Φεστιβάλ ΞΑΡΚΗΣ 2021: Ανοιχτή πρόσκληση για καλλιτέχνες

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΞΑΡΚΗΣ + ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Το Φεστιβάλ Ξαρκής 2021 θα πραγματοποιηθεί σε χωριό της Κύπρου που θα ανακοινωθεί σύντομα, από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών από τις 10 εώς τις 14 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών φιλοξενίας, μια ομάδα επιλεγμένων καλλιτεχνών καλείται να συνεργαστεί με την ομάδα του Ξαρκής και με την τοπική κοινότητα, για να προετοιμάσει έργα που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του περιεχομένου του τριήμερου Φεστιβάλ.

Η θεματική για το φετινό Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών και το Φεστιβάλ Ξαρκής είναι η «Επιστροφή στις ρίζες: περιβάλλον και κοινωνία».

Εμπνευσμένη από το τοπικό πλαίσιο, θέλουμε να αντλήσουμε ερεθίσματα από πτυχές της παράδοσής μας. Βασιζόμενοι στην ιδέα ότι οι κάτοικοι των χωριών της υπαίθρου συχνά έχουν στενότερη σχέση με το περιβάλλον, από αυτή σε αστικά κέντρα, θεωρούμε ότι μπορούμε να μάθουμε από τη σχέση αυτή, προκειμένου να υπάρξουν δυνατότητες για πρόοδο προς ένα πιο περιεκτικό, προοδευτικό και οικολογικά συνειδητοποιημένο μέλλον, τόσο των κατοίκων αγροτικών περιοχών όσο και των κατοίκων αστικών κέντρων.

Με την επιστροφή στις ρίζες δεν επιδιώκουμε να διαιωνίσουμε ρομαντικές και εξιδανικευμένες έννοιες του παρελθόντος, αλλά, αναλύοντας το πως η αγροτική κληρονομιά συνδέεται με τον πράσινο τρόπο ζωής, να αναδείξουμε στοιχεία που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στη σημερινή πραγματικότητα που απαιτεί στενότερη σύνδεση με το περιβάλλον και τη σημασία της συνεχούς προστασίας, αποκατάστασης και βελτίωσής του.

Στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και δεδομένου του διαχρονικού μας ενδιαφέροντος να μαθαίνουμε μαζί με τις αγροτικές κοινότητες μέσω συνεργατικής έρευνας που βασίζεται στην πρακτική, αισθανόμαστε την ανάγκη να επιστρέψουμε ξανά στις ρίζες μας, ώστε αυτή τη φορά για να εξερευνήσουμε πιο βαθιά τη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και κοινωνίας στις τοπικές μας κοινότητες. Τι μπορούμε να μάθουμε από την αγροτική σοφία όσον αφορά τη συνύπαρξη μας με το φυσικό περιβάλλον; Πώς μπορούμε να ευδοκιμήσουμε στο οικολογικό μέλλον της Κύπρου;

 

 

Βασικές ημερομηνίες:

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 29 Αυγούστου 2021
Έναρξη ημέρας παραμονής & εισαγωγής: 10 Οκτώβρη 2021
Ημερομηνία λήξης του Προγράμματος Φιλοξενίας: 14 Oκτώβρη 2021
Φεστιβάλ Ξαρκής: 15 – 17 Οκτώβρη 2021

*Οι συμμετέχοντες πρέπει να παραμείνουν καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος από τις 10 έως τις 17 Οκτωβρίου 2021.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Στην προεδρία των Καννών ο Νάνι Μορέτι

Μέχρι σήμερα φιλοξενούμενος δημιουργός στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, και βραβευμένος το 2001 με ...

Δ’ Διαγωνισμός Θεατρικού Μονόπρακτου στη μνήμη του Κώστα Κολώτα

Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού θα ήθελε να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι λόγω ...

O χορευτής που στάθηκε στην Πλατεία Ταξίμ

O «άνθρωπος που στέκεται» είναι ο Ερντέμ Γκιουντούζ, ένας νεαρός χορευτής ο οποίος ξεκίνησε ...

Τι θα δούμε στο φετινό φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2012

Καμία ιδιαιτερότητα παρουσιάζει το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2012, το οποίο θα πραγματοποιηθεί ...

Έφη Σπύρου – “My Finest Fabulous and Amazing Math Book”

Η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει την πρώτη επίσημη συμμετοχή της ...

Μήπως τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο;

Θα μπορούσε η Ελλάδα να φροντίσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα σε περίπτωση επιστροφής τους ...

X