Η καταστροφή στην Εύβοια μέσα από την ματιά του Sho Shibuy στους NY Times

Ο Sho Shibuy μετέφρασε τον πόνο, την οργή και την απέραντη θλίψη που έφεραν οι πυρκαγιές στην Εύβοια, σε εικόνα εξωφύλλου των New York Times.

Ολόκληρος ο πλανήτης, παρακολουθεί με λύπη και άπλετο θυμό, την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην Εύβοια. Κάτοικοι, ζώα, παραθεριστές, η μητέρα φύση ολάκερη, βρέθηκαν στο έλεος των πυρκαγιών, χωρίς ουδεμία προστασία.

Η προσπάθεια τους να σώσουν την χλωρίδα και την πανίδα του χωριού τους, αλλά και τις αναμνήσεις που κουβαλούν τα σπίτια τους, προκαλεί δέος. Άνθρωποι μόνοι τους, μαζί με αλληλέγγυους και άυπνους – εθελοντές και μη –  πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο τους.

Οι καταστροφές ωστόσο παραμένουν ανυπολόγιστες και δεν χωρούν σε αριθμούς αποζημιώσεων. Φωτογραφίες από τα πύρινα μέτωπα, με ανθρώπους να σπαράζουν και να θρηνούν, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Έτσι, ο Νεοϋορκέζος καλλιτέχνης Sho Shibuy, με έδρα το Μπρούκλιν, αποφάσισε να μεταφέρει τον πόνο, την πίκρα και την καταστροφή σε μια εικόνα.

Ο καλλιτέχνης, έχει μια ιδιαίτερη “ιδεολογική τεχνική”. Τον θυμόμαστε μέσα από τα εξώφυλλα της εφημερίδας New York Times εν μέσω πανδημίας και lockdown, στα οποία αποθανάτιζε την ανατολή του ήλιου, υπενθυμίζοντας μας πως εκεί έξω, αν κοιτάξουμε ψηλά, θα βρούμε τον ουρανό που μας λείπει Χωρίς πολλά λόγια και καλλιτεχνικές φανφάρες, ο Sho Shibuy δημιουργεί εικόνες, με περίσσιο νόημα για τον θεατή. Η σπαρακτική εικόνα  που δημιούργησε, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα κάλεσμα να προστατεύσουμε την φύση και να εναντιωθούμε στο συμφέρον που την λεηλατεί.

«Ο ουρανός είναι η υπενθύμιση ότι έξω από τα παράθυρα μας, υπάρχει ακόμα ένας μεγάλος κόσμος, και ότι κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα, με μια νέα ευκαιρία για πρόοδο και ειρήνη», λέει ο Sho Shibuy.

culturenow.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Μεγαλειώδεις Τρωάδες» στο Πάφος2017

Εντυπωσιακό πρώτο πρότζεκτ για το Πάφος2017 με Θεόδωρο Τερζόπουλο στη σκηνοθεσία, Γιάννη Κουνέλλη στη ...

“Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης” στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, αγγίζοντας ακόμα μια πτυχή του… DNA της πρωτεύουσας, παρουσιάζει ...

«Άνω Βυθός, τρία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» επί σκηνής

Η μεταφορά τριών διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη θεατρική σκηνή αποτελεί τη νέα σκηνοθετική δουλειά ...

Οι φιναλίστ διαγωνισμού φωτογραφίας της SONY για το 2016

Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος διαγωνισμός φωτογραφίας στον κόσμο, αυτός της εταιρείας SONY, ανακοίνωσε τη ...

Έκθεση «1821: Συλλογικές Μνήμες» στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη

Στις 9 Ιουλίου 2021, σημαδιακή μέρα για την Κύπρο, ανοίγει τις πύλες της η ...

«Χειρονομία αυθορμητισμού» στην Apocalypse Gallery

Τη πρώτη ατομική της έκθεση ζωγραφικής, “Χειρονομία αυθορμητισμού”, παρουσιάζει η Μαρίλια Γαβριηλίδου. Αν και ...

X