Τα Ωραιότερα Τραγούδια της Μπουάτ στο Θέατρο Ριάλτο

Μια βραδιά γεμάτη σπουδαία τραγούδια από το Νέο Κύμα και τις αθηναϊκές Μπουάτ των δεκαετιών 60’-70’. Ένα μουσικό σεργιάνι στους μικρούς αυτούς ατμοσφαιρικούς χώρους, όπως η Απανεμιά κι οι Εσπερίδες, όπου πρωταγωνίστησαν η παρέα, τα ερωτικά και χαμηλόφωνα τραγούδια. Ένα απάνθισμα από το ρεπερτόριο μεγάλων συνθετών με κομμάτια που «μίλησαν» στις καρδιές μας.

Τραγούδι: Έλενα Γιαννακού και Χρήστος Σιαηλής
Μπουζούκι: Θεόδουλος Παρασκευαίδης
Ακουστικό Μπάσο: Ιωάννης Καρσεράς
Μουσική Επιμέλεια / Πιάνο: Αντώνης Πολυκάρπου
Επιλογή Τραγουδιών / Επιμέλεια Προγράμματος: Mιχάλης Πουργουρίδης

Ο όρος «Νέο Κύμα» είναι μετάφραση του ομώνυμου «κινηματογραφικού κινήματος» «Nouvelle Vague» που επικράτησε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1950. O όρος χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως διαφημιστικό σλόγκαν από την δισκογραφική εταιρεία «Lyra» και ήταν ιδέα του παραγωγού της Αλέκου Πατσιφά.

Η «τάση» να γράφονται τραγούδια στο Νεοκυματικό ύφος και να παίζονται στις μπουάτ, ανανέωσε το ελαφρό Ελληνικό τραγούδι. Τα τραγούδια του μουσικού αυτού ρεύματος χαρακτηρίστηκαν από μια ενορχηστρωτική και ακουστική λιτότητα και συχνά η συνοδεία του τραγουδιστή ήταν μια κιθάρα, ένα πιάνο με ένα πνευστό και ίσως κι ένα μπουζούκι.

Οι χώροι συνάθροισης για τους φίλους των τραγουδιών αυτών, και έκφρασης για τους καλλιτέχνες που στήριξαν το είδος, ονομάστηκαν μπουάτ από την Γαλλική λέξη boite που σημαίνει «κουτί», υποδηλωνοντας τους μικρούς ατμοσφαιρικούς χώρους και την ιδιαίτερη μουσική που ακουγόταν εκεί.

Οι στίχοι στα τραγούδια του Νέου Κύματος είχαν περιεχόμενο ερωτικό, κοινωνικό και στα χρόνια της εφταετίας πολιτικό. Βασικότερος εκπρόσωπος του Νέου Κύματος ήταν ο συνθέτης Γιάννης Σπανός (Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ορίζω) με τις Ανθολογίες του και ιδιαίτερα την Α΄(1967) και την Β΄(1968) αλλά και ο Λίνος Κόκοτος (Δελφινοκόριτσο) και Μίμης Πλέσσας (Όλα δικά σου μάτια μου).

Στο κλίμα της εποχής δείγματα γραφής άφησαν και οι: Μάνος Χατζιδάκις (Ο Ιρλανδός κι ο Ιουδαίος), Μίκης Θεοδωράκης (Του μικρού βοριά), Γιάννης Μαρκόπουλος (Γκρεμισμένα σπίτια), Μάνος Λοίζος (Έχω έναν καφενέ), Κώστας Χατζής (Ο Στρατής), Διονύσης Σαββόπουλος (Ωδή στον Καραισκάκη) και άλλοι. Χαρακτηριστικές φωνές του Νέου Κύματος υπήρξαν οι Γιώργος Ζωγράφος, Λάκης Παππάς, Καίτη Χωματά, Πόπη Αστεριάδη, Ρένα Κουμιώτη, Μιχάλης Βιολάρης, Γιάννης Πουλόπουλος, Αρλέτα κά.

Τα προαναφερόμενα τραγούδια θα ακουστούν στη συναυλία στο Θέατρο Ριάλτο μαζί με ένα μικρό «ένθετο» με τραγούδια του Γιώργου Κοτσώνη τα οποία έγραψε αρχές του 1970 στο κλίμα της εποχής (Κατέβα σαν βροχούλα, Από την Κύπρο πάρε, Σάββατο Πικροσάββατο).

Στόχος της συναυλίας να μετατραπεί το θέατρο Ριάλτο σε μια «μπουάτ», ένα χώρο συνάντησης θεατών και μουσικών, χαρίζοντας μια νοσταλγική μουσική βραδιά, με την ατμόσφαιρα και το ύφος μιας εποχής που χαρακτήρισε έντονα το Ελληνικό τραγούδι.

Θέατρο Ριάλτο, Κυριακή 13 Ιουνίου, στις 20:30.
Εισιτήρια: €12 & €10 / Πληροφορίες – Ταμείο: 77 77 77 45, www.rialto.com.cy, Rialto App.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

“Αντιλόπη” | Νέο άλμπουμ από τον The Boy

Εννιά τραγούδια που γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν την τελευταία βδομάδα και ένα τραγούδι που γράφτηκε ...

Φεστιβάλ Αξιοθέας: “Mors Natus” – «Ο Θάνατος της Γέννησης»

Το έργο εμπνέεται από την υπέρμετρη σκληρότητα μιας επιβαλλόμενης πραγματικότητας στην οποία υπόκεινται όλα ...

Επί σκηνής γνωριμία με τον Churchill

«O πολιτικός χρειάζεται την ικανότητα να προβλέπει τι θα συμβεί αύριο,την άλλη βδομάδα, τον ...

«Mirrored Reflections, Memories of Tampered Identities»

Η διακοινοτική ομαδική έκθεση τέχνης “Mirrored Reflections, Memories of Tampered Identities” θα ανοίξει στο ...

Δημήτρης Πιερίδης: Ταγμένος στην τέχνη

Μια πολύ μεγάλη οικογενειακή ιστορία εκτείνει ακόμη περισσότερο σε βάθος χρόνου τη ζωή του ...

Νέο άλμπουμ από τους Arcadian Child

Μετά την τελευταία τους επιτυχία με την κυκλοφορία του δίσκου τους «Superfonica»,  οι «Arcadian ...

X