Ανοίγει στο Ρότερνταμ ένα μοναδικό μουσείο και αποθήκη έργων τέχνης

Το Μουσείο Μπόιμανς – φαν Μπένινγκεν είναι το πιο διάσημο μουσείο τέχνης στο Ρότερνταμ. Βρίσκεται στο Museumpark, στο κέντρο της πόλης, και τώρα ετοιμάζεται να ανοίξει το περίφημο Ντεπό του, μια εντυπωσιακή κατασκευή με καθρέφτες που αντανακλούν την πόλη και τη φύση που περιβάλλει το μέρος.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1849 με το όνομα «Μουσείο Μπόιμανς» από το όνομα του Φρανς Μπόιμανς που δώρισε τη συλλογή του στην πόλη. Μεγάλο μέρος της αρχικής συλλογής, όμως, καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1864. Η συλλογή του επιχειρηματία φαν Μπένινγκεν προστέθηκε στο μουσείο το 1958, οπότε και αυτό μετονομάστηκε σε «Μουσείο Μπόιμανς – φαν Μπένινγκεν».

Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνεται επίσης μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων σε χαρτί (χαρακτικά, σχέδια, λιθογραφίες κ.λπ.) στον κόσμο, με χρονική έκταση από τον Μεσαίωνα ως τη σύγχρονη εποχή και έργα που έχουν φιλοτεχνήσει οι Ιερώνυμος Μπος, Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος, Ρέμπραντ, Κλοντ Μονέ, Βασίλι Καντίνσκι, Βίνσεντ βαν Γκογκ, Μαουρίτσιο Κατελάν, Πολ Σεζάν, Ρενέ Μαγκρίτ, Σαλβαδόρ Νταλί, Μαρκ Ρόθκο, Έντβαρτ Μουνκ και Βίλεμ ντε Κόονινγκ. Οι συλλογές του μουσείου έχουν εμπλουτιστεί από μικρότερες συλλογές με έργα τέχνης του Μεσαίωνα και της φλαμανδικής τέχνης.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία MVRDV η δημόσια αίθουσα τέχνης του μουσείου που στην οροφή της έχει ένα ολόκληρο φυτεμένο δάσος με 75 σημύδες και θέα στο Ρότερνταμ. Το κτίριο που έχει σχήμα ενός μπολ και ύψος 40 περίπου μέτρων έχει σχεδιαστεί από τη MVRDV για να προσφέρει έναν νέο τύπο εμπειρίας μουσείων. Θα φιλοξενεί τα 151.000 αντικείμενα του μουσείου που θα αποθηκευτούν σύμφωνα με τις κλιματολογικές απαιτήσεις και όχι ανά είδος ή εποχή στην οποία ανήκουν.

 

Rob Glastra | MVRDV
Rob Glastra | MVRDV

 

Στο εσωτερικό το κύριο χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι το μεγάλο αίθριο με διασταυρούμενες σκάλες και αναρτημένες γυάλινες θήκες. Έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος των διευθυντών του μουσείου που οφείλει να φροντίζει τις εύθραυστες συλλογές ενώ συγχρόνως είναι ανοιχτές στο κοινό. Την επόμενη χρονιά ολόκληρη η συλλογή του μουσείου θα μπορεί να είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της, όπως ήταν για πρώτη φορά το 1935.

 

Ossip van Duivenbode | MVRDV

 

Το Depot Boijmans Van Beuningen είναι η πρώτη εγκατάσταση αποθήκευσης έργων τέχνης στον κόσμο που προσφέρει πρόσβαση στην πλήρη συλλογή ενός μουσείου. Το Depot έχει μια διαφορετική δυναμική από εκείνη του μουσείου: δεν υπάρχουν εκθέσεις, αλλά μπορείτε να περιηγηθείτε σε 151.000 έργα τέχνης ή να ρίξετε μια ματιά στο παρασκήνιο της συντήρησης και αποκατάστασης των έργων.

Με τον ορίζοντα του Ρότερνταμ να αντικατοπτρίζεται επάνω του και να έχει τη συμβολική σημασία του καθρέφτη σε κάθε μορφή τέχνης, το Depot ζωντανεύει το περιβάλλον του ενώ δημιουργεί ισχυρές σχέσεις με το πάρκο και τα γειτονικά κτίρια.

Όσοι μπαίνουν στο κτίριο με τις σταυρωτές σκάλες και τις αναρτημένες γυάλινες βιτρίνες θα μπορούν να δουν εκθέσεις έργων επιλεγμένων από επιμελητές μουσείων. Αυτό το αίθριο θα οδηγεί τους επισκέπτες σε εκθεσιακούς χώρους και στούντιο επιμελητών, προσφέροντάς τους μια μοναδική εμπειρία στο παρασκήνιο και την ευκαιρία να μάθουν πώς ένα παγκοσμίου φήμης μουσείο διατηρεί και φροντίζει για τη συλλογή έργων τέχνης του. Η τέχνη προβάλλεται σε όλο το κτίριο, ξεκινώντας από το λόμπι του ισογείου και συνεχίζοντας σε όλη τη διαδρομή μέσω του κτιρίου, ενώ επεκτείνεται ακόμη και στο εστιατόριο στον τελευταίο όροφο.

 

Ossip van Duivenbode | MVRDV
Ossip van Duivenbode | MVRDV
Ossip van Duivenbode | MVRDV
Ossip van Duivenbode | MVRDV
Ossip van Duivenbode | MVRDV
Ossip van Duivenbode | MVRDV
Ossip van Duivenbode | MVRDV
MVRDV

LiFO

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Christmas Greetings by Modern British Artists: Χριστουγεννιάτικες κάρτες καλλιτεχνών στην Pallant House Gallery

Μπείτε στο εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων με τη συλλογή των εναλλακτικών χριστουγεννιάτικων καρτών που ...

Αφιέρωμα στους Jake & Dinos Chapman στο ΤΕΠΑΚ

Το Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, με αφορμή την έναρξη του πτυχιακού ...

Το Χόλιγουντ προχωρά σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Oι Covid-19 εποχές έχουν φέρει μεγάλο πλήγμα σε όλο τον κόσμο. Οπως και στον ...

Sonic Bloom: Ένα δημόσιο γλυπτό που συνδέει τους ανθρώπους του Λονδίνου με ήχους

Ο καλλιτέχνης και σχεδιαστής Γιούρι Σουζούκι δημιούργησε το “Sonic Bloom”, μια διαδραστική εγκατάσταση στο ...

Το Άλλωσ-πώς πρότζεκτ ενώνει την κοινότητα

“Ένιωσα την ανάγκη ότι έπρεπε να γίνει κάτι γιατί θα θέλαμε να ενδυναμώσουμε την ...

Duncan Lamb | It’s only rock n’ roll

Για τον καλλιτέχνη Duncan Lamb, η μουσική και η τέχνη είναι συνώνυμα, μιλούν την ...

X