Όταν ο δρ Τζέκιλ και ο κύριος Χάιντ ανεβάζουν βιντεάκια στο TikTok

Η διασχιστική διαταραχή ταυτότητας ή διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας, όπως λεγόταν παλιότερα, είναι η κατάσταση κατά την οποία μέσα σε ένα άτομο, στο πλαίσιο ποικίλων και διαφορετικών κοινωνικών και προσωπικών πλαισίων, συνυπάρχουν δύο ή περισσότερες, διακριτές ταυτότητες.

Προσδιορίζονται και αναγνωρίζονται ακόμα και με διαφορετικά ονόματα, ενδέχεται να έχουν εντελώς αντίθετα χαρακτηριολογικά δεδομένα, ηλικία, ακόμα και φύλο, καθώς και άγνοια η μία για το ποιόν και τη δραστηριότητα της άλλης. Ο μέσος όρος του πλήθους τους είναι 7 αλλά μπορεί να συνυπάρχουν ακόμη και 100. Και κάπου εδώ σταματάω ν’ αντιγράφω ορισμούς και περνάω στη ζωή όπως καταγράφεται στο TikTok.

Ο Κρις είναι 31 ετών, παντρεμένος, μ’ ένα παιδί και είναι κατά κάποιον τρόπο ο επικεφαλής του Συστήματος Α, που αποτελείται από άλλους δύο άνδρες και δύο γυναίκες. Αυτοί είναι οι «5 βασικοί» του Συστήματος αλλά ο Κρις είναι ο μόνος που έχει το δικαίωμα βέτο. Αν για παράδειγμα συζητούν για το τι κούρεμα θα κάνουν και διαφωνήσουν, ο Κρις μπορεί να μπει στη μέση και ν’ αποφασίσει. Εκτός όμως από τους 5 αυτούς, το σύστημα περιλαμβάνει και άλλες 23 προσωπικότητες που μοιράζονται το σώμα και το μυαλό του Κρις. Ο Κρις «υπάρχει» 3-5 ώρες την ημέρα και δεν είναι από εκείνους που διαρκούν περισσότερο. Τις αλλαγές αυτές που μπορεί να φτάσουν και τις 75 σε μία μέρα τις επιβλέπει η Αρτ, μια 18χρονη, που ανήκει στον βασικό πυρήνα των 5. Η Αρτ ξεκίνησε τον λογαριασμό στο TikTok μαζί με τον Άρτσερ, τον καλύτερο από τους 5 σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και τον πιο κοινωνικό και «υπεύθυνο» για τη συναισθηματική σταθερότητα του Συστήματος Α. Ο Άρτσερ είναι 22 χρονών και όπως και ο Κρις είναι αυτός/αυτή γιατί πιστεύει ότι το γένος δεν έχει σημασία. Ο Άρτσερ εργάζεται, οδηγεί, μαγειρεύει, είναι αυτός που «ζει» το περισσότερο διάστημα. Η Έιπριλ είναι 20 χρονών και είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του κοινού σώματος. Είναι επίσης πολύ κοινωνική και εδώ και 6 μήνες έχει δεσμό με τη γυναίκα του Κρις. Τέλος, ο Άλεξ είναι 32 χρονών και ο ρόλος του είναι να προστατεύει το Σύστημα, να διεκπεραιώνει όσα δεν μπορούν οι άλλοι, να βοηθά τις νέες προσωπικότητες να εκδηλωθούν και μαζί με τον Κρις να φροντίζει τον γιο τους.

Χαζεύοντας τον λογαριασμό @theasystem με τους πάνω από ένα εκατομμύριο ακόλουθους στο TikTok ειλικρινά προσπαθούσα να καταλάβω πόσο αληθινά είναι όλα αυτά. Δεν βοηθάει και η σύζυγος, η Σαμ στο να μην είμαι δύσπιστη, ακόμα και για το πόσο το εκμεταλλεύεται η ίδια. Ο λογαριασμός της @systemspouse έχει ακόμα περισσότερους ακόλουθους και παρά τα κάποια δικά της βίντεο τα περισσότερα είναι αναπαραγωγές του Συστήματος. Ο Κρις είναι ο μόνος σύζυγος αλλά με κάποιους από τους άλλους (όπως με την Έιπριλ που λέγαμε) έχει δεσμό. Ναι, εντάξει, και εμένα μου είχε πέσει το σαγόνι στο πάτωμα όταν τα έβλεπα αυτά.

Πάντως, στα τέλη του 2020 είχε ξεσπάσει πανικός στο YouTube, όταν η Τρίσα Πάιτας κατηγορήθηκε ότι μιμούνταν τα συμπτώματα της διασχιστικής διαταραχής ταυτότητας και ακόμα χειρότερα διέδιδε ψευδείς πληροφορίες για την πάθηση. Η οποία, όπως φρόντισα να μάθω, προκαλείται από σοβαρά τραύματα κατά την παιδική ηλικία κυρίως από κακοποίηση από πολύ κοντινό πρόσωπο ή από πόλεμο.

Στο TikTok υπάρχουν δεκάδες τέτοιοι λογαριασμοί, που διχάζουν τους ψυχιάτρους. Η τάση που εκφράζουν σχεδόν όλοι είναι «ν’ αγκαλιάσουμε όλες τις προσωπικότητές μας», ενώ η ψυχιατρική πρακτική ήταν να φτάσει το άτομο σ’ ένα σημείο όπου όλες οι προσωπικότητες να γίνουν μία. Εξέλιξη ή λοξοδρόμηση; Η επιστήμη θα μας πει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα βιντεάκια κρύβουν την πραγματικότητα των πανικών, των αδιεξόδων, της εσωτερικής μάχης, του εγκλεισμού σε ψυχιατρεία. Αλλά και ότι εκείνοι που πραγματικά υποφέρουν βρίσκουν παρηγοριά ιδιαίτερα στους ομοίους τους.

You May Also Like

Ο Μαρκ ανοίγει τα χαρτιά του

O διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ βρέθηκε στο επίκεντρο μιας νέας ...

Πού να κάνω like;

Πριν από λίγο καιρό ένας συνάδελφός μου ευχήθηκε “Άντε και υποψήφια” [μπορεί να το ...

Το μοιραίο enter

Όχι, δεν θα μιλήσω για το βιβλίο μου, αλλά για τον κακό χαμό που ...

#propaganda

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Τι είναι προπαγάνδα; Μια οργανωμένη προσπάθεια χειραγώγησης της ...

Ο κόσμος των “φαντασμάτων”

Το Ghost Recon Breakpoint είναι το τελευταίο παιδί της οικογένειας Ghost Recon. Για την ...

Οι έφηβοι ξέρουν

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει πρόσφατα αποδειχθεί ότι αυξάνει την κατάθλιψη και ...

X