Τα αριστουργήματα του Κατσουσίκα Χοκουσάι στο Βρετανικό Μουσείο

Περισσότερα από εκατό μικρά σχέδια (πρόσφατα ανακαλυφθέντα) από τον κορυφαίο Ιάπωνα καλλιτέχνη, χαράκτη και σκιτσογράφο Κατσουσίκα Χοκουσάι πρόκειται να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό από το Βρετανικό Μουσείο.

Φιλοτεχνημένα το 1829 από τον Κατσουσίκα Χοκουσάι, τα σχέδια προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν ως εικονογραφήσεις σε ένα αδημοσίευτο βιβλίο. Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτγουιγκ Φίσερ, περιέγραψε τα σχέδια στην Guardian ως «αξιοσημείωτα και μοναδικά» και η ανακάλυψη τους ήταν «συγκλονιστική».

Το πιο διάσημο έργο του Χοκουσάι «Το Μεγάλο Κύμα» είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και αναπαραγόμενα έργα τέχνης όλων των εποχών. Η επιρροή του στους ευρωπαίους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ήταν τεράστια.

Τη δεκαετία του 1840 όταν ήταν σε ηλικία 80 ετών, ο Χοκουσάι αποφάσισε να δημιουργήσει σχέδια για ένα βιβλίο με τίτλο «Great Picture Book of Everything» για το οποίο άφησε τη φαντασία του ελεύθερη. Η ιδέα του ήταν να παρουσιάσει χρονογραφήματα από τη Βουδιστική Ινδία, και την αρχαία Κίνα. Δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ.

Στο παρελθόν ανήκαν στον συλλέκτη ιαπωνικής τέχνης και κοσμηματοπώλη Ανρί Βεβέρ (Henri Vever), και εμφανίστηκαν ξανά στο Παρίσι πέρυσι, στην ίδια πόλη όπου έγινε και η τελευταία καταγεγραμμένη τους εμφάνιση. Αγοράστηκαν από το Βρετανικό Μουσείο έναντι 270.000 λιρών χάρη σε επιχορήγηση από το φιλανθρωπικό οργανισμό Art Fund και ένα κληροδότημα για την απόκτηση ιαπωνικής τέχνης από την Theresia Gerda Buch.

«Αυτά τα σχέδια δημιουργήθηκαν όταν η Ιαπωνία έκλεισε τα σύνορά της για σχεδόν 200 χρόνια», είπε ο Φίσερ. «Η επαφή με τον έξω κόσμο ήταν περιορισμένη και τα ταξίδια εντός της χώρας απαιτούσαν επίσημη άδεια. Πόσο εντυπωσιακό είναι», τόνισε ο Φίσερ, «ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο Χοκουσάι δημιούργησε ένα τόσο μεγάλο έργο». Τα σχέδια περιλαμβάνουν απεικονίσεις θρησκευτικών και μυθολογικών μορφών καθώς και ζώων, πουλιών και λουλουδιών.

Η τέχνη του Χοκουσάι συνδυάζει «απεριόριστη εφευρετικότητα, λεπτό χιούμορ και βαθιά ανθρωπιά», ανέφερε ο διευθυντής του μουσείου. «Με αυτή την σπουδαία απόκτηση το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει πλέον πάνω από 1.000 έργα του καλλιτέχνη – πίνακες, εκτυπώσεις, σχέδια και εικονογραφημένα βιβλία. Θεωρείται ως μία από τις πιο ολοκληρωμένες και πλούσιες συλλογές εκτός Ιαπωνίας».

Όλα τα έργα είναι διαθέσιμα για προβολή στον ιστότοπο του Βρετανικού Μουσείου, αλλά θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό τον Σεπτέμβριο.

culturenow.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Remaking Frida»: 24 καλλιτέχνες εμπνέονται από την Φρίντα Κάλο

Με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Η πολύχρωμη Ιστορία της Φρίντα Κάλο» η Θεατρική Ομάδα ...

Θέατρο Ριάλτο – Πρόγραμμα Φιλοξενούμενου Καλλιτέχνη 2021 / περιπατώ

Το Θέατρο Ριάλτο συνεχίζει, παρά τις αντιξοότητες και την αναστολή διοργάνωσης παραστάσεων, να ενισχύει ...

Αντιστρεφόμενο Τοπίο

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση Αντιστρεφόμενο Τοπίο της Θεοδώρας Παπαχρυσοστόμου ...

Αρχή με residency για την Art Seen

Με τρεις εκθέσεις εγκαινιάζει τη νέα εικαστική σεζόν 2017-18 η γκαλερί Art Seen στη ...

Οίκος δημοπρασιών Christie’s: Επιτυχίες και ρεκόρ στο “London to Paris”

Στις 22 και 23 Οκτωβρίου, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s πραγματοποίησε την σειρά δημοπρασιών 20th ...

Γυναίκες καλλιτέχνιδες στην 11η Μπιενάλε του Βερολίνου

Μία επιλογή καλλιτέχνιδων από το σύνολο έργων που παρουσιάζονται στο KW Institute for Contemporary ...

X