ΑΡΓΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ: Μια όπερα του Άντη Σκορδή

Στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2021

Σύγχρονη όπερα βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σωφρόνη Σωφρονίου. Μέσα από τη ρυθμική διαδοχή σκηνοθετημένων επεισοδίων, εικαστικών μέσων, αφήγησης και λυρικών αποσπασμάτων, παρουσιάζεται ένα παραληρηματικό ταξίδι με θέμα τη μνήμη, το θάνατο και το χρόνο.

ΑΡΓΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ /  ΚΥΠΡΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ (Παγκόσμια Πρεμιέρα)
Μια συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

 

Μαέστρος: Ζωή Τσόκανου

Σκηνοθέτης: Θάνος Παπακωνσταντίνου

Λιμπρέτο: Σωφρόνης Σωφρονίου

Μαέστρος Χορωδίας / Διδασκαλία: Λοΐζος Σ. Λοΐζου

Ρεπετιτέρ: Rami Sarieddine

Σκηνικά / Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Σχεδιασμός Κίνησης: Νάντη Γώγουλου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Μαριέτα Παυλάκη

Βοηθός Σκηνοθέτης: Φάνης Σακελλαρίου

Μακιγιάζ: Λιτσα Ιωαννίδου

Κομμώσεις: Βίκη Ευσταθίου

Διευθύντρια Σκηνής / Φροντιστήριο: Μόνικα Χατζηβασιλείου

Διανομή:

Κασπάρ: Γιάννης Καραούλης
Κασπάρ: Στέλιος Χατζηκτωρής
Χανς: Ανδρέας Ζένιος
Μπάξτερ: Μάρκος Κλεοβούλου
Τζόνας: Μιγέλ Αντόνιο Λεμούς Παγιάτσου
Μποναντέα: Μαρίζα Αναστασιάδη
Ακίρα: Έλλη Αλωνεύτου
Μασάκο: Κρίστια Μιχαήλ
Κουμίκο: Μαριαλένα Αναστασιάδου
Χορωδία: EQ

Σύνοψη:

Ένας σκακιστής σκοτώνεται σε μια πλατεία της Νέας Υόρκης και μεταφέρεται στη Μικρή Ζωή, μια μεταθανάτια κατάσταση με περιορισμένη χρονική διάρκεια. Εκεί θα κληθεί να ανασυγκροτήσει το μυθιστόρημα 4001 του Αυστριακού Ρόμπερτ Κράους και να διαπιστώσει αν ο συγγραφέας βρίσκεται σε κάποιο σημείο του άγνωστου αυτού τόπου.

Η όπερα Αργός Σίδηρος, μέσα από μια διαδοχή προσεκτικά σκηνοθετημένων επεισοδίων, οδηγεί τον θεατή και ακροατή σε ένα δυστοπικό, παραληρηματικό ταξίδι με θέμα τον ίλιγγο της μνήμης, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και της τεχνολογίας.

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν, μετά το θάνατό τους, σε έναν πλανήτη πολύ μακριά από τη Γη, για ακόμα δέκα χρόνια. Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι αναλαμβάνουν να θυμηθούν τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής τους και να τα ανασυνθέσουν. Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι γνωρίζουν άλλους ανθρώπους που θα τους βοηθήσουν να εκτελέσουν την αποστολή που έχουν αναλάβει. Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι αφηγούνται, ρωτάνε, μαθαίνουν, καταγράφουν, γνωρίζονται, έλκονται, απωθούνται, ψάχνουν. Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι περιπλανώνται σε άγνωστα τοπία προσπαθώντας να θυμηθούν τι έχει γίνει, γιατί έχει γίνει, ποιος το έκανε, γιατί το έκανε και πώς το έκανε. Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι ακόμα αναρωτιούνται για ποιο λόγο κάποτε υπήρξαμε.

Ένας άντρας ξυπνάει, μετά το θάνατό του, σ’ ένα εργαστήριο όπου διεξάγονται παράξενα πειράματα, για να ξεκινήσει μια περιπλάνηση που θα τον οδηγήσει στη δική του χώρα των νεκρών, όπου έρχεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα της ίδιας του της ύπαρξης.

Ο Αργός Σίδηρος είναι μια περιπλάνηση σε έναν πλανήτη πολύ μακριά μέσα μας, όπου προσπαθούμε με κάθε τρόπο να θυμηθούμε ότι κάποτε υπήρξαμε.

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΥΠΡΟΥ

Εξάρχων: Wolfgang Schroeder

Α’ Βιολιά: Janna Dimont

Β’ Βιολιά: Κύπρος Χριστοδουλίδης, Νίκος Πίττας.

