«Η Κερύνεια στις μνήμες των εκτοπισμένων Ελλήνων κατοίκων της» της Θεοφανώς Κυπρή

Έχει κυκλοφορήσει από τον Λαογραφικό Όμιλο Κερύνειας η νέα του έκδοση με τίτλο «Η Κερύνεια στις μνήμες των εκτοπισμένων Ελλήνων κατοίκων της» της Κερυνειώτισσας φιλολόγου – ερευνήτριας Θεοφανώς Κυπρή.

Το βιβλίο, που αποτελεί μια σημαντική συμβολή στη συντήρηση της ιστορικής μνήμης της κατεχόμενης από τα τουρκικά στρατεύματα πόλης της Κερύνειας, εκδόθηκε με την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και του Δήμου Κερύνειας.

Πρόκειται για ογκώδη τόμο (xxiv + 806 σελ.) με αυθεντικές μαρτυρίες πολλών Κερυνειωτών και άλλων κατοίκων της Κερύνειας, που προέρχονται από το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, το οποίο συγκεντρώνει πλούσιο ηχητικό υλικό για όλες τις κατεχόμενες περιοχές. Μέσα από τις αφηγήσεις που δημοσιεύονται, φωτίζονται πολλές πτυχές της κοινωνίας της Κερύνειας, της ζωής και της δράσης των ανθρώπων της από τις αρχές του 20ού αι. μέχρι το 1974, που η πόλη καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα.

Με ζωντανό προφορικό λόγο σκιαγραφείται ένα κόσμος ολόκληρος, ο κόσμος της Κερύνειας, με τις καθημερινές του συνήθειες, τις παραδοσιακές του αξίες και τις αντιλήψεις του, τους κοινωνικούς του θεσμούς, τα έθιμα και τις παραδόσεις του, τα ιδανικά και τους εθνικούς του αγώνες. Πληροφορίες πολλές, περιγραφές πλούσιες, βιώματα ποικίλα και αναμνήσεις αξέχαστες αναβιώνουν το παρελθόν και διασώζουν μια πλούσια εικόνα της ζωής στην Κερύνεια, πολύτιμη, όπως πολύτιμες είναι και οι μνήμες των ανθρώπων της που χάνονται καθημερινά.

Σκοπός της έκδοσης είναι να διασωθεί και να παραδοθεί στις νεότερες γενιές ό,τι είναι δυνατόν να βοηθήσει στην ανασύνθεση της τόσο αλλοιωμένης σήμερα από τους Τούρκους εισβολείς ιστορικής και πολιτισμικής φυσιογνωμίας της Κερύνειας.

Όλα τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα κατατίθενται στο ταμείο του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας για τη συνέχιση των εκδόσεών του με βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κερύνειας.

Το βιβλίο διατίθεται στην τιμή των 30 ευρώ από:

1. Λαογραφικό Όμιλο Κερύνειας, τηλ. 99 343654 ή 99 468383.
2. Εκδόσεις Αρμίδα, τηλ. 22 358028 ή 99 30764.

 

 

Λαογραφικός Όμιλος Κερύνειας

Mάρκου Δράκου 8, 1102, Λευκωσία, Κύπρος.

Τηλ. 22818040, 99468383 / Fax: 22490432

Email: laografikoskeryneia@gmail.co

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Παρουσίαση του ποιητικού έργου του Στέφανου Κωνσταντινίδη

Παρουσίαση του ποιητιού έργου του Στέφανου Κωνσταντινίδη, διοργανώνει το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο, ...

Ανθρώπινη βιβλιοθήκη στη Λάρνακα

Η Ανθρώπινη βιβλιοθήκη επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη Λάρνακα. Στη βιβλιοθήκη αυτή συναντάμε ανθρώπους, ...

«Στη χώρα π’αναγιώθηκα» από το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης παρουσιάζει σειρά συναυλιών με τίτλο “Στη χώρα π’αναγιώθηκα”, η οποία ...

Φεστιβάλ Σαρδάμ: «Στόχος να φέρουμε το κοινό κοντά στη λογοτεχνία»

Με επίκεντρο τη λογοτεχνία σε όλο το φάσμα της, το Διεθνές Φεστιβάλ Σαρδάμ επιστρέφει ...

Παρουσιάστηκε στην “Καστελιώτισσα” η Ιλιάδα του Άκη Σπανούδη

Παρουσιάστηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2017 το βιβλίο “Ομήρου Ιλιάς, έμμετρη ποιητική απόδοση στην κυπριακή ...

Ψηφιακή Νύχτα Ιδεών 2021 από το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, 24 ώρες non-stop live. Εφόσον η παγκόσμια υγειονομική κρίση περιορίζει ...

X