ΚΥΠΡΙΑ 2021: Salema Revisited

Andonis Foniadakis Dance Company

Σάλεμα*, μια πάλη με το χρόνο, την ακινησία και τη στιγμή. Εκεί όπου η παράδοση συναντά το μοντερνισμό, η πληθωρικότητα την αφαίρεση και το φως το σκοτάδι, χορευτές και μουσικοί σμίγουν σε ένα αλλόκοτο παιχνίδι, ξεσηκώνοντας μνήμες και συναισθήματα.

Η χορογραφία οδηγεί μουσικούς και θεατές σε ένα ταξίδι με αφετηρία την Κρήτη. Η μουσική απαρνείται τον εαυτό της προκειμένου να υπογραμμίσει την κίνηση, συνδράμοντας στην αφομοίωση και την ερμηνεία της χορευτικής εικόνας.

Με τη νέα του δημιουργία, “Salema Revisited”, ο διεθνής Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης ουσιαστικά θέλει να τιμήσει τη μουσική και τους χορούς της Κρήτης, που είναι και ο τόπος καταγωγής του. Καθώς οι κρητικοί χοροί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής του νησιού –και υπάρχουν πολλές παραλλαγές από τόπο σε τόπο, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο– ο Φωνιαδάκης αισθάνεται την ανάγκη να προσφέρει τη δική του οπτική γωνία για το πώς η παράδοση μπορεί να υπάρχει και να συνομιλεί με άλλες μορφές έκφρασης, όπως ο σύγχρονος χορός, χωρίς να απειλείται ή να προσβάλλεται, αλλά να εμπλουτίζεται και να προωθείται σε ένα ευρύτερο κοινό με σεβασμό και περηφάνια.

 

Φωτογράφιση δοκιμής της παραγωγής “Salema Revisited” – Χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 02/04/2021.
Φωτογράφιση δοκιμής της παραγωγής “Salema Revisited” – Χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 02/04/2021.

 

Στη χορευτική κληρονομιά της Κρήτης καταγράφονται εικοσιπέντε είδη χορών, οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί σε ολόκληρο το νησί, αλλά ανθούσαν ο κάθε ένας σε κάποια περιοχή του νησιού, όπως η γιτσικιά σούστα, η γλυκομηλίτσα, το ρόδο, ο φτερωτός συρτός, ο κουτσαμπαδιανός, ο τριζάλης ο απανωμερίτης, το μικρό μικράκι, ο μπριμιανός ή πρινιώτης, ο αγκαλιαστός, ο ξενομπασάρης, ο ζερβόδεξος, καθώς και πολλά είδη σιγανών και πηδηχτών χορών. Με το “Salema Revisited” ο δημιουργός δεν επιχειρεί να αποτυπώσει τον κάθε ένα από αυτούς τους χορούς, μια και δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Επιθυμεί να ερμηνεύσει με το προσωπικό του στυλ τη λεβεντιά, την ομορφιά, το λυρισμό την αντρειά, αλλά και τον πόνο της κρητικής ψυχής. Μα πάνω από όλα τη δύναμη των Κρητικών που χορεύουν τον πεντοζάλη (που έχει δέκα βήματα) και που θυμίζουν την απόφαση των Σφακιανών να ξεκινήσει η επανάσταση, που πάρθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1769, και η μουσική του αποτελείται από δώδεκα πάρτες (μουσικές φράσεις, γυρίσματα) προς τιμήν των δώδεκα πρωτεργατών της εξέγερσης.

Εστιάζοντας στους πέντε πιο διαδεδομένους χορούς –σούστα, σιγανός, μαλεβιζώτης, συρτός ή χανιώτης, πεντοζάλης– και συνάμα προσθέτοντας μία επιλογή ριζίτικων τραγουδιών, ο Φωνιαδάκης δημιουργεί μια πολύχρωμη και πολυμορφική παλέτα ρυθμών και μελωδιών, για να σκηνοθετήσει τη ροή της παράστασης. Συνδυάζοντας τις αρχές και τα μοτίβα των παραδοσιακών χορών με την πολυετή εμπειρία του ως χορευτή σύγχρονου χορού, αλλά και με την προσωπική του χορογραφική ταυτότητα –η οποία σταδιακά και σταθερά απέκτησε μορφή τις δύο τελευταίες δεκαετίες, μέσω των δημιουργιών του, σε ομάδες και φεστιβάλ χορού παγκοσμίως– οι θεατές θα ταξιδέψουν στην ένταση, τη γλύκα, τον παλμό, τη μελωδία, αλλά και το μυστικισμό που πηγάζει από την κρητική μουσική.

* Από το αρχαίο ελληνικό ρήμα σαλεύω, που σημαίνει ταλαντεύομαι, μετακινούμαι ελαφρώς. Μεταφορικά, τρελαίνομαι.

 

 

SALEMA REVISITED / ΕΛΛΑΔΑ / Andonis Foniadakis Dance Company

Δύο μοναδικές παραστάσεις πριν από την παγκόσμια πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Λευκωσία: Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30.

