Ο φωτογράφος πίσω από την «Κραυγή» στην Εύβοια

Η φωτογραφία, πέρα από την τεχνολογική της διάσταση, αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 21ου αιώνα, καθώς και ως μία μορφή τέχνης συγγενική με τη ζωγραφική.

Για τον Κωνσταντίνο Τσακαλίδη, όπως ο ίδιος ανέφερε σε μια συνέντευξή του στο https://www.ifocus.gr/: «Kαλή εικόνα θεωρώ αυτή που χρησιμοποιεί σωστά το φως, έχει επίπεδα και σωστό κάδρο. Το σωστό μπορεί να είναι ένα τακτοποιημένο κάδρο ή εντελώς άναρχο, εξαρτάται από την περίπτωση. Σε ό,τι αφορά το ρεπορτάζ, στο κομμάτι της αισθητικής ισχύουν τα προηγούμενα, σε αυτό της πληροφορίας θεωρώ ότι η εικόνα πρέπει να δημιουργεί ερωτήματα και να έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Δεν χρειάζεται να μας μεταφέρει την πληροφορία στο πιάτο».

Γιατί αναφέρομαι σε έναν, άγνωστο στο Κυπριακό κοινό, Ελλαδίτη φωτογράφο; Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο λοιπόν για να τον γνωρίσουμε.

Ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης είναι το πρόσωπο των ημερών. Είναι ο άνθρωπος που για πολλούς κατάφερε με ένα κλικ να εγκλωβίσει την εικόνα της δεκαετίας. Είναι ο άνθρωπος που έντυσε τις πρώτες σελίδες της βρετανικής εφημερίδας Guardian, της Daily Telegraph, των Financial Times. Είναι ο άνθρωπος πίσω από το κλικ την κυρίας Παναγιώτας. Μια φωτογραφία ισοδυναμεί με 1000 λέξεις. Η φωτογραφία του Κωνσταντίνου, όμως, δεν μπορεί να σχολιαστεί ούτε με 10,000 λέξεις.

Είναι ο άνθρωπος που, μέσα από την εικόνα της κυρίας Παναγίωτας, έδειξε τη σημαίνει πόνος, ξεριζωμός, απόγνωση, απώλεια, σπαραγμός, καταστροφή, προσφυγιά, απώλεια. Είναι ο άνθρωπος που, με μόλις μια φωτογραφία, έδειξε την πραγματική εικόνα των πυρκαγιών. ME MIA ΜΟΝΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.

Όπως ανέφερε ο φωτογράφος στο kathimerini.gr, η συγκεκριμένη λήψη έγινε στις 4:20 το απόγευμα, με το φως από τον καπνό να παραπέμπει σε βράδυ.

«Η πυρκαγιά είχε φτάσει πολύ κοντά στο σπίτι της και η ίδια αναζητούσε τον άνδρα της. Ήταν από τους πολλούς κατοίκους του χωριού που είχαν επιλέξει να μείνουν πίσω, προκειμένου να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Φώναζε για τους κόπους μιας ζωής και για την απουσία εναέριων μέσων», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης και χαρακτήρισε πρωτόγνωρες τις εικόνες που αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό και τρομακτικό το πύρινο μέτωπο.

Ευτυχώς, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, η φωτιά σταμάτησε λίγο πριν φτάσει στα σπίτια και δεν έπαθαν ζημιές, ενώ η κυρία Παναγιώτα που ζαλίστηκε από την έντονη φόρτιση, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας.

Αυτός είναι ο άγνωστος στον δημοσιογραφικό κόσμο και όχι μόνο της Κύπρου, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου SOOC, που απαθανάτισε την ηλικιωμένη γυναίκα που με σπαραγμό κοιτά τον ουρανό, ενώ η φωτιά πλησιάζει το σπίτι της στις Γούβες Εύβοιας. Αυτός είναι ο άνθρωπος ο οποίος βρέθηκε απέναντι από την ηλικιωμένη γυναίκα και τη φωτογραφία του οποίου στην Κύπρο χρησιμοποιούμε χωρίς καν να κάνουμε αναφορά στο όνομά του, γιατί απλά είναι μια συγκλονιστική φωτογραφία που θα πουλήσει, που θα φέρει κλικς.

Μια φωτογραφία δεν είναι απλά 1000 λέξεις, μια φωτογραφία ίσως είναι ολόκληρη η ζωή.

«Στο φωτορεπορτάζ με συναρπάζει η επαφή που υπάρχει με την είδηση και η πρωτογενής πληροφορία που λαμβάνω, δίνοντάς μου, παράλληλα, την ευκαιρία να βιώσω και να καταγράψω την ιστορία μέσα από τη δική μου οπτική και ηθική προσέγγιση, ερχόμενος σε επαφή με νέα μέρη και ανθρώπους», λέει ο Κωνσταντίνος.

Για τους περιέργους, ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης γεννήθηκε το 1986 στις Σέρρες. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πληροφορικής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και παρακολούθησε σεμινάρια στο φωτογραφικό κέντρο Stereosis. Είναι συνιδρυτής και μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου SOOC Images. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη καλύπτει θέματα κοινωνικού-πολιτικού ενδιαφέροντος στην ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Την περίοδο των έντονων προσφυγικών ροών, κάλυψε τη διαδρομή των προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς την κεντρική Ευρώπη μέσω των Βαλκανικών χωρών, όπως επίσης και την πολύμηνη διαμονή τους στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης, στα σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

Του Παναγιώτη Χατζηαποστόλου

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

27 τροχοί ποδηλάτου

Είκοσι επτά τροχοί ποδηλάτου αποτελούν την εικαστική πρόταση του Νίκου Κυπριανού, η οποία απέσπασε ...

Διαρκής μετακίνηση/μετάγγιση στην ιστορία της Κύπρου

“Βασικό στοιχείο σε όλη τη διαδρομή της δουλειάς μου είναι η διακίνηση, η μετάγγιση ...

Μισέλ βαν Ράιν

Αυτός είναι ο Μισέλ βαν Ράιν [Michel van Rijn], έμπορος έργων τέχνης, ο οποίος ...

Τέχνη για τους πολλούς

Είναι ένας από τους πλέον πολυαναμενόμενους εικαστικούς θεσμούς στο νησί. Η ομαδική έκθεση “Πλούσια ...

Ο κινηματογράφος Τουσίνσκι κλείνει 100 χρόνια

Το Θέατρο Τουσίνσκι, επίσημα Pathé Tuschinsk, ένας κινηματογράφος που βρίσκεται στην πόλη του Άμστερνταμ, ...

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, βλάκα

Τις νύχτες ο Στράτος δουλεύει σε αρτοποιείο, με το φως της μέρας όμως είναι ...

X