Animafest Cyprus: 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου στην ύπαιθρο

20 ΧΡΟΝΙΑ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Μεγάλο πολιτιστικό γεγονός αποτελεί το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου στην Ύπαιθρο «Όψεις του Κόσμου» που θα λάβει χώρα στις 11- 14 Αυγούστου στην ορεινή κοινότητα της Σαλαμιού της επαρχίας Πάφου και που φέτος το πρόγραμμα είναι ενισχυμένο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ομάδας του Animafest Cyprus, πριν από 20 χρόνια, όταν ο Γιώργος Τσαγγάρης μαζί με τον Γιάγκο Χατζηγιάννη έστηναν τον προτζέκτορα πάνω σε κασόνια σταφυλιών σε ένα απομακρυσμένο χωριό, δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι εκείνο το βράδυ γεννιόταν ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον τόπο μας.

Τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εκεί ξεκινούσε ένας θεσμός πολιτιστικής αποκέντρωσης, με διεθνή υπόσταση και καλλιτεχνική αρτιότητα που θα μεγάλωνε χρόνο με το χρόνο. Και πάνω από όλα, ότι θα γεννιόταν μια κοινότητα ανθρώπων που θα αποτελούσε το προζύμι για να μεγαλώσει, να διαδοθεί και να ανθίσει η τέχνη του animation στον τόπο μας.

 

 

Όπως αναφέρεται, η ρίζα του φεστιβάλ βρίσκεται στην στιγμή που ο χαράκτης Χαμπής έκανε πράξη την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι αγαθό για όλους, μεταφέροντας την τέχνη στην Κυπριακή ύπαιθρο και στους ανθρώπους της.

Οι καιροί σήμερα, προστίθεται, γεννούν μια καινούργια συλλογικότητα που ξεπερνά σύνορα και φραγμούς: πυρήνες ανθρώπων που πιστεύουν πως η τέχνη φωτίζει το δρόμο για ένα κόσμο τον οποίο ακόμη δεν βλέπουμε, αλλά ελπίζουμε πως θα γεννηθεί.

 

Σχεδιασμός αφίσας © Lizzy Hobbs

 

Φέτος επιστρέφουν οι εκθεσιακοί χώροι στο χωριό, ενώ τα residencies των καλλιτεχνών από το εξωτερικό είναι δύο. Πρόκειται για τους Gerco De Ruiter (Ολλανδία) και την Ana Mouyis (Κύπρος, ΗΠΑ), που θα εστιάσουν και οι δύο στο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου.

Οι διοργανωτές, όπως κάθε χρόνο, καλούν έναν καλλιτέχνη από τη διεθνή κοινότητα του animation να δημιουργήσει την αφίσα. Φέτος την αφίσα φιλοτέχνησε η διακεκριμένη Βρετανίδα δημιουργός πειραματικών ταινιών animation Lizzy Hobbs.

 

 

Τα τελευταία χρόνια η κατεύθυνση του φεστιβάλ στρέφεται προς το μεταίχμιο ανάμεσα στον κινηματογράφο και τη σύγχρονη τέχνη.

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει 33 ταινίες από κάθε γωνιά του πλανήτη, συνεχίζει η ανακοίνωση, στοχεύει σε μια ισορροπία ανάμεσα στο πειραματικό αλλά και το αφηγηματικό, πάντα έχοντας υπ’ όψιν την καλλιέργεια του κοινού στην Κύπρο αλλά και τη διεθνή καλλιτεχνική πρωτοπορία.

Επιπρόσθετα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ https://www.animafest.com.cy/en/ ποιες ταινίες λαμβάνουν μέρος στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται πως οι προβολές θα περιλαμβάνουν, εκτός του διαγωνιστικού, και το jury program, που αποτελείται από ταινίες που δημιούργησαν τα τρία μέλη της κριτικής επιτροπής, Gerco de Ruijter (Ολλανδία), Otto Alder (Γερμανία) και Ana Mouyis (Κύπρος – ΗΠΑ).

 

 

Ιδιαίτερη θέση σε αυτή την επετειακή έκδοση κατέχει το εορταστικό αφιέρωμα στο Κυπριακό animation, που θα περιλαμβάνει ταινίες Κυπρίων που ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια καθώς και παλαιότερες ταινίες των πρωτοπόρων του Κυπριακού animation. Η στήριξη του Κυπριακού animation είναι διαχρονικός στόχος στόχος των διοργανωτών που βλέπουν με ικανοποίηση, όπως αναφέρουν τα τελευταία χρόνια την ντόπια κοινότητα του animation να εξελίσσεται. To ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Φέτος εγκαινιάζεται επίσης μια συνεργασία με το Animaphix της Σικελίας και το Chaniartoon – International Comic and Animation Festival της Κρήτης, με την ονομασία Animed, που θα περιλαμβάνει προβολές ταινιών από Μεσογειακές χώρες.

