Εκτός μνημείων UNESCO το Λίβερπουλ

Η αγγλική πόλη αφαιρέθηκε από τον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και η αγγλική περηφάνεια πληγώθηκε ανεπανόρθωτα.

Στο Λίβερπουλ τρέχουν και δεν φτάνουν, καθώς όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η UNESCO αποφάσισε να αφαιρέσει την πόλη από τη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Αιτία, όπως αναφέρεται στην απόφαση – η οποία πάρθηκε στην Κίνα – είναι η καταστροφή της περιοχής των περίφημων αποβάθρων του λιμανιού από νεόδμητα κτίρια καθώς και από την ανέγερση του νέου σταδίου της Έβερτον (το οποίο κόστισε 500 εκατομμύρια λίρες). Μια σειρά από οικοδομικές επενδύσεις έκαναν το όργανο του ΟΗΕ να μιλάει για «μη αναστρέψιμη απώλεια της πολιτιστικής αξίας της περιοχής» και για «σημαντική απώλεια της αυθεντικότητάς της», χαρακτηρισμοί ιδιαίτερα ταπεινωτικοί για την περιβόητη βρετανική υπερηφάνεια.

Πάντως, την απόφαση αυτή δεν θα τη λέγαμε και «κεραυνό εν αιθρία» μιας και η UNESCO από το 2012 είχε προειδοποιήσει τις αρχές της πόλης, ότι η συνεχής και αλόγιστη ανάπτυξη καταστρέφει τον χαρακτήρα της πόλης. Τώρα, η δήμαρχος του Λίβερπουλ Joanne Anderson δηλώνει «απογοητευμένη και ανήσυχη», πλην όμως σκέφτεται να περάσει στην αντεπίθεση σχεδιάζοντας -μέσω του δημοτικού συμβουλίου ή ακόμη και της κυβέρνησης- να εφεσιβάλει την απόφαση. Αλλά και άλλοι Βρετανοί αξιωματούχοι, στις δηλώσεις τους συμφωνούν πως «η απόφαση που πάρθηκε στην άλλη πλευρά του κόσμου δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».

Το Λίβερπουλ προστέθηκε στους καταλόγους της παγκόσμιας κληρονομιάς το 2004, ως αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε στην ανάπτυξη της εμπορικής δύναμης της βρετανικής αυτοκρατορίας αλλά και λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της προκυμαίας του. Να σημειώσουμε ότι το καθεστώς αυτό σημαίνει αφενός κύρος και χρηματοδότηση και αφετέρου προστασία και ασφάλεια από τον ΟΗΕ σε περίπτωση πολέμου. Στη λίστα αυτή βρίσκονται 1073 μνημεία και περιοχές σε όλον τον κόσμο, από την Ακρόπολη και τον Πύργο της Πίζας μέχρι τις ζώνες προστασίας των γιγαντιαίων πάντα στο Σετσουάν. Εκτός από το Λίβερπουλ, άλλες δυο περιοχές έχουν μέχρι τώρα αποχαρακτηριστεί από την UNESCO: Το Arabian Onyx στο Ομάν (το 2007) και η κοιλάδα του Έλβα στη Δρέσδη της Γερμανίας (το 2009).

Φωτογραφία: Shutterstock

THE ART NEWSPAPRE GREECE

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πέθανε ο Κώστας Κουτσομύτης

Ο Κώστας Κουτσομύτης απεβίωσε την Πέμπτη 10 Μαρτίου, στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο στην Αθήνα. Ο γνωστός σκηνοθέτης ...

Κοινή επιστολή Βαν Γκογκ – Γκογκέν πωλήθηκε €210.600 σε δημοπρασία στο Παρίσι

Μια επιστολή που έγραψαν ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ και ο Πολ Γκογκέν, στην οποία ...

UNESCO: Αθήνα και Λονδίνο θα συζητήσουν την πιθανότητα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στην προσπάθεια της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. ...

Γκας, Τσιανγκ, Καλτ, Πανκ και… ξερό ψωμί

Δύο ταινίες του Γκας Βαν Σαντ όπου ο αείμνηστος Χάρης Σαββίδης ήταν διευθυντής φωτογραφίας, ...

Δρομάκια και αυλές της Λάνιας

Οι γυναίκες της Λάνιας ανοίγουν τις αυλές τους για 11η χρονιά και καλούν το ...

The King’s Speech – Αναλόγιο στη βεράντα του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR)

Επτά ηθοποιοί θα παρουσιάσουν σε αναλόγιο το έργο του βραβευμένου με Όσκαρ David Seidler, ...

X