Η Παναγιά μαζί μας

Μ’«έτρωγε» για σήμερα που είναι Δεκαπενταύγουστος να κάνω κάτι που να έχει σχέση με τη γιορτή. Άρχισα να ψάχνω διάφορα για τις θρησκείες, τον χριστιανισμό, τη σχέση του με τα social media και τελικά κατέληξα στην Παναγία. Ποιος δεν τη θέλει μαζί του; Και αγνωστικιστής να ‘σαι, η φιγούρα της Παναγίας είναι η φιγούρα της μάνας και τη μάνα μας και εκατό να πάμε τη θέλουμε και την τιμούμε. Μόνο που δεν είναι και πολύ δύσκολο να πέσεις πάνω στο γελοίο. Σαν αυτές τις μαυροφορούσες, οι οποίες μόνο καλόγριες δεν είναι, που τις είδα στο πανηγύρι της αγια-Βαρβάρας. Χρόοοοονια είχα να πάω σε πανηγύρι. Με είχε τόσο εκνευρίσει που ακόμα οι διακοπές ήταν μακριά, και σε πανηγύρι πήγαινα και όπου θέλεις. Είχα ακούσει ότι οι πάγκοι είναι σε απόσταση, ότι τηρούνται τα μέτρα. Πήρα τις κουμπάρες και πήγαμε για ψώνια. Πώς δεν κόλλησα, όχι Covid αλλά αφροδίσιο -τόσο πάνω ο ένας στον άλλον ήμασταν- θαύμα είναι. Διπλή μάσκα εμείς, καμία οι άλλοι. Γιαγιάδες, παιδάκια, όλοι ανάκατα και στριμωγμένα. Λέω να το σβήσω από τη μνήμη μου ως το μέγιστο ατόπημα του 2021.

Θυμήθηκα το γελοίο λοιπόν όταν βρήκα σελίδες στο facebook με τους εξής τίτλους: «ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ, ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥ… ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ! ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ» (γραμμένο έτσι ακριβώς), «Παναγία: Η Μητέρα Όλων των Ελλήνων». (Σαφώς καλύτερο αλλά δεν χρειαζόταν τελεία) και «Παναγία μου, μητέρα της αγάπης… Αγγελιοφόρε των ουρανών». Σας πληγώνουν τα σημεία στίξης; Μόνο εσάς μάλλον γιατί κατά τα άλλα οι συγκεκριμένες σελίδες έχουν αντίστοιχα 111.842 (και 57 από τους φίλους μου), 43.152 (και 17 από τους φίλους μου) και 147.456 (και 64 από τους φίλους μου) likes.

Πρώτο γρήγορο συμπέρασμα, πολλοί από τους φίλους μου είναι ανορθόγραφοι. Στον λόγο μου, όταν -όπου να ‘ναι δηλαδή- φτάσω τους 5.000, από αυτούς θα ξεκινήσω να κόβω, να χωρέσω άλλους που η λάθος στίξη τους εξοργίζει όπως κι εμένα.

Συμπέρασμα δεύτερο (συνέχεια του πρώτου) κάνουμε like όπου να ‘ναι. Παναγία σου λέει ο άλλος, αμαρτία να μην κάνεις like. Κάνε καλού κακού ένα να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Συμπέρασμα τρίτο. Εκεί που έψαχνα να δω τι παίζει, συνειδητοποίησα ότι και οι τρεις έχουν σχέση με ιστότοπους. Δηλαδή οι αναρτήσεις είναι ποσταρίσματα από άρθρα ενός συγκεκριμένου σε κάθε περίπτωση ιστότοπου. Ακόμα πιο ενδιαφέρον, και οι τρεις είναι γενικού περιεχομένου και ποστάρουν στις σελίδες μόνο τα άρθρα που έχουν σχέση με τη θρησκεία. Άρα δεν πρόκειται για κάποιον ανορθόγραφο φανατικό που έκανε σελίδα στο facebook αλλά οργανωμένο μάρκετινγκ από ιστότοπους που δεν έχουν πρωτότυπο περιεχόμενο (και οι τρεις είναι από εκείνους που αντιγράφουν πρακτορεία και ο ένας τον άλλο).

Για να έχω ακόμα περισσότερα επιχειρήματα κοίταξα πόσα like έχει το «μούφα-Παναγιά-facebook» και ο ίδιος ο ιστότοπος στην κανονική του σελίδα στο facebook. Ένα κοίταξα δεν χρειάζομαι άλλα: 111.842 η Παναγία, 26.610 ο ιστότοπος. Μιλάμε για x4+ όχι αστεία.  Η αναζήτησή μου πήρε κάνα τέταρτο συνολικά γιατί βγάζει μάτι. Ένας πολύ λιγότερο εξασκημένος χρήστης ήθελε καμιά βδομάδα. Αλλά θα το έβλεπε κάποια στιγμή. Όλες αυτές οι χιλιάδες που έχουν κάνει like δεν το βλέπουν, αναρωτιέμαι.

Άρα το μήνυμα για τον Δεκαπενταύγουστο είναι αυτό που θα ήθελε η Παναγία: να την αφήσουν ήσυχη, ιδιαίτερα στη μεγάλη της γιορτή, οι επιτήδειοι κι εμείς να μην πέφτουμε θύματά τους.

Αν και τώρα που το σκέφτομαι έχω μια ωραιότατη ιδέα για μια σελίδα στην οποία θα ποστάρω ό,τι ανεβάζω στη δική μου σελίδα, ιδιαίτερα τα podcast. Κι αλίμονο σε όποιον δεν κάνει like…

 

You May Also Like

Ο φοίνικας με το κόκκινο πουλόβερ

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τις “περσόνες” κυρίως ...

Η χιονοστιβάδα συνεχίζεται

Κάθε βδομάδα υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο με τη ...

Πολιτική και social

Την ερχόμενη Τρίτη διενεργούνται οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ. Και μάλιστα είναι πρόωρες γιατί ...

Η αληθινή αλήθεια για τον κορωνοϊό

Η φήμη εμφανίστηκε λίγο αφότου ο κορωνοϊός χτύπησε την Κίνα και εξαπλώθηκε ίσως και ...

Το τυρί το είδαμε, τη φάκα όμως;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Διαβάζετε; Εννοώ βιβλία, όχι υπότιτλους σε ταινίες ούτε συνταγές μαγειρικής: ...

Λίγη προσοχή δεν βλάπτει

valia@inrec.gr Αυτή η ιστορία με τους ιούς έχει αρχίσει να με κουράζει. Εντάξει, όταν ...

X