Η UNESCO απειλεί το Στόουνχεντζ με έξωση

Μετά την περίπτωση του Λίβερπουλ, το οποίο αφαιρέθηκε από τη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το μυστηριώδες νεολιθικό σύμπλεγμα της νότιας Αγγλίας κινδυνεύει κι αυτό να τεθεί εκτός λίστας.

Αν λέγαμε σε κάποιον να ονοματίσει κάποια από τα πιο γνωστά από 1073 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σίγουρα θα ξεκινούσε από την Ακρόπολη (αν ήταν Έλληνας), τις Πυραμίδες (αν ήταν Αιγύπτιος), το Σινικό Τείχος (αν ήταν Κινέζος) ή  το Στοούνχεντζ (αν ήταν Βρετανός). Κι όμως, το μυστηριώδες νεολιθικό σύμπλεγμα της νότιας Αγγλίας κινδυνεύει να τεθεί εκτός καταλόγου εξαιτίας κάποιων αποφάσεων του Υπουργείου Μεταφορών.

Για την ακρίβεια, ο λόγος είναι ένα τούνελ τρεισήμισι περίπου χιλιομέτρων, κοντά στην αρχαιολογική περιοχή, του οποίου η διάνοιξη έχει εγκριθεί, και το οποίο θα κοστίσει 1,7 εκατομμύρια λίρες.  Η UNESCO έχει προειδοποιήσει – όπως είχε κάνει και με το Λίβερπουλ – από το 2018 ότι η οδική αυτή παρέμβαση θα βλάψει ανεπανόρθωτα την περιοχή, και όπως έχει το δικαίωμα να ασκήσει συμβουλευτικό ρόλο (όταν κρίνει ότι ένα μνημείο βρίσκεται σε κίνδυνο), πρότεινε μια εναλλακτική λύση για το που έπρεπε να διανοιχθεί το τούνελ αλλά δεν εισακούστηκε. Τώρα είμαστε στη φάση που η UNESCO δηλώνει πως δεν θα κάνει περαιτέρω διάλογο με την βρετανική κυβέρνηση αν δεν εγκαταλειφθεί η ιδέα της συγκεκριμένης κατασκευής. Εν τω μεταξύ, μια μεγάλη μερίδα Βρετανών διαμαρτύρεται κι αυτή για το τούνελ, μέσω της οργάνωσης «Συμμαχία Στόουνχεντζ». Η τελική απόφαση για το έργο αναμένεται να αν ανακοινωθεί από το ανώτατο δικαστήριο μέσα στο καλοκαίρι.

Το μεγαλιθικό μνημείο, το οποίο μπήκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το 1986, είναι από τα τουριστικότερα σημεία της  Βρετανίας, κάτι που πιστεύουμε ότι δύσκολα θα αλλάξει ακόμη και αν μπει στη λίστα κινδύνου που είναι προθάλαμος για την οριστική του αφαίρεση από τον κατάλογο του οργανισμού του ΟΗΕ. Η απουσία του Στόουνχεντζ από τη λίστα είναι σαφώς θέμα πρεστίζ και άλλο ένα διεθνές φιάσκο (μετά το Λίβερπουλ) για το πως χειρίζεται η βρετανική κυβέρνηση κάποια ευαίσθητα θέματα πολιτισμού. Άλλωστε ήδη αρκετοί πολιτιστικοί φορείς θεωρούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αμαυρώνει τη φήμη του σχετικά με τα ιστορικά περιουσιακά του στοιχεία». Που σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν ανάμεσα στα τέσσερα πρώην μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς τα δύο να είναι βρετανικά.

Φωτογραφία: AP Photo / Dave Caulkin, File.

THE ART NEWSPAPER GREECE

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κυκλοφόρησε η ‘Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης 1960-2018’

Όπως αναφέρουν στο εισαγωγικό τους σημείωμα οι ανθολόγοι, ποιητές Γιώργος Χριστοδουλίδης και Παναγιώτης Νικολαϊδης, ...

Φίλιππος Γιαπάνης : Μέσα από την γλυπτική απέκτησα την ελευθερία μου

Ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης, ο οποίος επεξεργάζεται κυρίως αλουμίνιο, κάθε που ολοκληρώνει ένα έργο ...

Αμφίπολη: Στο φως μαρμαροθετημένο δάπεδο

Τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου με μικρά, λευκά, ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου σε κόκκινο φόντο, που σώζεται ...

Μπερλινάλε: Αρχή με την ταινία Nobody Wants The Night

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Πανίκκος Χρυσάνθου Η ταινία που σήκωσε την αυλαία του Φεστιβάλ ...

Αυλαία στις 18 Ιουλίου για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου

Για 12η συνεχή χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου – Όψεις του Κόσμου, ...

Απαγόρευση εξόδου από τη Βρετανία σε πίνακα του Πικάσο

Απόφαση με την οποία απαγορεύεται να μεταφερθεί στο εξωτερικό ο πίνακας «Το Παιδί με ...

X