αποφύγει, όμως ο Αντίνοος τους προτρέπει να πυγμαχήσουν και υπόσχεται να ανταμείψει τον νικητή, ορίζοντας ως έπαθλο μια ψημένη γιδίσια κοιλιά και το αποκλειστικό δικαίωμα της ζητιανιάς στο παλάτι. Γύρω τους οι υπόλοιποι μνηστήρες απολαμβάνουν το θέαμα και διασκεδάζουν.

Ο Οδυσσέας βγαίνει νικητής και ο Αμφίνομος τον καλωσορίζει και τον περιποιείται ιδιαίτερα. Ο Οδυσσέας δέχεται την καλοσύνη του και του εκμυστηρεύεται την επιστροφή του βασιλιά. Τον παρακινεί να γυρίσει στο σπίτι του για να αποφύγει την επικείμενη σφαγή, αλλά ο Αμφίνομος δεν δίνει βάση στα λεγόμενά του.

Στο μεταξύ η Αθηνά υποβάλλει στην Πηνελόπη την ιδέα να κάνει την εμφάνισή της ενώπιον των μνηστήρων και να δηλώσει πως θέλει να παντρευτεί ξανά. Δέχεται τα δώρα τους και κατόπιν αποσύρεται στην κάμαρά της.

Στήνονται τότε τρεις πυροστάτες για φωτισμό και ο Οδυσσέας σπεύδει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Οι μνηστήρες όμως δεν σταματούν τις προσβολές τους.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ξενάγηση στις «Καινοτόμες Λύσεις Ροής» της Κυριακής Κώστα

Στο πλαίσιο της έκθεσης της Κυριακής Κώστα με τίτλο «»Καινοτόμες λύσεις ροής» που εγκαινιάστηκε ...

Μέρες Γερμανικού Κινηματογράφου τον Φεβρουάριο

Την βραβευμένη ταινία «Μπάρμπαρα», του Κρίστιαν Πέτζολντ, θα δούμε από τις 8 Φεβρουαρίου στο ...

Διάλεξη στο Κέντρο Τεχνών από την Drorit Gur-Arie

Η διευθύντρια και ανώτερη επιμελήτρια του Μουσείου Τέχνης Petach Tikva, στο Ισραήλ, θα δώσει ...

Δέκα δράσεις για τα 10χρονα του theYard.Residency

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency, ένα πρότζεκτ ...

Ανοικτή Πρόσκληση: Πλατφόρμα Μονοδράματος στο Θέατρο Ριάλτο

Το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ και η καλλιτεχνική εταιρεία monoCY ανακοινώνουν την διοργάνωση της 2ης Πλατφόρμας ...

Κωμωδία και έρωτας στο Θέατρο Σκάλα

Στην βικτωριανή Αγγλία, ο Όσκαρ Ουάϊλντ μας παρασέρνει μέσα από ένα άκρως διαχρονικό έργο ...

X