Φεστιβάλ ΞΑΡΚΗΣ 2021: Ανοιχτή πρόσκληση για καλλιτέχνες

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΞΑΡΚΗΣ + ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Το Φεστιβάλ Ξαρκής 2021 θα πραγματοποιηθεί σε χωριό της Κύπρου που θα ανακοινωθεί σύντομα, από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών από τις 10 εώς τις 14 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών φιλοξενίας, μια ομάδα επιλεγμένων καλλιτεχνών καλείται να συνεργαστεί με την ομάδα του Ξαρκής και με την τοπική κοινότητα, για να προετοιμάσει έργα που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του περιεχομένου του τριήμερου Φεστιβάλ.

Η θεματική για το φετινό Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών και το Φεστιβάλ Ξαρκής είναι η «Επιστροφή στις ρίζες: περιβάλλον και κοινωνία».

Εμπνευσμένη από το τοπικό πλαίσιο, θέλουμε να αντλήσουμε ερεθίσματα από πτυχές της παράδοσής μας. Βασιζόμενοι στην ιδέα ότι οι κάτοικοι των χωριών της υπαίθρου συχνά έχουν στενότερη σχέση με το περιβάλλον, από αυτή σε αστικά κέντρα, θεωρούμε ότι μπορούμε να μάθουμε από τη σχέση αυτή, προκειμένου να υπάρξουν δυνατότητες για πρόοδο προς ένα πιο περιεκτικό, προοδευτικό και οικολογικά συνειδητοποιημένο μέλλον, τόσο των κατοίκων αγροτικών περιοχών όσο και των κατοίκων αστικών κέντρων.

Με την επιστροφή στις ρίζες δεν επιδιώκουμε να διαιωνίσουμε ρομαντικές και εξιδανικευμένες έννοιες του παρελθόντος, αλλά, αναλύοντας το πως η αγροτική κληρονομιά συνδέεται με τον πράσινο τρόπο ζωής, να αναδείξουμε στοιχεία που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στη σημερινή πραγματικότητα που απαιτεί στενότερη σύνδεση με το περιβάλλον και τη σημασία της συνεχούς προστασίας, αποκατάστασης και βελτίωσής του.

Στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και δεδομένου του διαχρονικού μας ενδιαφέροντος να μαθαίνουμε μαζί με τις αγροτικές κοινότητες μέσω συνεργατικής έρευνας που βασίζεται στην πρακτική, αισθανόμαστε την ανάγκη να επιστρέψουμε ξανά στις ρίζες μας, ώστε αυτή τη φορά για να εξερευνήσουμε πιο βαθιά τη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και κοινωνίας στις τοπικές μας κοινότητες. Τι μπορούμε να μάθουμε από την αγροτική σοφία όσον αφορά τη συνύπαρξη μας με το φυσικό περιβάλλον; Πώς μπορούμε να ευδοκιμήσουμε στο οικολογικό μέλλον της Κύπρου;

 

 

Βασικές ημερομηνίες:

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 29 Αυγούστου 2021
Έναρξη ημέρας παραμονής & εισαγωγής: 10 Οκτώβρη 2021
Ημερομηνία λήξης του Προγράμματος Φιλοξενίας: 14 Oκτώβρη 2021
Φεστιβάλ Ξαρκής: 15 – 17 Οκτώβρη 2021

*Οι συμμετέχοντες πρέπει να παραμείνουν καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος από τις 10 έως τις 17 Οκτωβρίου 2021.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Tο φετινό πρόγραμμα του Open House Festival

To Open House επιστρέφει στη Λεμεσό από τις 2 μέχρι 4 Οκτωβρίου 2020. Το ...

Παρουσίαση Βιβλίου: «Μέρες Εγκλεισμού / Lockdown Days»

Οι εκδόσεις Το Ροδακιό, παρουσιάζουν το φωτογραφικό βιβλίο ντοκουμέντο: Μέρες Εγκλεισμού / Lockdown Days ...

Σύλληψη 35χρονου για κατοχή αρχαίων αντικειμένων

Για κατοχή μεγάλου αριθμού αρχαίων αντικειμένων συνελήφθη χθες το απόγευμα στην Κόρινθο, ένας 35χρονος ...

Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου | Το πρόγραμμα

Με την ταινία «Ο άνθρωπος που αγάπησε ένα πτώμα», του Νίκου Νικολαΐδη, σηκώνει αυλαία ...

«Human» | προβολή στη Λευκωσία

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου διοργανώνει την προβολή της ταινίας HUMAN στην οποία θα παραστεί ...

Εργαστήρια στο πλαίσιο της έκθεσης Other Indications

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] και το Transcapes/The Halted Traveler ...

X