Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος Στέφανος Μίλερ

Με τον θάνατο του αρχαιολόγου που έφερε στο φως την αρχαία Νεμέα, η Ελλάδα χάνει έναν μεγάλο ερευνητή όσο και φιλέλληνα.

Ο Στέφανος Μίλερ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου στην Κόρινθο στα 79 του χρόνια, συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας όπου έκανε ανασκαφές από το 1973, και ανακάλυψε σημαντικά ευρήματα όπως το στάδιο της περιοχής ενώ ξεκίνησε το έργο της αναστήλωσης του ναού του Δία. Ακόμη, φρόντισε για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεμέας αλλά και για την αναβίωση των Νεμέων Αγώνων.

Ο Μίλερ, Έλληνας υπήκοος από το 2005, γεννήθηκε στο Goshen της Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1942. Πέρα από το ανασκαφικό του έργο, υπηρέτησε ως Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley (με εξαίρεση την πενταετία 1982 – 1987, όταν διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.  Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα και όχι μόνο. Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,  Ο Στέφανος Μίλερ είχε συνταξιοδοτηθεί και ζούσε μεταξύ Καλιφόρνιας και Νεμέας.

Φωτογραφία: ertnews.gr

THE ART NEWSPAPER GREECE

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μπιενάλε Λάρνακας: τελετή βράβευσης

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 σην Δημοτική πινακοθήκη Λάρνακας παρουσία του Δημάρχου Λάρνακας Αντρέα ...

9o Open House Festival

Η Στέγη Χορού Λεμεσού διοργανώνει για 9η χρονιά το Open House Festival. Το Φεστιβάλ ...

H τελετή έναρξης του 6ου Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου σηματοδοτεί την έναρξή του με ένα ...

Οι Ακάμωτοι τζαι οι Κουρκούνες στο αναψυκτήριο του Ακάμα

Οι ΜΚΟ Cyprus Natural Coastline και Save Akamas σε μια διασκευή του «Βενζινάδικου» τραγουδούν ...

Θλίψη για τον θάνατο του Κακογιάννη

«Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη, δασκάλου και φίλου Μιχάλη Κακογιάννη», ...

«Η χώρα του αίματος και του μελιού» στο Σαράγεβο

Αποκλειστικά στο Σαράγεβο θα προβάλλεται από τις 22 Δεκεμβρίου και για μία βδομάδα η ...

X