Θέατρο Ριάλτο: Μια δημιουργική χρονιά μετ΄εμποδίων

Παρά τα πολλά προβλήματα που επέφερε η πανδημία σε ολόκληρο τον πολιτιστικό τομέα, τις τόσες αναστολές και προκλήσεις, το Θέατρο Ριάλτο συνέχισε την αποστολή του, υλοποιώντας δράσεις και συνεχίζοντας την επικοινωνία του με καλλιτέχνες και κοινό.

Για δεύτερη χρονιά το Θέατρο έθεσε στο επίκεντρο του τη στήριξη Κυπρίων δημιουργών και τη συνέχιση της εγχώριας πολιτιστικής παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό συνέχισε με τη 2η φάση του προγράμματος FlashArt@Rialto, το οποίο μετρά συνολικά 26 παραγωγές με πέραν των 250 καλλιτεχνών. Έντεκα από τις παραγωγές υλοποιήθηκαν κυρίως στη διάρκεια του 2020, στο πλαίσιο της 1ης φάσης του FlashArt και δεκαπέντε παραγωγές υλοποιήθηκαν ή συνεχίζουν να υλοποιούνται κατά το 2021.

Ακόμα και τους πρώτους μήνες του 2021, όταν τα περισσότερα θέατρα παρέμειναν κλειστά , το Ριάλτο επέλεξε να λειτουργεί με την φυσική παρουσία, έστω 50 θεατών, επενδύοντας επιπλέον στην ταυτόχρονη απευθείας μετάδοση (Live Stream) στο πλαίσιο του Rialto Theatre Live.

Η μη ακύρωση για δεύτερη χρονιά του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2021, που το Θέατρο Ριάλτο συνδιοργανώνει με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ, υπήρξε επίσης κομβικής σημασίας, καθώς το φεστιβάλ όχι μόνο πέτυχε να συναντήσει ζωντανά το κοινό του, αλλά και να πραγματοποιήσει διαδικτυακά τις προβολές, τόσο του κυρίως προγράμματος του, όσο και του Παιδικού του τμήματος. Η νέα δράση του Φεστιβάλ, το dot.on the map υποδέχτηκε επίσης διαδικτυακά δεκάδες συμμετέχοντες και προσκεκλημένους.

 

Cyprus Film Days 2021

 

Όλο αυτό το διάστημα το Θέατρο Ριάλτο δεν σταμάτησε να συνεργάζεται και να φιλοξενεί παραστάσεις άλλων διοργανωτών, από όλο το φάσμα των τεχνών, δίνοντας την ευκαιρία σε φορείς και μεμονωμένους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν δουλειές τους σε οργανωμένες και ευνοϊκές συνθήκες.

Από τις αρχές του 2021 τρέχει το φετινό πρόγραμμα του Φιλοξενούμενου Καλλιτέχνη (Associate Artist Residence Scheme) με την δράση Περιπατώ των Μαρία Βαρνακκίδου και Κωνσταντίνας Ανδρέου, το οποίο αναπτύσσει μια δράση-παράσταση ξενάγησης με επίκεντρο το Ριάλτο, μέσα από τεχνολογικά καινοτόμες και σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

Παρά τους περιορισμούς, το Θέατρο Ριάλτο κατάφερε να υλοποιήσει και φέτος με επιτυχία το θερινό ανοιχτό πρόγραμμα του (Ριάλτο Open Air), με τις συναυλίες του Cyprus Rialto World Music Festival και το Θερινό Σινεμά. Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ με Moυσικές του Κόσμου του Θεάτρου Ριάλτο ανέδειξε αποκλειστικά μουσικούς και σχήματα που ζουν στην Κύπρο, φιλοξενώντας στην ανοιχτή σκηνή του 56 μουσικούς. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Rialto Residency οργανώθηκε εργαστήρι κρουστών με τη συμμετοχή 50 παιδιών επί σκηνής του Θεάτρου, με εκπαιδευτές τον Ρόδο Παναγιώτου και μέλη της ομάδας Batukinio.

Ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό είχε και φέτος ο θεσμός του Θερινού Σινεμά με ένα πλούσιο πρόγραμμα με σύγχρονες βραβευμένες ταινίες από Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία και Αργεντινή. Τρεις ταινίες προβλήθηκαν σε συνεργασία του Θεάτρου Ριάλτο με το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Κύπρο, το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα και την Alliance Française Λεμεσού, στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας 2021.

 

Rialto Summer Cinema 2021

 

Ανασκοπώντας την ομολογουμένως δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε τη θερμή ανταπόκριση του κοινού στις παραστάσεις του Θεάτρου Ριάλτο, οι οποίες παρά τις συνεχείς αλλαγές και ανατροπές συνεχίστηκαν με την απαραίτητη προσαρμογή τους στα κάθε φορά νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρά τις αποστάσεις, την χρήση μάσκας, τα Safe pass κι’ όλες τις δυσκολίες πρόσβασης και συνέχειας στα πολιτιστικά δρώμενα, η ανάγκη των ανθρώπων να καταφεύγουν στις τέχνες και τον πολιτισμό για να αντλούν δύναμη κι’ ευχαρίστηση παραμένει έντονη, αναδεικνύοντας τη σημασία του πολιτισμού αλλά και της στήριξης της πολιτιστικής μας παραγωγής.

Λίγο πριν κατεβάσει κουρτίνες για τις καλοκαιρινές διακοπές του, το Θέατρο Ριάλτο παρουσιάζει τον προγραμματισμό του ερχόμενου Σεπτεμβρίου που αρχίζει με την προβολή της κινηματογραφικής εκδοχής του έργου Πεθαίνω σαν Χώρα του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος στις 8/9/2021.

Το Θέατρο Ριάλτο θα είναι κλειστό για τις καλοκαιρινές διακοπές από τις 2 μέχρι και τις 29 Αυγούστου 2021.

 

Tropos Ensemble – 12/07/21
Παιδικό εργαστήρι κρουστών – 17/07/21
Chunky Funky – 27/07/21

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Θεάτρου και το πρόγραμμα παραστάσεών του, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.rialto.com και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Ριάλτο.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ρεπερτόριο ΘΟΚ για τη σεζόν 2018-19

Προτάσσοντας το στίχο του Καβάφη «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου ...

The Big Lebowski: 20 ατάκες για τα 20 χρόνια

H καλτ κωμωδία των αδελφών Κοέν κλείνει σήμερα 20 χρόνια και μετά από δύο ...

Διάκριση στον Καναδά για την ταινία «Smuggling Hendrix»

Βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας μεγάλου μήκους απέσπασε στο Quebéc City Film Festival, του Καναδά, ...

«Το Όνειρο του Σκιάχτρου» του Ευγενίου Τριβιζά

Στη Κύπρο παρουσιάζεται το αριστουργηματικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά που μαγεύει πάντα μικρούς και ...

«Στη χώρα π’αναγιώθηκα» από το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης παρουσιάζει σειρά συναυλιών με τίτλο “Στη χώρα π’αναγιώθηκα”, η οποία ...

Θα δοθούν οι θεατρικές χορηγίες του 2020

Ότι θα δοθούν κανονικά οι θεατρικές επιχορηγήσεις για ολόκληρο το 2020 αποφάσισαν σήμερα ΘΟΚ ...

X