Διάρκεια: 60′

Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης
Μουσικoί / Ερμηνευτές: Γιώργος Σκορδαλός (κρητική λύρα, κρητικό λαούτο, τραγούδι), Πάρις Περυσινάκης (βιόρα, κρητική λύρα, mandocaster), Ανδρέας Αρβανίτης (κρητικό λαούτο, φλογέρα, ασκομαντούρα), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά)
Μουσική επιμέλεια / Ενορχήστρωση: Πάρις Περυσινάκης και Γιώργος Σκορδαλός
Πρωτότυπη μουσική: Πάρις Περισυνάκης / Στην παράσταση ακούγονται παραδοσιακά κομμάτια της Κρήτης σε διασκευή
Βοηθοί Χορογράφου: Μαρκέλλα Μανωλιάδη και Pierre Magendie
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Σχεδιαστής Κοστουμιών: Αναστάσιος – Τάσος Σωφρονίου
Βοηθός Σχεδιαστή Κοστουμιών: Ευδοκία Βεροπούλου
Χορεύουν: Νεφέλη Αστερίου, Δέσποινα Λαγουδάκη, Εύη Οικονόμου, Μάρω Σταυρινού, Στεφανία Σωτηροπούλου, Christian Denice, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Νίκος Γρηγοριάδης, Jan Labner και Ανέστης (Τάσος) Νίκας.
Παραγωγή: Visionary Culture / Βασίλης Γρηγορόπουλος

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης

Ο Όμιλος Εταιριών Κατράδης είναι υπερήφανος υποστηρικτής του διεθνούς Έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη και της ομάδας του, Andonis Foniadakis Dance Company.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εισιτήρια: €15 / €10 μειωμένο / €8 παιδικές παραστάσεις

Εισιτήρια πωλούνται στα γραφεία της ACS COURIER παγκύπρια και ηλεκτρονικά στο www.tickethour.com.cy / τηλ: 77777040

Δικαιούχοι μειωμένων εισιτηρίων είναι μαθητές, στρατιώτες, φοιτητές, συνταξιούχοι, με την παρουσίαση ταυτότητας. Άτομα με αναπηρία δικαιούνται δωρεάν είσοδο.

* Λόγω του περιορισμένου αριθμού των διαθέσιμων θέσεων, το κοινό παρακαλείται να κάνει εγκαίρως την αγορά των εισιτηρίων του.

* Απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθετε στο θέατρο το βράδυ των παραστάσεων είναι να έχετε προαγοράσει το εισιτήριό σας, καθώς δεν θα πραγματοποιείται πώληση εισιτηρίων από τα ταμεία των θεάτρων.

* Η φωτογράφηση ή/και η οπτικογράφηση όλης ή/και μέρους της κάθε παράστασης απαγορεύεται αυστηρά.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ με την παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό στοιχείο αποδέσμευσης εάν νόσησαν από την ασθένεια του COVID-19 με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης, είτε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate), μόνο στις περιπτώσεις που το πιστοποιητικό αφορά σε εμβολιασμό για την ασθένεια του COVID-19 ή αποδέσμευσης για νόσηση από την ασθένεια του COVID-19: Εξαιρούνται πρόσωπα ηλικίας κάτω των 12 ετών, πρόσωπα ηλικίας 12 έως 15 ετών τα οποία προσκομίζουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, καθώς και πρόσωπα ηλικίας 16 ετών και άνω που δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω ιατρικού προβλήματος τα οποία προσκομίζουν σχετική ιατρική βεβαίωση καθώς και αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών.

* Θα εφαρμόζονται τα ισχύοντα μέτρα για την πανδημία.

 

Αντώνης Φωνιαδάκης

 

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, γεννημένος στην Ιεράπετρα της Κρήτης, άρχισε από παιδί να χορεύει στο νησί. Σπούδασε χορό στην Αθήνα, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, και στο εξωτερικό με υποτροφίες. Από τα πρώτα βήματα της καριέρας του βρέθηκε να χορεύει στην ομάδα του Maurice Béjart και σύντομα να δημιουργεί χορογραφίες κατόπιν ανάθεσης για τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Ως προσκεκλημένος χορογράφος έχει συνεργαστεί με σημαντικά σχήματα και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, όπως το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, την ομάδα χορού της Martha Graham, το Aterballetto στο Μιλάνο, τα Μπαλέτα Τζαζ του Μόντρεαλ και το Μπαλέτο της Γενεύης, ενώ διετέλεσε Διευθυντής στο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος κίνησης στην ταινία Noah του Darren Aronofsky, πήρε το βραβείο Danza and Danza ως καλύτερος χορογράφος το 2012 στην Ιταλία για το Les Noces, ενώ το 2018 έλαβε το βραβείο καλύτερης χορογραφίας της Ένωσης Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών για το έργο Γαλαξίας, που δημιούργησε κατόπιν κοινής ανάθεσης του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Παντρολογήματα» από τους Περι-Οδεύοντες

Με την κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ «Παντρολογήματα», οι Περι-Οδεύοντες επιστρέφουν στη θεατρική ζωή και ...

Επανεκκίνηση του πολιτισμού: Στρατηγικός σχεδιασμός, επαγγελματική και προσωπική αξιοπρέπεια.

Οι επαγγελματίες αλλά και οι θεσμοί του πολιτισμού βρέθηκαν στο μάτι του πανδημικού κυκλώνα. ...

Φωτογραφίες από το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Το νέο (αναπάντεχο) έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου είναι ένα 40λεπτο ντουέτο όπου ο ίδιος ...

Έρχονται τα podcasts του Μουσείου Παραμυθιού με λαϊκά παραμύθια από Κύπρο και Ελλάδα

To Μουσείο Παραμυθιού, αφουγκραζόμενο τις εξελίξεις της νέας εποχής επιθυμεί να προχωράει συνεχώς μπροστά ...

Podcast από τον ΘΟΚ: Οδύσσεια του Ομήρου – Ραψωδία Β’

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου από την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 ξεκίνησε να παρουσιάζει σε ...

Συνεχίζεται ο πανικός με το «Πανικός στα παρασκήνια»

Συνεχίζονται με τεράστια επιτυχία οι παραστάσεις της μεγάλης κωμικής παραγωγής του θεάτρου ένα «Πανικός ...

X