Εκτός μνημείων UNESCO το Λίβερπουλ

Η αγγλική πόλη αφαιρέθηκε από τον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και η αγγλική περηφάνεια πληγώθηκε ανεπανόρθωτα.

Στο Λίβερπουλ τρέχουν και δεν φτάνουν, καθώς όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η UNESCO αποφάσισε να αφαιρέσει την πόλη από τη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Αιτία, όπως αναφέρεται στην απόφαση – η οποία πάρθηκε στην Κίνα – είναι η καταστροφή της περιοχής των περίφημων αποβάθρων του λιμανιού από νεόδμητα κτίρια καθώς και από την ανέγερση του νέου σταδίου της Έβερτον (το οποίο κόστισε 500 εκατομμύρια λίρες). Μια σειρά από οικοδομικές επενδύσεις έκαναν το όργανο του ΟΗΕ να μιλάει για «μη αναστρέψιμη απώλεια της πολιτιστικής αξίας της περιοχής» και για «σημαντική απώλεια της αυθεντικότητάς της», χαρακτηρισμοί ιδιαίτερα ταπεινωτικοί για την περιβόητη βρετανική υπερηφάνεια.

Πάντως, την απόφαση αυτή δεν θα τη λέγαμε και «κεραυνό εν αιθρία» μιας και η UNESCO από το 2012 είχε προειδοποιήσει τις αρχές της πόλης, ότι η συνεχής και αλόγιστη ανάπτυξη καταστρέφει τον χαρακτήρα της πόλης. Τώρα, η δήμαρχος του Λίβερπουλ Joanne Anderson δηλώνει «απογοητευμένη και ανήσυχη», πλην όμως σκέφτεται να περάσει στην αντεπίθεση σχεδιάζοντας -μέσω του δημοτικού συμβουλίου ή ακόμη και της κυβέρνησης- να εφεσιβάλει την απόφαση. Αλλά και άλλοι Βρετανοί αξιωματούχοι, στις δηλώσεις τους συμφωνούν πως «η απόφαση που πάρθηκε στην άλλη πλευρά του κόσμου δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».

Το Λίβερπουλ προστέθηκε στους καταλόγους της παγκόσμιας κληρονομιάς το 2004, ως αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε στην ανάπτυξη της εμπορικής δύναμης της βρετανικής αυτοκρατορίας αλλά και λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της προκυμαίας του. Να σημειώσουμε ότι το καθεστώς αυτό σημαίνει αφενός κύρος και χρηματοδότηση και αφετέρου προστασία και ασφάλεια από τον ΟΗΕ σε περίπτωση πολέμου. Στη λίστα αυτή βρίσκονται 1073 μνημεία και περιοχές σε όλον τον κόσμο, από την Ακρόπολη και τον Πύργο της Πίζας μέχρι τις ζώνες προστασίας των γιγαντιαίων πάντα στο Σετσουάν. Εκτός από το Λίβερπουλ, άλλες δυο περιοχές έχουν μέχρι τώρα αποχαρακτηριστεί από την UNESCO: Το Arabian Onyx στο Ομάν (το 2007) και η κοιλάδα του Έλβα στη Δρέσδη της Γερμανίας (το 2009).

Φωτογραφία: Shutterstock

THE ART NEWSPAPRE GREECE

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Μπομπ Ρος

Ακόμα κι αν δεν υπήρξατε ποτέ μανιώδεις θεατές της εκπομπής του Μπομπ Ρος, σίγουρα ...

Champions: μια αστεία ιστορία

Την κινηματογραφική παιδεία στην Ελλάδα και κυρίως την έλλειψή της κατέγραψε στην πρώτη μεγάλου ...

12ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού, Χορευτών & Χορογράφων Κύπρου

Το 12ο καλοκαιρινό φεστιβάλ χορού site specific της Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού, Χορευτών και ...

Ακροάσεις για το έργο «Πρόσοψη» του Κώστα Μαννούρη

Για τις ανάγκες συμπλήρωσης της διανομής της παραγωγής του έργου «Πρόσοψη» του Κώστα Μαννούρη, ...

Πρώτος δίσκος και περιοδεία από τους TRICOOLORE

Το world jazz σχήμα Tricoolore παρουσιάζει τον πρώτο του δίσκο “Oregano Infused” σε Κύπρο, ...

Μέρα Γνωριμίας στο UCLan Cyprus

Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus σε προσκαλεί στη Μέρα Γνωριμίας, την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, ...

X