Η Αφγανή σκηνοθέτιδα Σαχράα Καρίμι προτρέπει την προστασία των γυναικών και των καλλιτεχνών από τους Ταλιμπάν

Η διάσημη Αφγανή σκηνοθέτιδα Σαχράα Καρίμι έγραψε μια ανοιχτή επιστολή καλώντας τον κόσμο να ξυπνήσει από τον αντίκτυπο της ταχείας κατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Ζητεί προστασία για τους σκηνοθέτες, τους καλλιτέχνες και τις γυναίκες γενικά ενάντια στους βάναυσους μαχητές που κατέλαβαν τη χώρα εν μέσω της τελικής αποχώρησης των δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η επιστολή της Καρίμι εστάλη σε διεθνείς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και δημοσιεύτηκε με διαφορετικές μορφές στον λογαριασμό της στο Facebook. Την Κυριακή, ο έλεγχος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φάνηκε να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς αναφέρθηκε ότι μαχητές εισέβαλαν στην πρωτεύουσα της χώρας, την Καμπούλ, αναγκάζοντας τον πρόεδρο να φύγει.

Σε ένα άλλο βίντεο στο Facebook, η Καρίμι λέει: «Χαιρετισμούς, οι Ταλιμπάν έφτασαν στην πόλη. Φεύγουμε ». Εμφανίζεται να τρέχει και να παροτρύνει άλλους να ξεφύγουν όσο είναι ακόμα μπορούν.

Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της χώρας σε λίγες μόνο εβδομάδες αφότου οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους.Το τάγμα, το οποίο βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε ένα συνονθύλευμα ένοπλων πολιτοφυλακών και ενός πολιτικού κινήματος, διακρίνεται για τη συντηρητική μουσουλμανική κοινωνική ατζέντα και τη συγκλονιστική καταστολή των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Οι Ταλιμπάν καταστάληκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πριν από περίπου 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Χρησιμοποίησαν τις επόμενες δύο δεκαετίες για να προετοιμάσουν την επιστροφή τους δημιουργώντας μια πιο ήπια δημόσια εικόνα και ενισχύοντας την πολιτική τους διάσταση. Διατηρεί ιστότοπο και γραφεία αντιπροσωπείας στο Κατάρ.

Η Καρίμι, η οποία προηγουμένως σκηνοθέτησε το «Hava, Maryam Ayesha», μια ταινία για τις αμβλώσεις που προβλήθηκε στο φεστιβάλ της Βενετίας το 2019, λέει ότι παρά την νέα δημόσια εικόνα, η ατζέντα των Ταλιμπάν είναι βάναυσα φεουδαρχική, πατερναλιστική και οπισθοδρομική όσο αφορά τα δικαιώματα των γυναικών.

«[Οι Ταλιμπάν] θα αφαιρέσουν τα δικαιώματα των γυναικών, θα μας σπρώξουν στις σκιές των σπιτιών μας και οι φωνές μας, η έκφρασή μας θα πνιγεί στη σιωπή. Όταν οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία, μηδέν κορίτσια πήγαιναν σχολείο. Από τότε, υπάρχουν πάνω από 9 εκατομμύρια Αφγανές στο σχολείο. Μόλις αυτές τις λίγες εβδομάδες, οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν πολλά σχολεία και 2 εκατομμύρια κορίτσια αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο », δήλωσε η Καρίμι.

«Όλα όσα έχω δουλέψει τόσο σκληρά για να δημιουργήσω ως σκηνοθέτης στη χώρα μου κινδυνεύουν να χαθούν. Εάν οι Ταλιμπάν αναλάβουν την εξουσία, θα απαγορεύσουν κάθε τέχνη. Εγώ και άλλοι σκηνοθέτες θα μπορούσαμε να είμαστε οι επόμενοι στη λίστα τους. », είπε. Η Καρίμι είναι επίσης επικεφαλής του κρατικού οργανισμού Afghan Film..

Η Karimi λέει ότι η ατζέντα των Ταλιμπάν στοχεύει στην καταστολή τόσο των γυναικών όσο και των φιλελεύθερων τεχνών.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ταλιμπάν σφαγίασαν τον λαό μας, απήγαγαν πολλά παιδιά, πούλησαν κορίτσια ως νύφες στους άντρες τους, δολοφόνησαν μια γυναίκα για το ντύσιμό της, έβγαλαν τα μάτια μιας γυναίκας, βασάνισαν και δολοφόνησαν ένα από τους αγαπημένους μας κωμικούς, δολοφόνησαν έναν από τους ιστορικούς ποιητές μας, [και] δολοφόνησαν τον επικεφαλής του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης της [πλέον έκπτωτης] κυβέρνησης », υποστηρίζει η επιστολή της.

Ο Khaled Hosseini, συγγραφέας του βιβλίου “The Kite Runner”, το οποίο αργότερα προσαρμόστηκε ως ταινία, χαρακτήρισε την κατάληψη των Ταλιμπάν εφιάλτη.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η Λάρνακα, ο Luigi Palma di Cesnola και οι κυπριακές αρχαιότητες

Στο πλαίσιο της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων όπως ορίστηκε η 18η Απριλίου, ...

Μια ντουζίνα υποψηφιότητες για τον «Λίνκολν»

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανακοίνωσε την Πέμπτη τις ταινίες και τους ...

Transform Today: Τέσσερις καλλιτέχνες που μεταμορφώνονται συνεχώς

Η νέα καμπάνια της Absolut, «Transform Today», αντλεί το υλικό της από την τέχνη ...

Οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου

Η συμπαραγωγή της ΕΘΑΛ και της ομάδας Οne/Off με τίτλο Stallerhof οδηγεί την κούρσα ...

Πρώτες ταινίες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Nτοκιμαντέρ που φέρουν την υπογραφή των Βέρνερ Χέρτζογκ, Τζαφάρ Παναχί, Πατρίσιο Γκουσμάν, Βίκτορ Κοσακόφσκι, ...

Ανοικτή πρόσκληση για το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος»

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου ...

X