Βιόλες: Vladimir Tkachenko, Krzysztof Wrobel

Bιολοντσέλα: Jakub Otčenášek, Μιράντα Παπανεοκλέους.

Κοντραμπάσα: Nίκος Ιωάννου, Γιάννος Ιωάννου Σκέντερ.

Φλάουτα: Svetlana Ristić, Virginie Bove.

Όμποε: Simeon Spasov, Laura Rodgers.

Κλαρινέτα: Dusko Žarković, Άγγελος Αγγελίδης.

Φαγκότα: Giovanni Galetti, Giovanni Magni.

Γαλλικά Κόρνα: Kelly Alijani, Catherine Heaver.

Τρομπέτες: Gareth Griffiths, Αντρέας Γιαννακούρας.

Τρομπόνι:Σωτήρης Χρυσοστόμου *

Τύμπανα: Μάριος Νικολάου

Κρουστά:Νατάσα Χατζηανδρέου *

* Προσκεκλημένοι μουσικοί για το παρόν πρόγραμμα

 

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

 

Άντης Σκορδής:

Ο Άντης Σκορδής (Κύπρος, 1983) είναι συνθέτης σύγχρονης μουσικής, με εργογραφία που περιλαμβάνει όπερες, συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου, κομμάτια Γκάμελαν, μουσική για θέατρο, χορό και ταινίες μικρού μήκους. Έχει επίσης δημιουργήσει και διευθύνει κομμάτια μουσικού θεάτρου τα οποία παρουσιάστηκαν σε ορυχεία, ναούς, εγκαταλειμμένα κτίρια, δάση κτλ. Σπούδασε σύνθεση στο Berklee College of Music και στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ, με επιπλέον σπουδές στην Καρνατική μουσική με τον Dr. Rafael Reina και στην Μπαλινέζικη Γκάμελαν στο ISI Denpasar στο Μπαλί. Η μουσική του παρουσιάζεται παγκοσμίως σε συναυλίες και φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και έχει λάβει διακρίσεις όπως το Buma Toonzetters Prize (ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία σύνθεσης στην Ολλανδία), καθώς και βραβεία από το ISCM, Fedora platform, Third Coast Percussion group, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου κ.ά. Πρόσφατα βραβεύτηκε με το Black Pencil Prize 2020 και είναι ένας από τους δύο φιναλίστ για το Berlin Opera Prize 2022. Πέραν της σύνθεσης, είναι καλλιτεχνικός συνεργάτης με την Εθνική Λυρική σκηνή, παίζει κιθάρα με τους Monsieur Doumani και ασχολείται με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

 

Άντης Σκορδής

 

Ζωή Τσόκανου:

Η αρχιμουσικός Ζωή Τσόκανου, με πολλές διεθνείς συνεργασίες στο ενεργητικό της, τόσο στην όπερα όσο και στη συμφωνική μουσική, από το 2017 είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, όντας η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία ενός μεγάλου μουσικού οργανισμού στην Ελλάδα. Σημαντικές πρόσφατες εμφανίσεις της περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Ακαδημία Karajan της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, το Grand Theatre της Γενεύης, τις Συμφωνικές Ορχήστρες της Βαρκελώνης, του Ντύσελντορφ, της Λιλ, της Μαδρίτης, της Σόφιας και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Υπήρξε μόνιμη αρχιμουσικός στην Όπερα της Ερφούρτης, μόνιμη φιλοξενούμενη αρχιμουσικός στη Συμφωνική Ορχήστρα της Δυτικής Βοημίας, καθώς και μουσική διευθύντρια του Οργανισμού Μουσικού Θεάτρου της Αρόζα, στο ομώνυμο ελβετικό φεστιβάλ. Έχει διευθύνει μία πληθώρα από όπερες, όπως Rigoletto, Il Trovatore, Macbeth, Otello, Simon Boccanegra, Tosca, Lucia di Lammermoor, Cavalleria Rusticana, Don Giovanni, Faust. Η πρώτη της συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021.

 

Ζωή Τσόκανου

 

Θάνος Παπακωνσταντίνου:

Σκηνοθέτης και ηθοποιός. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Juditha Triumphans του Antonio Vivaldi (σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, Εθνική Λυρική Σκηνή, 2021), Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Διονύσιου Σολωμού (Εθνικό Θέατρο, 2021), Η Αποκάλυψη (Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, 2019), Οι Στοιχειωμένοι του Δημήτρη Μαραμή (σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Μαραμή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2019), Ηλέκτρα του Σοφοκλή (Εθνικό Θέατρο, Επίδαυρος, 2018), L’Orfeo του Claudio Monteverdi (σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2018), Colossus (βασισμένο στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2017), Μετατόπιση προς το Ερυθρό του Γιάννη Μαυριτσάκη (Φεστιβάλ Αθηνών, 2014 και σε επανάληψη το 2015), Μάκβεθ του Σαίξπηρ (Απο-Μηχανής Θέατρο, 2015), Pedestal (βασισμένο στις Χοηφόρες του Αισχύλου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2013), Venison (βασισμένο στις Ευμενίδες του Αισχύλου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2012), Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας του Σαίξπηρ (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2011).

