Μέσα στο blue bungalow του Πολ Γεωργίου στο Βαρώσι [ΒΙΝΤΕΟ]

Τα χρώματα, οι ζωγραφιές στον τοίχο σχεδόν σε όλα τα δωμάτια, τα πιάτα στον τοίχο και η τοιχογραφία στο τζάκι, διατηρούνται παρά το πέρασμα σχεδόν πέντε δεκαετιών στο blue bungalow, την εξοχική κατοικία του Πολ Γεωργίου, με θέα την παραλία του Βαρωσίου με τον ευκάλυπτο στο πίσω μέρος της αυλής.

Ο καταξιωμένος σύγχρονος ζωγράφος της Κύπρου δημιούργησε σε αυτό το σπίτι για πολλά χρόνια μέχρι η εισβολή της Τουρκίας να καταστήσει το Βαρώσι απροσπέλαστο και πολλά έργα του να εγκλωβιστούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Η οδός Φαλήρου που κάποτε έσφυζε από ζωή, σήμερα είναι βουβή. Όχι όμως και η τέχνη. Αναδεικνύεται σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού του Πολ Γεωργίου ακόμα και σήμερα. Το ΚΥΠΕ μπήκε στο blue bungalow κατέγραψε την σημερινή του κατάσταση.

Ο Γεώργιος Πολ. Γεωργίου γεννήθηκε 1901 στην Αμμόχωστο και ήταν παιδί εύπορης και γνωστής οικογένειας του Βαρωσιού.

«Τα καλοκαίρια του ο ζωγράφος τα περνούσε στο Blue Bungalow, που εφαπτόταν σχεδόν του ξενοδοχείου King George στην παραλία της Αμμοχώστου απέναντι από το νησάκι Καμήλα. Το Blue Bungalow είχε διακοσμηθεί με ιδιαίτερο τρόπο από τον ζωγράφο, ένας φόρος τιμής στην Κύπρο που τόσο αγάπησε: υπέροχες λαϊκές γύψινες σουβάντζες, εντοιχισμένα παραδοσιακά πιάτα αλλά και τοιχογραφίες από τον ίδιο τον Γεωργίου, άγιοι και εκκλησίες και ένα μοναχικός Δον Κιχώτης στον πάνω όροφο», περιγράφει στο ΚΥΠΕ τις εικόνες ο Γιάννης Τουμαζής.

Ο Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης, Βαρωσιώτης κι αυτός, συνέβαλλε στην ανταλλαγή έργων Τέχνης μέσω της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, μεταξύ των οποίων ήταν και έργα του Πολ Γεωργίου που επιστράφηκαν στην ε/κ πλευρά.

Ανάμεσα στα έργα που επιστράφηκαν είναι και 44 έργα του Γεωργίου, ανέφερε ο κ. Τουμαζής. Τα 41 προέρχονται από το αρχοντικό της οικογένειας του καλλιτέχνη στην οδό Ερμού 136 και τα τρία ανήκουν στη Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης της πόλης. Αρκετά από τα έργα απεικονίζονται σε φωτογραφίες του εσωτερικού του σπιτιού του Γεωργίου Πολ. Γεωργίου, τις οποίες έβγαλε ο σύζυγος της ανιψιάς του καλλιτέχνη John Outram το 1969, πρόσθεσε.

«Αν και αυτοδίδακτος, κατάφερε να δημιουργήσει ένα πολύ πληθωρικό ζωγραφικό ιδίωμα, το οποίο διακρίνεται για την τεχνική του μαεστρία αλλά και τη θεματική του ποικιλία, πάντοτε επηρεασμένη από την Κύπρο, τον κόσμο και την ιστορία της. Τα έργα του θα μπορούσε κανείς να τα κατατάξει σε τρεις κύριες θεματικές ενότητες: α. Η Κύπρος και ο κόσμος της (κυρίως της υπαίθρου που υπεραγαπούσε),  β. τα έργα με θρησκευτικά θέματα και γ. τα έργα με θέματα από την ιστορία -παλιότερη και νεότερη- του νησιού».

Ο Γεωργίου ευτύχησε να παρουσιάσει το έργο του σε πολλές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι το έργο του «Η παράδοση του Ιταλικού Στόλου – 13 Σεπτεμβρίου 1943» ανήκει στη συλλογή του Imperial War Museum στο Λονδίνο, ενώ το έργο του «Τα Πειρατικά του Αιγαίου» δόθηκε στον Winston Churchill και βρίσκεται στο Chartwell του Kent όπου και η οικία του Churchill.

Ο Γιάννης Τουμαζής ανέφερε ότι ο Πολ Γεωργίου λάτρευε την παλιά πόλη της Αμμοχώστου και τα μνημεία της, όπως φαίνεται και στην αυτοπροσωπογραφία του του 1945.

Μετά τον θάνατο του Γεωργίου, σημείωσε, τα ανίψια του Rima Outram και Αριστόδημος Φοινιεύς κατέγραψαν 297 περίπου έργα που βρίσκονταν στο σπίτι-εργαστήριο του καλλιτέχνη. Μάλιστα, πολλά από αυτά φέρουν ακόμη τις λευκές στρογγυλές ετικέτες αρίθμησης, τις οποίες τα ανίψια του είχαν βάλει πάνω στα έργα το 1973.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΗΦ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Δέκα λεπτά με το Μάριο Ιωάννου Ηλία

“Πάντα με ιντριγκάρει να δημιουργώ, να εξελίσσομαι και να συνεργάζομαι με άτομα τα οποία  ...

Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών 2020 από τον ΜΚΟ Visual Voices

Ο ΜΚΟ Visual Voices ανακοινώνει ανοικτή πρόσκληση για το φετινό του πρόγραμμα φιλοξενίας για ...

«Colour and Metal» στην Γκαλερί Θησέας

Η Gallery Thiseas σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης της Ηρούς Αρμεύτη και του Σταύρου ...

Η Alpha Square παρουσιάζει την “Αόρατη Όψη” στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Το έργο του Αμερικανού Donald Margulies Αόρατη Όψη (Sight Unseen) ανεβαίνει  στη Λεβέντειο Πινακοθήκη σε σκηνοθεσία ...

Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Gerco de Ruijter φιλοξενούμενος του Animafest Cyprus

Το Animafest Cyprus παρουσιάζει τη δεύτερη έκδοση του ειδικού προγράμματος Animation και Σύγχρονη Τέχνη ...

1ο Διεθνές Poetry Slam στη Λευκωσία

Τριάντα τρία χρόνια μετά την πρώτη παράσταση Poetry Slam στο Σικάγο και με στόχο ...

X