Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος Στέφανος Μίλερ

Με τον θάνατο του αρχαιολόγου που έφερε στο φως την αρχαία Νεμέα, η Ελλάδα χάνει έναν μεγάλο ερευνητή όσο και φιλέλληνα.

Ο Στέφανος Μίλερ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου στην Κόρινθο στα 79 του χρόνια, συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας όπου έκανε ανασκαφές από το 1973, και ανακάλυψε σημαντικά ευρήματα όπως το στάδιο της περιοχής ενώ ξεκίνησε το έργο της αναστήλωσης του ναού του Δία. Ακόμη, φρόντισε για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεμέας αλλά και για την αναβίωση των Νεμέων Αγώνων.

Ο Μίλερ, Έλληνας υπήκοος από το 2005, γεννήθηκε στο Goshen της Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1942. Πέρα από το ανασκαφικό του έργο, υπηρέτησε ως Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley (με εξαίρεση την πενταετία 1982 – 1987, όταν διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.  Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα και όχι μόνο. Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,  Ο Στέφανος Μίλερ είχε συνταξιοδοτηθεί και ζούσε μεταξύ Καλιφόρνιας και Νεμέας.

Φωτογραφία: ertnews.gr

THE ART NEWSPAPER GREECE

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η μουσική στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Όποιος ήταν υπεύθυνος για το κάστινγκ ταλέντων για τα εγκαίνια του Τζο Μπάιντεν είχε ...

Εκάβη: Λιμάνια και Προάστια της Μεσογείου

Από τις 13 Δεκεμβρίου, το Laminarie φιλοξενείται από το NiMac – Δημοτικό Κέντρο Τεχνών ...

Οι χορογράφοι της 19ης «Πλατφόρμας Χορογραφίας Κύπρου»

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού διοργανώνουν, σε συνεργασία με το Θέατρο ...

Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού

Επιλεγμένα ευρήματα τα οποία φυλάσσονται στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Λεμεσού βγαίνουν στο φως ...

Στην ταινία Black Coal, Thin Ice η Χρυσή Αρκούδα της Μπερλινάλε

H ταινία του Diao Yinan με τίτλο Black Coal, Thin Ice, απέσπασε την Χρυσή ...

Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά για τις πόλεις και μιλά στο «Π»

Δύο συναυλίες, μια στη Λευκωσία και μια στη Λεμεσό, θα δώσει την ερχόμενη βδομάδα ...

X