Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, Buffer Fringe, επιστρέφει τον Οκτώβριo

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, Buffer Fringe, επιστρέφει στις 8, 9 και 10 Οκτωβρίου 2021, σε όλη την Κύπρο, διεθνώς και διαδικτυακά, δίνοντας έμφαση στις συνεργασίες και τη συμμετοχικότητα.

Ανακοίνωση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρει ότι «μέσα από συνεργασίες με καλλιτέχνες και οργανισμούς από την Κύπρο και το εξωτερικό, θα παρουσιαστούν καινούργια έργα εμπνευσμένα από τη θεματική του Φεστιβάλ, ‘Μετα-τόπιση’».

Προσθέτει ότι «το περσινό Buffer Fringe ήταν ένα από τα μοναδικά φεστιβάλ που υλοποιήθηκαν το 2020, υποστηρίζοντας  καλλιτέχνες στη Κύπρο και παγκοσμίως κι έτσι και φέτος συνεχίζει να υπερβαίνει φυσικά και ψυχολογικά εμπόδια μέσω της μεταμορφωτικής δύναμης της τέχνης».

Όπως αναφέρει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελλάδα Ευαγγέλου, «επιστρέφουμε το 2021 για να ολοκληρώσουμε ένα κύκλο που ξεκίνησε πέρσι – μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, που όμως μας δίδαξε πολλά για τις δυνατότητες και τις προοπτικές μας ως κοινότητα καλλιτεχνών».

Πρόσθεσε ότι επιστρέφουμε «με νέες συνεργασίες που θέλουμε να καλλιεργήσουμε, να αναπτύξουμε νέες διασυνδέσεις, ενδυναμώνοντας έτσι τους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν νέα αφηγήματα, να πουν νέες ιστορίες».

Συγκεκριμένα, στην φετινή διοργάνωση του Buffer Fringe παρουσιάζονται τα ακόλουθα έργα :

 • 95 Stops / Mapping the Space Between Us [Κύπρος]

Διαθεματικό έργο χαρτογράφησης, ηχοτοπίων και μίνι residencies μεταξύ Αμμοχώστου και Λεμεσού. Καλλιτέχνες: Nurtane Karagil, Γιάννης Τουμαζής, Έλενα Αγαθοκλέους. Συνεργασία Buffer Fringe μαζί με: Mağusa Kale Pasajı, Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, Famagusta New Museum.

 • Rehearsing the Revolution [Ολλανδία, Ουγγαρία, Κύπρος]

Θεατρική παράσταση βασισμένη σε συμμετοχικά εργαστήρια αφήγησης. Καθοδηγητές: Petra Ardai, Jörgen Unom Gario, Tamara Vadas, Nihal Soğancı και Μαρία Βαρνακκίδου. Συνεργασία Buffer Fringe και SPACE, με υποστήριξη του European Cultural Foundation.

 • NoMansAir

Film art και εγκατάσταση, που εστιάζει στον εναέριο χώρο του Αεροδρομίου Λευκωσίας, του Gerco de Ruijter. Συνεργασία Buffer Fringe και Countryside Animafest Cyprus. Υποστήριξη: CBK Rotterdam, Droom en Daad Foundation, Πολιτιστικές Υπηρεσίες – ΥΠΠΑΝ.

 • It May All Be Over Soon [Κύπρος]

Περφόρμανς με πολυμέσα της Αντρούλας Καφά, βασισμένη σε μια σειρά προβληματισμών σχετικά με τη σχέση μας με το φυσικό κόσμο. Συνεργασία Buffer Fringe και The Yard Residency (Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ).

 • RestlessSpirits

Διαθεματική περφόρμανς της Yeon Yeji, βασισμένη σε κορεάτικες σαμανικές τελετές.

 • The Serpent’s Egg Deconstruction [Cyprus]

Διαδραστική οπτικοαουστική εγκατάσταση που διερευνά τη μετα-τόπιση στην ιθαγένεια, τη μνήμη, την ιστορία, την εθνικότητα και την συνύπαρξη, του εικαστικού Twenty Three με τους Αντρέα Οικονομίδη (μουσική τεχνολογία) και Έλενα Βασιλείου (κοινωνικές επιστήμες, ψυχολόγος, ερευνήτρια).

 • SlowMo

Παράσταση χορού που δημιουργήθηκε με τη χρήση βίντεο, επαυξημένης πραγματικότητας και μεθοδολογίες χαρτογράφησης. Από τη ομάδα χορού Instant Dissidence.

 • Wheel of Radical Affection [Κύπρος]

Παράσταση χορού από τη Σχολή Παραστατικών Τεχνών PERA – GAU.

 • 8120 [Ελβετία]

Διαθεματική περφόρμανς από το καλλιτεχνικό δίδυμο Karla Isidorou και Alexandra Bellon.

 • DAME

Διαθεματική περφόρμανς/εικαστικά από τον καλλιτέχνη PASHIAS, με την Κατερίνα Σκουφαρίδου (αρχιτεκτονική, fashion design) και τον Ιωσήφ Χατζηκυριάκο (Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη).

 • CCFT Nomadic On-line Dialogue 2 – New Fluid Territories [Σκωτία, Νορβηγία, Κύπρος, Η.Β.]

Διαδικτυακές ανταλλαγές που διερευνούν την έννοια τόπος με έννοιες όπως, κοινότητα, περιβάλλον, αειφορία, ρευστότητα. Παρουσιάζεται από το Creative Center for Fluid Territories (CCFT) – μια διεθνή διεπιστημονική ομάδα καλλιτεχνών, σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων.

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe αποτελεί μέρος του προγραμματισμού του Σπιτιού της Συνεργασίας και υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, με οικονομική στήριξη από το Active Citizens Fund των EEA & Norway Grants.

Το 2021 σηματοδοτεί τη δέκατη επέτειο του Σπιτιού της Συνεργασίας και της προώθησης μέσα απ’ αυτό του κοινωνικού, πολιτικού και πολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Το Φεστιβάλ υποστηρίζουν επίσης: IMPACT, Πρεσβεία της Ιρλανδίας στη Κύπρο.

Ακριβείς ημερομηνίες και χώροι θα ανακοινωθούν σύντομα.

 • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

  Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μύθος η σημαντικότητα του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ;

Μια διάλεξη αποκαλυπτική για το πώς αξιολογούμε τις πληροφορίες που μας δίνονται δια μέσου ...

Η Ατζέντα του Σ/Κ

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα έφτασε και σε περιμένει με πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις: Σάββατο ...

Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Λουκιανός Κηλαηδόνης

Πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης σε ηλικία 74 ετών ο μουσικοσυνθέτης Λουκιανός Κηλαηδόνης ο ...

Ντροπή, εξευτελισμός, ταπείνωση: Please share!

Στα πλαίσια της δημιουργίας του νέου της έργου, η ομάδα Nothing To Declare δημιούργησε ...

Επίθεση στην περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς με πορτρέτο της

Την άγρια επίθεση ενός άνδρα δέχτηκε η διάσημη performance artist, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, κατά τη διάρκεια ...

ΘΟΚ 2012-13 | η διανομή των πρώτων παραγωγών

Καλλιτεχνικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό στα σκαλιά του Νέου Θεάτρου ΘΟΚ. Από χθες, 29 ...

X