Τα σπάνια πρώιμα έργα του Κλιμτ εκτίθενται για πρώτη φορά πλήρως αποκατεστημένα

Μια μοναδική έκθεση παρουσιάζει τα πρώιμα έργα ενός από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες στην ιστορία της τέχνης, του Γκούσταβ Κλιμτ, που έχουν αποκατασταθεί και εκτίθενται αποκλειστικά στο πρόσφατα ανακαινισμένο παλάτι του 18ου αιώνα στο οποίο μετεγκαθίσταται το Μουσείο Πόλης της Ριέκα.

Η έκθεση θα παρουσιάσει το πρώιμο, παραμελημένο έργο μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής τέχνης, που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Για πρώτη φορά από το 1885, όταν τα έργα τέχνης εκτέθηκαν στο Εθνικό Θέατρο της Ριέκα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και τους εννέα πίνακες από κοντά. Εκτός από τους τρεις μεγάλους καμβάδες, που είχαν παραχθεί από τον Γκούσταβ Κλιμτ, τα άλλα έργα δημιουργήθηκαν από τον αδερφό του, Έρνστ Κλιμτ, και τον συνεργάτη του, Φραντς Ματς.

Ο Αυστριακός ζωγράφος Γκούσταβ Κλιμτ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Απόσχισης της Βιέννης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αρ Νουβό. Πολύ πριν γίνει διάσημος με το περίφημο «Φιλί» το 1907, είχε πίσω του μια καρποφόρα καριέρα δεκαετιών. Ήδη από το 1879 είχε ιδρύσει μια εταιρεία μαζί με τον αδελφό του, Ερνστ Κλιμτ, και τον Φραντς Ματς και φιλοτεχνούσαν κυρίως δημόσια και διακοσμητικά έργα.

Τα πρώιμα έργα του υπήρξαν περισσότερο συμβατικά, ακολουθώντας τα καθιερωμένα αισθητικά πρότυπα της εποχής και με έντονες επιρροές από το έργο του ακαδημαϊκού Χανς Μάκαρτ, ηγετικής φυσιογνωμίας του βιεννέζικου ιστορικισμού. Το έργο τους ήταν γνωστό σε όλη την πρώην Αυστροουγγρική αυτοκρατορία.

Στην πόλη της Ριέκα, στην Κροατία, φιλοτέχνησαν ένα έργο για το θέατρο της πόλης που σχεδιάστηκε από τους Βιεννέζους αρχιτέκτονες Ferdinand Fellner και Hermann Helmer στο διακριτικό νεοκλασικό τους στυλ. Το θέατρο άνοιξε το 1885 και οι αρχιτέκτονες ανέθεσαν τη διακόσμηση του θεάτρου σε τρεις νέους Βιεννέζους, τους αδερφούς Κλιμτ και τον Ματς.

Οι αρχιτέκτονες ανέθεσαν στους ζωγράφους να ολοκληρώσουν εννέα μεγάλους καμβάδες για το αμφιθέατρο του θεάτρου, που απεικονίζουν μυθικές και ιστορικές σκηνές. Τρεις ολοκληρώθηκαν από τον ίδιο τον Γκούσταβ Κλίμτ, η Αγία Καικιλία, ο Ορφέας και η Ευρυδίκη και ο Μαρκος Αντώνιος και η Κλεοπάτρα. Τα έργα παρέμειναν στο αμφιθέατρο μέχρι σήμερα και μόνο οι μελετητές του Κλιμτ είχαν ασχοληθεί.

