ΘΟΚ: Μικρές Μουσικές Ιστορίες / Εβδομάδα 21 – 28 Ιουνίου

Ο ΘΟΚ παρουσιάζει στο κοινό την ξεχωριστή σειρά από διαδικτυακές μουσικές ιστορίες και μικρά μιούζικαλ, μέσα από τη σελίδα του, από τις 7 ως τις 28 Ιουνίου 2021, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή.

Το κοινό θα έχει δωρεάν πρόσβαση σε αυτά, από την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.thoc.org.cy όπου και θα παραμείνουν ως το τέλος του 2021.

Την ερχόμενη εβδομάδα 21 – 28 Ιουνίου θα παρουσιαστούν οι Μικρές Μουσικές Ιστορίες:

 

►Ίσως Τετάρτη… | 21.6.21

Η ιστορία μας λαμβάνει χώρα μια καθημερινή (ίσως Τετάρτη) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου όλες οι μέρες φαίνονται οι ίδιες. Τέσσερις καλλιτέχνες, σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιοριστικής περιόδου.
Βλέπουμε τις παρατηρήσεις, τις σκέψεις και την ανάγκη τους για δημιουργία και, κατ’ επέκταση, για επικοινωνία. Όλοι, για τους δικούς τους ξεχωριστούς λόγους, ξεσπούν αυθόρμητα σε ένα τραγούδι το οποίο περιγράφει τις ανησυχίες τους και το πώς νιώθουν, φέρνοντάς τους όλους μαζί χωρίς να το ξέρουν.

Σκηνοθεσία / Μουσική / Στίχοι: Σεμέλη Οικονόμου
Ηθοποιοί: Mυρτώ Κουγιάλη, Matt McCloud, Σεμέλη Οικονόμου και Haraldur Agustsson.
Μοντάζ: Alex Janaszewski
Παραγωγή: Σεμέλη Οικονόμου/Cosima Films

Δείτε το εδώ τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.

 

►Ο βασιλιάς και το δέντρο – Ένα εβραϊκό νανούρισμα | 23.6.21

Το γνωστό εβραϊκό νανούρισμα Amol is geven a mayse έχει συνδεθεί με τις πιο γλυκές στιγμές της αθωότητας εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ισραήλ και αλλού. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης που μιλάει για την απώλεια και τη μοναξιά. Το νανούρισμα παρουσιάζεται για πρώτη φορά με ελληνικούς στίχους, με τίτλο «Ο βασιλιάς και το δέντρο». Το νανούρισμα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πρότζεκτ με τίτλο «Νανουρίσματα του κόσμου», με νανουρίσματα από διάφορα μέρη της Γης, διασκευασμένα στα ελληνικά από τον στιχουργό Σταύρο Σταύρου.

Ελληνικοί στίχοι / Επιμέλεια παραγωγής: Σταύρος Σταύρου
Κιθάρα / Μουσική επιμέλεια: Άγγελος Χεϊπέλογλου
Ερμηνεία: Σαββίνα Γεωργίου
Σκηνοθεσία: Θεοδόσης Οικονομίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ιάκωβος Ψαράς

Δείτε το εδώ την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021.

 

►μισό- | 25.6.21

Το «μισό-» διερευνά τη σχέση της μαγειρικής, της απώλειας του έτερου σώματος και της προσδοκίας στις καλύτερες μέρες που έπονται. Τι είμαστε, αλήθεια, διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για ακόμα ένα άγγιγμα, για έναν ακόμα χαιρετισμό με αυτό που έχει παρέλθει οριστικά; Τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για λίγη ακόμα ανώφελη ελπίδα; Ο Χάρης Αττώνης, με το καίριο βλέμμα του Παναγιώτη Λάρκου και τους ήχους του Αντρέα Παντελή, ερμηνεύει ένα πεζό και ένα ποίημα του Κώστα Μαννούρη. Μεταξύ τους παρεμβάλλεται ένα από τα πιο ευαίσθητα παραδοσιακά τραγούδια, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια σπαρακτική παράκληση. Το αντικείμενο του πόθου καλείται να πάψει να γράφει γράμματα. Ίσως εκεί να βρίσκεται η ελπίδα· στη σιωπή. Στην πόντιση της αλφαβήτας στο βυθό της θάλασσας.

Κείμενο: Κώστας Μαννούρης
Σκηνοθεσία / Video edit: Παναγιώτης Λάρκου για την bUilt-uP aRea
Ερμηνεία: Χάρης Αττώνης
Πιάνο: Αντρέας Παντελή
Ηχογράφηση: Δημήτρης Μύλης, MU Records.

Δείτε το εδώ την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021.

