Σεκιουριτάδες σε ρόλο επιμελητών

Το Baltimore Museum of Art ήταν από τα πρώτα ιδρύματα που έθεσαν ζητήματα ισότητας, πουλώντας έργα από τη μόνιμη συλλογή του για να αγοράσουν έργα γυναικών και μαύρων καλλιτεχνὠν που για δεκαετίες αγνοούσε ο κανόνας της ιστορίας της τέχνης.

Με σθεναρή την πεποίθηση ότι το μουσείο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, το BMA αποφάσισε οι φρουροί του μουσείου, που έρχονται σε άμεση επαφή με τα έργα αλλά και το κοινό, να είναι οι επιμελητές της έκθεσης Guarding the Art που θα γίνει το Μάρτιο του 2022, με τη βοήθεια του ιστορικού τέχνης Lowery Stokes Sims, και στόχο να αναδειχθεί μια πληθώρα επιμελητικών φωνών σε μεγάλα ιδρύματα.

Ο Stokes Sims λέει. “Εντυπωσιάστηκα από τους προσωπικούς λόγους που προέβαλαν για τις επιλογές των έργων. Η προσέγγιση ήταν τόσο διαφορετική από την διανοητική και φιλτραρισμένη προσέγγιση των επαγγελματιών επιμελητών.”

Οι φρουροί των μουσείων είναι εκείνοι που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους κοιτώντας την τέχνη, οπότε έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε τη δική τους οπτική. Ως επιμελητές, συμμετέχουν 17 φρουροί του μουσείου οι οποίοι έχουν πάρει το όλο εγχείρημα εξαιρετικά σοβαρά και επενδύουν σκέψη, ενέργεια και χρόνο ώστε να βρουν αντιστοιχίες ανάμεσα στα έργα της συλλογής που έχουν επιλέξει αλλά και να προβάλλουν πως αυτά μιλούν για την πόλη (με τον τρόπο που θα περίμενε κάποιος μόνιμος κάτοικος της πόλης να μιλούν).

Η έκθεση θα συνοδεύεται από κατάλογο και θα πλαισιωθεί από μια σειρά από προγράμματα για το κοινό.

THE ART NEWSPAPER GREECE

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το RISE Up Cyprus στο ARS Electronica Festival

Το Ερευνητικό Κέντρο RISE, με τη στήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας, συμμετέχει στο διεθνές φεστιβάλ ...

Σπάνια έργα της συλλογής του Μπάκιγχαμ θα εκτεθούν για πρώτη φορά

Σπάνια έργα τέχνης, που ανήκουν στη συλλογή του Παλατιού του Μπάκιγχαμ θα εκτεθούν για ...

17η Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας Φωτοδού

Διοργανώνεται και φέτος η ομαδική έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας της Φωτοδού για 17η χρονιά, την Πέμπτη ...

Χλόη Βότση: «Ο πατέρας μου στεναχωριόταν πολύ γι’ αυτά τα έργα»

«Ο πατέρας μου μας είχε πει πολλές φορές για αυτά τα έργα» αναφέρει η ...

To Δοχείο και το Περιεχόμενό του

Γράφει η Μαρίνα Σχίζα Ποιο από τα δύο είναι πιο σημαντικό; Το δοχείο ή ...

Οι μεγάλοι νικητές των iPhone Photography Awards 2020

Για την Dimpy Bhalotia, Ινδή φωτογράφο που ζει στη Βρετανία, η εικόνα με τα ...

X