phytorio residency 2021, gathering x discourse.

Μέσα στα πλαίσια φιλοξενίας του προγράμματος Phytorio residency 2021 gathering x discourse, σε επιμέλεια της Αργυρώς Νικολάου, πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια συζήτηση του προγράμματος, την Παρασκευή 16 Ιουλίου στις 7:00 μ.μ. στο κήπο του φυτωρίου.

Η συζήτηση αυτή θα επικεντρωθεί σε ερωτήματα που τέθηκαν στην πρόσφατη θεατρική παραγωγή του θεατρικού έργου “Out of Necessity”, με συμμετοχή των σκηνοθετριών του έργου Μαρία Κυριάκου και Μαρία Βαρνακκίδου.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση αυτή θα σχολιάσουμε θέματα όπως:

Πώς εκφράζονται μέσω της τέχνης σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα και ποια η ευθύνη των καλλιτεχνών και θεωρητικών τέχνης απέναντι στην ενσωμάτωση τέτοιων θεμάτων στη δουλειά τους; Ποιος είναι ο ρόλος των παραστατικών τεχνών στην επικοινωνία εναλλακτικών οραμάτων της κοινωνίας; Ποιες θεωρήσεις διέπουν τη διαμόρφωση της πολιτισμικής ιστορίας της Κύπρου;

Το “Out of Necessity” είναι μια παράσταση του θεάτρου της επινόησης που ξεκίνησε ως εξερεύνηση του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το έργο εξερευνά τις ιστορικές αφηγήσεις του νησιού, καθώς και πρόσφατα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα.

Το φετινό πρόγραμμα φιλοξενίας του Συνδέσμου εικαστικών καλλιτεχνών και θεωρητικών τέχνης – φυτωριο, επιχειρεί μέσο της πρότασης της ακαδημαϊκού και σκηνοθέτιδας Αργυρώς Νικολάου να ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο γύρω από θέματα που απασχολούν την ιστορία της Κύπρου και την τέχνη.

Η συζήτηση είναι ανοιχτή σε όλους.

 

 

Περισσότερα για το phytorio residency 2021, gathering x discourse:

Σε μια «κατάσταση εξαίρεσης» –και συνεπώς έκτακτης ανάγκης– από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η Κύπρος βρίσκεται και πάλι σε αδιέξοδο. Τα πολιτικά σκάνδαλα, οι ανησυχητικές εξελίξεις στο Κυπριακό, η άνοδος της ακροδεξιάς και οι περιορισμοί που επέφερε η πανδημία COVID-19, συγκλίνουν για να προκαλέσουν μια σειρά συλλογικών δραστηριοτήτων και κοινωνικοπολιτικών ανασυγκροτήσεων, μέσα στα πλαίσια μιας ακτιβιστικής προσέγγισης.

Ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του σήμερα το πρόγραμμα gathering x discourse προτείνει το χώρο του φυτωρίου ως έναν χώρο παραγωγής σκέψης και συζητήσεων γύρω από τη σύγχρονη τέχνη στην Κύπρο μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο.

gathering x discourse, Προγραμμα φιλοξενίας, Φυτώριο, 2021.
Επιμέλεια: Αργυρώ Νικολάου / ακαδημαϊκός και σκηνοθέτιδα

Το φετινό πρόγραμμα φιλοξενίας του φυτωρίου, gathering x discourse, είναι μια σειρά συναντήσεων που συγκεντρώνει καλλιτέχνες, θεωρητικούς τέχνης και γενικότερα όσους το επιθυμούν για έρευνα και συζητήσεις σχετικά με την τέχνη και τη σχέση της με την ιστορία και την πολιτική. Αυτό επιχειρείται μέσω του πρίσματος των καλλιτεχνικών πρακτικών που τροφοδοτούνται από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στο νησί τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Τον μήνα Ιούλιο, ο χώρος του φυτωρίου είναι ανοιχτός και παρέχεται ως κέλυφος περισυλλογής, συζήτησης, και παραγωγής σκέψης. Δίνεται σε όλους όσους το επιθυμούν η δυνατότητα φιλοξενίας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να μελετήσουν, να εργαστούν, να συναντήσουν κόσμο, να ανταλλάξουν απόψεις. Ένας μήνας καθημερινών συναντήσεων για ανταλλαγή ιδεών και συζητήσεων για τη σύγχρονη τέχνη στην Κύπρο, και τη σχέση της με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση αλλά και την πρόσφατη ιστορία του νησιού.

Παραχωρείται σχετική βιβλιογραφία και βιντεογραφία, προκειμένου οι συμμετέχοντες να έχουν ένα κοινό ιστό αναφορών. Οι αναφορές αυτές μπορούν να ενισχυθούν και από εισηγήσεις των συμμετεχόντων.

Κάθε Παρασκευή του ίδιου μήνα στις 7 το απόγευμα στο κήπο του φυτωρίου θα πραγματοποιείται μια συζήτηση ανοιχτή σε όλους για θέματα που θα προκύπτουν κατα τη διάρκεια της εβδομάδας.

Εγγραφή απαραίτητη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vartcy@gmail.com
Περισσότερες πληροφορίες: 22 681088

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Father help us» από την ομάδα Brutal Stories

Το Father help us είναι «ένα show για τον πατέρα μου που πέθανε πέρυσι». ...

“Doors for Doris”: Οι πέτρινες πόρτες της Νέας Υόρκης

Το Public Art Fund παρουσιάζει το Doors for Doris, τη νέα δουλειά της γλύπτριας ...

«Επικίνδυνες σχέσεις» από την Alpha Square

Για μόνο εννέα παραστάσεις στην Λευκωσία και μία στην Λεμεσό ανεβαίνει στην Κύπρο ένα ...

Ημερίδα| Επανερμηνεύοντας τον Τένεσι Ουίλιαμς: Σκηνοθετικές προσεγγίσεις

Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (Ε.Θ.Α.Λ.), με αφορμή την παρουσίαση του εμβληματικού έργου του ...

Εβδομάδα προβολών στο Θέατρο Ριάλτο

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει για μία επετειακή έκδοση, με ένα ...

Καλοκαιρινά φεστιβάλ σε στάση αναμονής

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε στάση αναμονής», είναι η απάντηση των περισσότερων διοργανωτών ...

X