 

►Tam Lin | 28.6.21

Σε μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στη Λευκωσία μια νεαρή κοπέλα που ερευνά τα παραδοσιακά αναγεννησιακά τραγούδια της Αγγλίας φτάνει σε αδιέξοδο και δεν ξέρει πώς να προχωρήσει με το γράψιμο της διδακτορικής της διατριβής. Το άγχος και η πίεση καταβάλλουν την ψυχολογία και τις δυνάμεις της, με αποτέλεσμα να εκδηλώνει αυτοκαταστροφικές τάσεις. Μουσική υπόκρουση στην εξέλιξη της πλοκής αποτελεί η παραδοσιακή μπαλάντα Tam Lin, η οποία παντρεύει ενορχηστρωτικά το παρελθόν με το παρόν. Η μπαλάντα εξιστορεί το θρύλο του θνητού Tam Lin που μεταμορφώθηκε σε αερικό. Για να λυθούν τα μάγια, έπρεπε η αγαπημένη του, η Janet, να αντέξει μια σειρά από φριχτές δοκιμασίες. Η ιστορία αρχικά φαίνεται να είναι ένα αφελές παραμυθάκι. Μα η συγκεκριμένη μπαλάντα ξεχωρίζει λόγω του απαράμιλλου χαρακτήρα της Janet. Μέσα από τις πράξεις της διαφαίνεται ένας πρωτόγνωρος γυναικείος δυναμισμός. Το οξύμωρο και ένα από τα πιο γοητευτικά σημεία της ιστορίας είναι πως, αντί η γυναίκα να θυματοποιηθεί (όπως γίνεται συνήθως στη φολκλορική λογοτεχνία), ορθώνει ένα θηριώδες ανάστημα και διεκδικεί την ευτυχία. Δανείζεται το ρόλο του πρίγκιπα στο δικό της παραμύθι. Το τραγούδι δένει με μετα-δραματικό τρόπο τις δύο ιστορίες, αφού ο ήχος της μπαλάντας Tam Lin και, πιο συγκεκριμένα, η φιγούρα της Janet εμπνέουν τελικά τη νεαρή φοιτήτρια και τη βοηθούν να ξεπεράσει τα δικά της προβλήματα, που δεν αποτελούνται από κυριολεκτικά θηρία, αλλά από τους δαίμονες που βασανίζουν μια γυναίκα του 2021.

Ιδέα / Εκτέλεση: Χρυσή Ανδρέου Μαρουλλή
Στίχοι / Μουσική: Παραδοσιακό αγγλικό
Φωνή / Φωνητικά: Χρυσή Ανδρέου Μαρουλλή
Παίζει το συγκρότημα: A Sweet Motif (Drums: Γιάννος Μιχαήλ, Ηλεκτρικό Μπάσο: Μάριος Χατζίκος, Πιάνο / Πλήκτρα: Νικόλας Μαυρέσης, Ηλεκτρική Κιθάρα: Χαράλαμπος Χαραλάμπους)

Ενορχήστρωση / Mixing / Mastering: Μάριος Χατζίκος
Ηχογράφηση: MDL studios

Σκηνοθεσία: Χρυσή Ανδρέου Μαρουλλή
Βοηθός Σκηνοθέτης: Ελένη Νικολάου
Κινηματογράφηση / Μοντάζ: Κώστας Δράκος

* Θερμές ευχαριστίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την παραχώρηση της βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» για τα γυρίσματα.

Δείτε το εδώ τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.

 

Ιδέα / Επιμέλεια δράσης: Μαρίνα Μαλένη
Οργάνωση / Πληροφορίες: Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ (τηλ. 22864320-1)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Γκαλά Χορού Κυπρίων Καλλιτεχνών «Εντόπιον»

Μια πανδαισία κλασικού και σύγχρονου χορού επιφυλάσσει στο κοινό το Γκαλά Χορού Κυπρίων Καλλιτεχνών ...

H «Κάρμεν» στην οθόνη του Ριάλτο

Σε απευθείας μετάδοση από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης παρουσιάζεται στο Θέατρο Ριάλτο ...

«Με δύναμη από την Κηφισιά» από το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»

Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανακοινώνει την επόμενη παραγωγή του, την κωμωδία «Με δύναμη από την ...

Η Ατζέντα του Σ/Κ

Θέατρο, Κινηματογράφος, Μουσική, Τέχνη, σε περιμένουν κι αυτό το Σαββατοκύριακο, με πολλές εκδηλώσεις:   ...

Ολοκληρώνεται το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Μετά από μια εβδομάδα προβολών ντοκιμαντέρ από την Κύπρο και τον κόσμο, το 15o ...

«Τhe Song of Names» – Διαδικτυακή Προβολή

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, η ...

X