Μια Ολυμπιακή «Αγορά» πολιτισμού μόλις άνοιξε στο Τόκιο

Εμπνευσμένη από τους δημόσιους χώρους συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών, διακίνησης υλικών και πνευματικών αγαθών στην αρχαία Ελλάδα, η πρώτη Ολυμπιακή Αγορά (Agora) εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην περιοχή Nihonbashi του Τόκιο (το οποίο θα γιορτάσει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 23 Ιουλίου), ανοίγοντας μια σειρά από εκθέσεις, εκδηλώσεις και ψηφιακά προγράμματα που γιορτάζουν την έννοια του Ολυμπισμού τόσο ως αθλητισμού όσο και πολιτισμού.

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού αυτού προγράμματος που οργανώνει το Ολυμπιακό Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα λειτουργήσουν υπαίθριες εγκαταστάσεις από παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες αλλά και εκθέσεις έργων αθλητών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Ακόμη θα εκτεθούν συλλογές από ολυμπιακά μετάλλια και άλλα αντικείμενα από το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης καθώς και έργα της κορυφαίας Γιαπωνέζας φωτογράφου Rinko Kawauchi.

Πριν από όλα όμως, αυτό που αποκαλύφθηκε την ημέρα των εγκαινίων της Agora, είναι το έργο του Γάλλου καλλιτέχνη Xavier Veilhan, «The Audience». Ο Velihan δήλωσε ότι το έργο (το οποίο θα παραμείνει εκεί και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες) θα λειτουργήσει ως «πρεσβευτής» για τους θεατές ανά τον κόσμο που δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν στους αγώνες λόγω της πανδημίας. Περιλαμβάνει πέντε ανθρώπινες φιγούρες διαφόρων ηλικιών, φύλων και εθνικοτήτων που συνδέονται μεταξύ τους συμβολίζοντας την οικουμενικότητα, η οποία είναι μια βασική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων. Για να τονίσει αυτήν τη σχέση, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τα χρώματα των Ολυμπιακών κύκλων.

«Η Ολυμπιακή Αγορά θα χρησιμεύσει ως κόμβος για την καλλιέργεια, την εξερεύνηση και την προώθηση των Ολυμπιακών αξιών», δηλώνει η Angelita Teo, επικεφαλής του Ολυμπιακού Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Και συνεχίζει: «Σε αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία, η Ολυμπιακή Αγορά είναι ένα σύμβολο αποφασιστικότητας, διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης, καθώς και της δύναμης του αθλητισμού και της τέχνης για να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο»

Η Ολυμπιακή Αγορά θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 15 Αυγούστου 2021.

Φωτογραφία: «The Audience» του Xavier Veilhan στο Nihonbashi του Τόκιο (www.veilhan.com)

THE ART NEWSPAPER GREECE

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Dream Together: Πανό της Γιόκο Όνο θα καλωσορίζει τους επισκέπτες του Μετ

Εδώ και κάποιους μήνες, πινακίδες σε κόκκινο και άσπρο πάνω στις οποίες ήταν αναγραμμένη ...

Ένα ευρηματικό υπαίθριο αναγνωστήριο στην Ινδία

Στην Ινδία ο στόχος της κυβέρνησης είναι να καταπολεμήσει ανάμεσα στους νέους ενήλικους άνδρες ...

Six impossible things before breakfast

Ολοκληρώνεται αύριο στον χώρο We Are Bud στο Μεταξουργείο στην Αθήνα η έκθεση “Six ...

«Μια Εβδομάδα στο Μουσείο»

Το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ανακοινώνει για 3η ...

Συμμετοχική τέχνη σε ένα χωριό της ορεινής Λευκωσίας

Γράφει η Εύη Τσελίκα* Όταν το 2002 λάμβανε χώρα το πρώτο Φεστιβάλ animation στο ...

«Με δύναμη από την Κηφισιά» από το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»

Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανακοινώνει την επόμενη παραγωγή του, την κωμωδία «Με δύναμη από την ...

X