Το μουσικό πρόγραμμα είναι κι αυτό γιορταστικό. Περιλαμβάνει συναυλίες από τους Monsieur Doumani και Vlamis and the Sons, ενώ στο closing party συναντιούνται οι DJs Kotsios Piccadillys και Koulla P. Κatsikoronou.

To αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί σύντομα στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook και στην ιστοσελίδα www.animafest.com.cy. Το Φεστιβάλ στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ.

Σας περιμένουμε στη Σαλαμιού 11 με 14 Αυγούστου!

Σημείωμα:

«Πριν από λίγες μέρες συναντηθήκαμε μια μεγάλη παρέα κάτω από τη συκαμινιά του Αιμίλιου, στο πανέμορφο χωριό που έγινε το σπίτι του Animafest τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η Σαλαμιού είναι καλά κρυμμένη στην κοιλάδα του Διαρίζου, έτσι ώστε να κρατάει ακόμα την αυθεντική ομορφιά της, αλλά και γνωστή πια σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αφού αγκάλιασε ένα διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός και το στήριξε χάρη στους δυνατούς δεσμούς που διέπουν την κοινότητα.

Η συνάντηση κάτω από τη συκαμινιά, που σηματοδότησε πως μπήκαμε στην τελική ευθεία για την επετειακή 20η έκδοση του φεστιβάλ, απέπνεε αυτή τη συλλογικότητα, στεκόταν στα θεμέλια μακροχρόνιων γόνιμων συνεργασιών, ενώ έφερνε μια υπόσχεση για διεύρυνση και εξέλιξη. Την ίδια στιγμή ήταν ίσως η πιο ποικιλόμορφη και ετερόκλητη ομάδα που συναντήθηκε ποτέ κάτω από εκείνο το δέντρο.

Επιμελητές τέχνης και καλλιτέχνες από την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, Σαλαμιώτες συνεργάτες του φεστιβάλ, Τουρκοκύπριοι καλλιτέχνες, νέοι καλλιτέχνες εθελοντές που «μεγάλωσαν» μέσα στο φεστιβάλ από Κύπρο, Ουγγαρία, Ουκρανία, αλλά και μια καινούργια γενιά νεαρών συνεργατών που μπαίνουν φέτος δυναμικά στη διοργάνωση, κάθισαν πλάι πλάι και ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κάνουν το φετινό φεστιβάλ ένα αξέχαστο καλλιτεχνικό γεγονός. Αυτή η συλλογικότητα που πάντα επιζητούσαμε, αλλά και το κοινό όραμα, έφεραν κοντά μας την ομάδα του ABR που φέτος συμμετέχει στον διοργανωτικό πυρήνα του φεστιβάλ. Τους καλωσορίζουμε με συγκίνηση: δεν έρχονται για πρώτη φορά, αλλά ουσιαστικά επιστρέφουν. Ό,τι πετύχαμε μέχρι τώρα το πετύχαμε μέσα από συνέργειες με κοινότητες ανθρώπων που δουλεύουν συλλογικά. Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλό φεστιβάλ!»

Η ομάδα του Animafest Cyprus

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Α Balancing Act | έκθεση του Κώστα Νεοφυτίδη

O Kώστας Νεοφυτίδης φτιάχνει τις δικές του συλλογές µε εµπειρίες και βιώµατα από το ...

Μαρίνα Γεραλή | «Βιβλία, ψαλίδια και βλεφαρίδες»

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει την έκθεση της book artist Μαρίνας Γεραλή με ...

Πανίκκος Χατζηδάκης: Στόχος μου η συμβολή στην εικαστική καταγραφή της κυπριακής ιστορίας

Το σύνηθες είναι η καταγραφή της ιστορίας να αποτυπώνεται μέσω του γραπτού λόγου. Εδώ ...

Ως Δαμέ! «ΞΑΝΑβγαίνουμε στους δρόμους και διαδηλώνουμε»

Υπό την σκιά των όσων συνέβησαν το περασμένο Σάββατο, που είχε ως αποτέλεσμα πολίτες ...

Ένα διαφορετικό “Σάββατο του Λαζάρου”

Το Θέατρο Ριάλτο παρουσιάζει στις 26 και 27 Απριλίου, επί σκηνής, την παράσταση του ...

Act of Resistance από την Γκαλερί K

«Καθώς οι γκαλερί και τα μουσεία τέχνης αρχίζουν να ανοίγουν για το κοινό ο ...

X