Με τη Ριέκα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2020 και μετά από πολλές αναβολές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η πόλη φιλοξενεί την έκθεση “Unknown Klimt – Love, Death, Ecstasy”, που προσφέρει την ευκαιρία να δούμε και τους εννέα πίνακες από κοντά. Τα έργα εκτίθενται συντηρημένα στο Sugar Refinery Palace, ένα μεγάλο, μπαρόκ κτίριο, που χτίστηκε τον 18ο αιώνα ως εργοστάσιο ζάχαρης και πρόσφατα ανακαινίστηκε για να στεγάσει το City Museum, το οποίο μετακόμισε εκεί τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Πιθανώς οι αδερφοί Κλιμτ και ο Ματς ζωγράφισαν τα έργα σε ένα στούντιο στη Βιέννη, αλλά οι επιμελητές δεν αποκλείουν οι ζωγράφοι να επισκέφθηκαν τη Ριέκα. Δεν υπάρχουν πολλοί πρώιμοι πίνακες του Κλιμτ στη Βιέννη, αντίθετα υπάρχουν στις τσεχικές πόλεις του Κάρλοβι Βάρι και του Λίμπερετς και στο ρουμανικό βασιλικό κάστρο του Πέλες. Υποστηρίζουν ακόμα ότι οι πίνακες από τη Ριέκα ξεχωρίζουν για τη βελτίωση της μεταχείρισης των γυναικείων προσώπων, όπως μαρτυρούν οι πρωταγωνίστριες των έργων τους, Ευρυδίκη, Αγία Καικιλία και Κλεοπάτρα.

Ο Alfred Weidinger, διευθυντής του μουσείου OÖ Landes-Kultur εξηγεί γιατί οι νέοι καλλιτέχνες βρήκαν δουλειά εκτός της αυστριακής πρωτεύουσας. Μετά την κατασκευή του Ringstrasse και των εμβληματικών κτιρίων του στα μέσα του 19ου αιώνα, οι ζωγράφοι που διακοσμούσαν στη Βιέννη βρέθηκαν σε μεγάλη ζήτηση. Οι νέοι καλλιτέχνες μπόρεσαν να παραδώσουν γρήγορα και ήταν προσιτοί. Για τον Κλιμτ ήταν μια μαθητεία για τα μετέπειτα έργα μεγάλης κλίμακας όπως η μεγάλη τοιχογραφία του μεγάρου Στόκλετ.

Η συντήρηση των έργων κράτησε πολύ καιρό με τους ειδικούς να απομακρύνουν τη βρομιά και να διορθώνουν προηγούμενες προσπάθειες συντήρησης του πίνακα. Η συντηρήτρια Ana Rušin Bulić λέει ότι «Ο Κλιμτ ζωγράφισε αυτούς τους πίνακες σε πολύ νεαρή ηλικία με εξαιρετική ευκολία και αυτοπεποίθηση. Είναι ενδιαφέρον να αναγνωρίσει κάποιος σε αυτά τη μεγαλοφυΐα ενός ζωγράφου που ετοιμαζόταν να ξεπεράσει τα όρια της εποχής του».

Η έκθεση “Unknown Klimt – Love, Death, Ecstasy” στο Δημοτικό Μουσείο της Ριέκα θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου.

LiFO

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

To μεγαλείο της φύσης στην The Wall Gallery

Το μεγαλείο της φύσης έτσι όπως το αποτύπωσε στον φακό του ο φωτογράφος Εugene ...

Σεκιουριτάδες σε ρόλο επιμελητών

Το Baltimore Museum of Art ήταν από τα πρώτα ιδρύματα που έθεσαν ζητήματα ισότητας, ...

Ντέιβιντ Χόκνεϊ: Ένα έργο με πολλά μηνύματα στο εξώφυλλο του New Yorker

Το εξώφυλλο του περιοδικού New Yorker φιλοξενεί το έργο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, “Hearth” από ...

Σε δημοπρασία το τελευταίο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Στις 15 Νοεμβρίου θα δημοπρατηθεί το τελευταίο έργο του ντα Βίντσι που ήταν, έως ...

Ένα Πομπιντού στο Jersey City

Σε μια ίσως μη αναμενόμενη τοποθεσία θα ανοίξει το πρώτο αμερικανικό παράρτημα του Πομπιντού. ...

Εκθεση χαρακτικών του Χαμπή στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Συνεχίζεται μέχρι τις 2 Νοεμβρίου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης η έκθεση χαρακτικών έργων του ...

X