Κινέζοι εραστές βρέθηκαν αγκαλιασμένοι και στο θάνατο μετά από 1.500 χρόνια

Αρχαιολόγοι στη βόρεια Κίνα ανακάλυψαν δύο αρχαίους σκελετούς αγκαλιασμένους σε κοινό τάφο. Τα λείψανα πιθανότατα ανήκαν σε έναν άνδρα και μια γυναίκα που έζησαν κατά την περίοδο του Βόρειου Γουέι (386 έως 534 π.Χ.), αναφέρει η South China Morning Post.

Οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά στο αγκαλιασμένο ζευγάρι στη διάρκεια ανασκαφών σε ένα νεκροταφείο με 600 τάφους που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής της πόλης Ντατόνγκ, στην επαρχία Σάνξι. Ο άνδρας έχει τυλιγμένα τα χέρια του στο σώμα της γυναίκας και εκείνη ακουμπά το κεφάλι της στον ώμο του.

«Το μήνυμα ήταν σαφές, ο άντρας και η γυναίκα ξαπλώσανε μαζί, αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον για αιώνια αγάπη κατά τη μεταθανάτια ζωή», γράφει το International Journal of Osteoarchaeology. Είναι πιθανό να πέθαναν ταυτόχρονα από ασθένεια, εικάζουν οι αρχαιολόγοι. Ο άνδρας φέρει σημάδι από τραυματισμό στο δεξί του χέρι, ενώ η γυναίκα δεν έχει τραύματα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αυτοκτόνησε μετά το θάνατο του άντρα για να ταφεί δίπλα του. Η γυναίκα φορά ένα ασημένιο δαχτυλίδι στο αριστερό της χέρι, όχι μεγάλης αξίας, που δε συνδέεται απαραίτητα με ένα δαχτυλίδι δέσμευσης ή γάμου.

 

Οι εραστές που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι ηλικίας 1.500 ετών | Courtesy International Journal of Osteoarchaeology
Το σχέδιο των Κινέζων εραστών στον εναγκαλισμό τους | Courtesy International Journal of Osteoarchaeology

 

Το ζευγάρι έζησε την περίοδο της δυναστείας Βόρειων Γουέι που ξεκίνησε με την κατάκτηση του Σάνξι από τους νομάδες Τουόμπο στα τέλη του τέταρτου αιώνα π.Χ. Μέχρι το 439 π.Χ., το βασίλειο επεκτάθηκε σε όλη τη Βόρεια Κίνα. Με την πάροδο του χρόνου, οι ελίτ των Τουόμπο υιοθέτησαν τα έθιμα και τις διοικητικές δομές της Κίνας της δυναστείας Χαν.

Οι κυβερνήτες του Γουέι υποστήριξαν τον βουδισμό και ίχνη της θρησκείας βρίσκονται στους ναούς των σπηλαίων Γιουνγκάνγκ κοντά στο Ντατόνγκ. Ως βουδιστές οι άνθρωποι της εποχής επικεντρώνονταν όλο και περισσότερο στη μετά θάνατον ζωή. Στο συγκεκριμένο νεκροταφείο είχαν ταφεί απλοί άνθρωποι και όχι ευγενείς.

 

Οι βουδιστικοί ναοί της περιοχής του Γουνγκάνγκ | Courtesy International Journal of Osteoarchaeology

 

Η εικόνα της ταφής προσφέρει μια σπάνια εικόνα αγάπης και αφοσίωσης, και μετά θάνατον, όπως αυτή της διπλής αδιατάρακτης ταφής νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε στάση εναγκαλισμού, καθώς και μια δεύτερη διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, δύο από τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής στη θέση «Ξαγκουνάκι» στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα, στο Διρό, όπως επίσης και τους 18χρονους Ιταλούς εραστές του Βαλντάρο, ηλικίας 6.000 ετών που βρέθηκαν σφιχτά αγκαλιασμένοι με τα χέρια και τα πόδια τους πλεγμένα μεταξύ τους.

LiFO

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πρακτικό εργαστήρι αστροφωτογραφίας

Το House of Science – Σπίτι της Επιστήμης σε συνεργασία με το Κέντρο Φωτογραφίας ...

Tate: Ένα πλούσιο και ανατρεπτικό πρόγραμμα και για το 2022

Μια παγκόσμια έρευνα για τον σουρεαλισμό, μια αναδρομική έκθεση της Cornelia Parker και μια ...

«Πράσινο φως» για την αναστήλωση του Nαού Απόλλωνα στη Δήλο

Μια μελέτη η οποία, μόλις υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει ένα νέο κορυφαίο τοπόσημο στη Δήλο, ...

Εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο στον κόσμο

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το αρχαιότερο μέχρι σήμερα «άθικτο» ναυάγιο, ένα αρχαίο ελληνικό πλοίο που κειτόταν ...

Πολύχρωμος ήταν και ο χάλκινος Ηνίοχος των Δελφών;

Η επιχείρηση ανίχνευσης χρωμάτων στα αρχαία μαρμάρινα γλυπτά -ακόμα και το σύνολο του μνημείου ...

Paint the Void|Χρώμα στο αστικό τοπίο

Δύο καλλιτεχνικοί οργανισμοί στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ συνεργάζονται για να δώσουν χρώμα στο ...

X