«Επιδημίες πανώλης στη μεσαιωνική Κύπρο»

Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά»

Η σειρά διαδικτυακών διαλέξεων εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο-διάλεξη του Διονύση Σταθακόπουλου με τίτλο «Επιδημίες πανώλης στη μεσαιωνική Κύπρο», το οποίο παρουσιάζεται από την Παρασκευή, 27 Αυγούστου.

Θεματική Διάλεξης:

Η δεύτερη πανδημία της πανώλης, γνωστή ως Μαύρος Θάνατος, ξέσπασε στο μεσαιωνικό βασίλειο της Κύπρου το 1347 και επέστρεψε σε ακόμη 8 κύματα έως το 1470-71. Στο podcast αυτό, ο Διονύσης Σταθακόπουλος εξετάζει τη χρονολογική και γεωγραφική πορεία της νόσου, την πρόσληψή της όπως και τις κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στη νόσο από τους μεσαιωνικούς πληθυσμούς της Κύπρου.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:

Ο Διονύσης Σταθακόπουλος σπούδασε στα πανεπιστήμια Μünster, Βιέννης και Birmingham και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στο Central European University της Βουδαπέστης και στο King’s College του Λονδίνου. Είναι επίκουρος καθηγητής βυζαντινής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει μια σειρά βιβλίων, με τελευταίο το βιβλίο «Μικρή Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας», που έχει ήδη μεταφραστεί στα ελληνικά, τα εσθονικά, τα τουρκικά, τα κινέζικα και τα κορεάτικα. Ένα από τα βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα είναι η μελέτη της πανώλης στο Βυζάντιο και το μεσαιωνικό κόσμο.

 

O βασιλιάς Πέτρος Α´της Κύπρου

 

H σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά, από έγκριτους επιστήμονες που εστιάζουν σε διάφορα κυπρολογικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας.

Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (@boccf), στην ιστοσελίδα μας www.boccf.org και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts: Μίλα μου ιστορικά).

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86 – 90, 1011, Λευκωσία.
Για πληροφορίες: 22 128157

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ξεναγήσεις και περφόρμανς στο πλαίσιο της «Ξαναγέννησης»

Συνεχίζεται μέχρι και την 1η Αυγούστου στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ η ...

ΓΑΜΠΡΟΙ για ΚΛΑΜΑΤΑ της Μαρίνας Φραγκεσκίδου

Έρωτες, γάμοι, ρευστές σχέσεις, παλιές και καινούργιες γνωριμίες, μπερδέματα, παρεξηγήσεις και εκπλήξεις, συνθέτουν τη ...

Η Ωραία Κοιμωμένη από το Royal Opera House Cinema στο Θέατρο Ριάλτο

Το μαγευτικό μπαλέτο του Pyotr Ilyich Tchaikovsky που αποτελεί μία από τις πιο ρομαντικές ...

Αυτές είναι οι ταινίες του φετινού Μαραθώνιου Θερινών Προβολών

Από την εμπορική επιτυχία της «Ευτυχίας» μέχρι την οσκαρική «Τζούντι», τον Σουηδό «Κύριο Όβε» ...

Ατομική έκθεση Ανδρέα Εφεσόπολου στις Αποθήκες Παπαδάκη

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη παρουσιάζει την έκθεση του εικαστικού Ανδρέα Εφεσόπουλου ...

Ακαδημία Αντιλήψεων 2020 από το Ε.ΚΑ.ΤΕ

Το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών (E.KA.TE.) παρουσιάζει με υπερηφάνεια την 3η έκδοση της Ακαδημίας Αντιλήψεων ...

X