phytorio residency 2021, gathering x discourse.

Μέσα στα πλαίσια φιλοξενίας του προγράμματος Phytorio residency 2021 gathering x discourse, σε επιμέλεια της Αργυρώς Νικολάου, πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια συζήτηση του προγράμματος, την Παρασκευή 16 Ιουλίου στις 7:00 μ.μ. στο κήπο του φυτωρίου.

Η συζήτηση αυτή θα επικεντρωθεί σε ερωτήματα που τέθηκαν στην πρόσφατη θεατρική παραγωγή του θεατρικού έργου “Out of Necessity”, με συμμετοχή των σκηνοθετριών του έργου Μαρία Κυριάκου και Μαρία Βαρνακκίδου.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση αυτή θα σχολιάσουμε θέματα όπως:

Πώς εκφράζονται μέσω της τέχνης σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα και ποια η ευθύνη των καλλιτεχνών και θεωρητικών τέχνης απέναντι στην ενσωμάτωση τέτοιων θεμάτων στη δουλειά τους; Ποιος είναι ο ρόλος των παραστατικών τεχνών στην επικοινωνία εναλλακτικών οραμάτων της κοινωνίας; Ποιες θεωρήσεις διέπουν τη διαμόρφωση της πολιτισμικής ιστορίας της Κύπρου;

Το “Out of Necessity” είναι μια παράσταση του θεάτρου της επινόησης που ξεκίνησε ως εξερεύνηση του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το έργο εξερευνά τις ιστορικές αφηγήσεις του νησιού, καθώς και πρόσφατα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα.

Το φετινό πρόγραμμα φιλοξενίας του Συνδέσμου εικαστικών καλλιτεχνών και θεωρητικών τέχνης – φυτωριο, επιχειρεί μέσο της πρότασης της ακαδημαϊκού και σκηνοθέτιδας Αργυρώς Νικολάου να ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο γύρω από θέματα που απασχολούν την ιστορία της Κύπρου και την τέχνη.

Η συζήτηση είναι ανοιχτή σε όλους.

 

 

Περισσότερα για το phytorio residency 2021, gathering x discourse:

Σε μια «κατάσταση εξαίρεσης» –και συνεπώς έκτακτης ανάγκης– από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η Κύπρος βρίσκεται και πάλι σε αδιέξοδο. Τα πολιτικά σκάνδαλα, οι ανησυχητικές εξελίξεις στο Κυπριακό, η άνοδος της ακροδεξιάς και οι περιορισμοί που επέφερε η πανδημία COVID-19, συγκλίνουν για να προκαλέσουν μια σειρά συλλογικών δραστηριοτήτων και κοινωνικοπολιτικών ανασυγκροτήσεων, μέσα στα πλαίσια μιας ακτιβιστικής προσέγγισης.

Ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του σήμερα το πρόγραμμα gathering x discourse προτείνει το χώρο του φυτωρίου ως έναν χώρο παραγωγής σκέψης και συζητήσεων γύρω από τη σύγχρονη τέχνη στην Κύπρο μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο.

gathering x discourse, Προγραμμα φιλοξενίας, Φυτώριο, 2021.
Επιμέλεια: Αργυρώ Νικολάου / ακαδημαϊκός και σκηνοθέτιδα

Το φετινό πρόγραμμα φιλοξενίας του φυτωρίου, gathering x discourse, είναι μια σειρά συναντήσεων που συγκεντρώνει καλλιτέχνες, θεωρητικούς τέχνης και γενικότερα όσους το επιθυμούν για έρευνα και συζητήσεις σχετικά με την τέχνη και τη σχέση της με την ιστορία και την πολιτική. Αυτό επιχειρείται μέσω του πρίσματος των καλλιτεχνικών πρακτικών που τροφοδοτούνται από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στο νησί τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Τον μήνα Ιούλιο, ο χώρος του φυτωρίου είναι ανοιχτός και παρέχεται ως κέλυφος περισυλλογής, συζήτησης, και παραγωγής σκέψης. Δίνεται σε όλους όσους το επιθυμούν η δυνατότητα φιλοξενίας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να μελετήσουν, να εργαστούν, να συναντήσουν κόσμο, να ανταλλάξουν απόψεις. Ένας μήνας καθημερινών συναντήσεων για ανταλλαγή ιδεών και συζητήσεων για τη σύγχρονη τέχνη στην Κύπρο, και τη σχέση της με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση αλλά και την πρόσφατη ιστορία του νησιού.

Παραχωρείται σχετική βιβλιογραφία και βιντεογραφία, προκειμένου οι συμμετέχοντες να έχουν ένα κοινό ιστό αναφορών. Οι αναφορές αυτές μπορούν να ενισχυθούν και από εισηγήσεις των συμμετεχόντων.

Κάθε Παρασκευή του ίδιου μήνα στις 7 το απόγευμα στο κήπο του φυτωρίου θα πραγματοποιείται μια συζήτηση ανοιχτή σε όλους για θέματα που θα προκύπτουν κατα τη διάρκεια της εβδομάδας.

Εγγραφή απαραίτητη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vartcy@gmail.com
Περισσότερες πληροφορίες: 22 681088

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Open Call: 18η Ασιατική Μπιενάλε Τέχνης της Μπαγκλαντές

Η 18η Ασιατική Μπιενάλε Τέχνης της Μπαγκλαντές θα πραγματοποιηθεί στην Ντάκα μεταξύ 1-30 Σεπτεμβρίου ...

Εκθεση για «μια ζωή που αξίζει να ζήσουμε» στο Φυτώριο

Ο Πήτερ Εραμιάν επιμελείται τη νέα έκθεση στο Φυτώριο, εντός του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας, ...

Παρουσιάση βιβλίου “Amir’s Blue Elephant” στην Πάφο

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και ανθρωπίστρια Melissa Hekkers θα παρουσιάσει το βιβλίο της “Amir’s Blue ...

Αρχιτεκτονική 2021: Χώροι αναμονής με κοινωνική αποστασιοποίηση στο Τορόντο

Στο Τορόντο, οι Χειμερινοί Σταθμοί (Winter Stations) σχεδιάστηκαν βάσει της κοινωνικής απομόνωσης και τι ...

Διάλεξη στο Κέντρο Τεχνών από την Drorit Gur-Arie

Η διευθύντρια και ανώτερη επιμελήτρια του Μουσείου Τέχνης Petach Tikva, στο Ισραήλ, θα δώσει ...

The Cyprus Oscar Wilde Festival: Οσα έγιναν, σε ένα βίντεο

To «The Cyprus Oscar Wilde Festival», το πρώτο ειδικά αφιερωμένο φεστιβάλ στη ζωή και ...

X