 

Θάνος Παπακωνσταντίνου

 

Σωφρόνης Σωφρονίου:

Ο Σωφρόνης Σωφρονίου γεννήθηκε στο Παλαιχώρι. Σπούδασε Ψυχολογία στη Λευκωσία και Νευροεπιστήμες στη Νέα Υόρκη. Το πρώτο του βιβλίο, Οι Πρωτόπλαστοι (Το Ροδακιό), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Κύπρου και με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Μυθιστοριογράφου «Μένης Κουμανταρέας» της Εταιρείας Συγγραφέων (2016). Το δεύτερό του βιβλίο, Αργός Σίδηρος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες. Τα βιβλία του μεταφράζονται στη γαλλική και σε άλλες γλώσσες.

 

Σωφρόνης Σωφρονίου

 

Λευκωσία: Τρίτη 7 & Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30.
Λεμεσός: Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 20:30.

Διάρκεια: 90’
Ηλικία: 12+

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εισιτήρια: €15 / €10 μειωμένο / €8 παιδικές παραστάσεις

Εισιτήρια πωλούνται στα γραφεία της ACS COURIER παγκύπρια και ηλεκτρονικά στο www.tickethour.com.cy / τηλ: 77777040

Δικαιούχοι μειωμένων εισιτηρίων είναι μαθητές, στρατιώτες, φοιτητές, συνταξιούχοι, με την παρουσίαση ταυτότητας. Άτομα με αναπηρία δικαιούνται δωρεάν είσοδο.

* Λόγω του περιορισμένου αριθμού των διαθέσιμων θέσεων, το κοινό παρακαλείται να κάνει εγκαίρως την αγορά των εισιτηρίων του.

* Απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθετε στο θέατρο το βράδυ των παραστάσεων είναι να έχετε προαγοράσει το εισιτήριό σας, καθώς δεν θα πραγματοποιείται πώληση εισιτηρίων από τα ταμεία των θεάτρων.

* Η φωτογράφηση ή/και η οπτικογράφηση όλης ή/και μέρους της κάθε παράστασης απαγορεύεται αυστηρά.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ με την παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό στοιχείο αποδέσμευσης εάν νόσησαν από την ασθένεια του COVID-19 με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης, είτε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate), μόνο στις περιπτώσεις που το πιστοποιητικό αφορά σε εμβολιασμό για την ασθένεια του COVID-19 ή αποδέσμευσης για νόσηση από την ασθένεια του COVID-19: Εξαιρούνται πρόσωπα ηλικίας κάτω των 12 ετών, πρόσωπα ηλικίας 12 έως 15 ετών τα οποία προσκομίζουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, καθώς και πρόσωπα ηλικίας 16 ετών και άνω που δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω ιατρικού προβλήματος τα οποία προσκομίζουν σχετική ιατρική βεβαίωση καθώς και αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών.

* Θα εφαρμόζονται τα ισχύοντα μέτρα για την πανδημία.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Γουρουνάκια Κουμπαράδες» στη σκηνή του Ριάλτο από 4 Ιανουαρίου

Ένας πολυπληθής θίασος θα παρουσιάσει τα «Γουρουνάκια Κουμπαράδες», μια συμπαραγωγή ΕΘΑΛ – Ριάλτο η ...

Faneromeni 18: μουσικοαφηγηματική παράσταση

Η αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου φιλοξενεί μία ξεχωριστή μουσικοαφηγηματική παράσταση σε συνεργασία ...

Ομαδική Έκθεση στην Γκαλερί Γκλόρια

Η Γκαλερί Γκλόρια σας προσκαλεί σε ομαδική έκθεση η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, 19 Απριλίου ...

Η Δράκαινα | Υπερτιτλισμένες παραστάσεις

Εγώ δεν μπορώ να ζήσω όπως ζει ο άλλος κόσμος. Μία από τις σημαντικότερες ...

Cinema Talk από την κινηματογραφική λέσχη Λάρνακας

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου η διαδικτυακή δράση Cinema Talk:Video art και πειραματικός κινηματογράφος ...

Θέατρο Ριάλτο FlashArt2: «Περιμένοντας τις ευτυχισμένες μέρες»

Η παράσταση της Δάφνης Μιλτιάδου, βασισμένη στο έργο Ευτυχισμένες Μέρες του Σάμιουελ Μπέκετ επιχειρεί ...

X