Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης: Ποιητικοί Διάλογοι – Μαντινάδες – Τσιαττίσματα

Κύπρος – Κρήτη – Δωδεκάνησα

Τα τσιαττιστά και οι μαντινάδες κατέχουν ξεχωριστή θέση στις τοπικές παραδόσεις της Κύπρου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, όπως και οι λαϊκοί ποιητάρηδες.

Οι ποιητικοί διάλογοι που αναπτύσσονται σε διάφορες περιπτώσεις και με διαφορετική θεματολογία είναι μερικές από τις επισημάνσεις των διαφόρων ομιλητών που θα συμμετέχουν στην σειρά αυτών των διαλέξεων.

Οι περιπτώσεις των διαγωνισμών με τσιαττίσματα στις εκδηλώσεις του κατακλυσμού στην Λάρνακα, όπου συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, αλλά και στην κατεχόμενη Κερύνεια και τον Καραβά μέχρι τα χρόνια πριν την τουρκική εισβολή, κατέχουν ξεχωριστή θέση στην λαϊκή παράδοση της Κύπρου. Τα ξεχωριστά γλέντια και τα πανηγύρια της Καρπάθου όπου οι μαντινάδες και οι ποιητικοί διάλογοι που αναπτύσσονται κρατούνται ζωντανά μέχρι σήμερα, προσελκύουν τεράστιο ενδιαφέρον σε ελλαδίτες και ξένους λαογράφους και ερευνητές. Ο πλούτος της Κρητικής παράδοσης με τις μαντινάδες να είναι κυρίαρχος τρόπος έκφρασης στους γάμους και τα πανηγύρια αλλά και σε κάθε γλέντι περνά μέχρι τους νέους που την κρατούν ζωντανή μέχρι τις μέρες μας. Η ιδιαίτερη σχέση που παρατηρείται ανάμεσα στην μουσική παράδοση της Ρόδου και της Κύπρου, τα ανταγωνιστικά τσιαττίσματα και οι μαντινάδες, η ποικιλία στην θεματολογία αλλά και η εκπληκτική ομοιότητα στην τοπολαλιά των δύο νησιών είναι μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές που επισημαίνονται από τους ομιλητές.

Επίσης δύο σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο λαϊκός ποιητάρης αείμνηστος Ανδρέας Μαππούρας από την Αραδίππου και ο αγέραστος λαϊκός ποιητής και μαντιναδόρος Γιάννης Βάρδας από τον Κρούστα της Κρήτης, περιλαμβάνονται με ιδιαίτερη αναφορά στις διάφορες εκδηλώσεις.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΈΣ

• Εισαγωγική Ομιλία – Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς

• Εισηγήσεις σχετικά με τις Μαντινάδες και τα Τσιαττίσματα από Ακαδημαϊκούς και Eρευνητές των Τοπικών Παραδόσεων σε ΚΥΠΡΟ – ΚΡΗΤΗ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

• Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα:

Μουσικό Σχήμα «ΚΡΗΤΑΙΟΙ», Γιάννης Κλαδάκης ΡΟΔΟΣ, Γιάννης Λεντάκης ΚΑΡΠΑΘΟΣ, Κύπριοι Οργανοπαίκτες, ερμηνευτές και τσιαττιστές και ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού.

ΠΑΧΝΑ
6.8.21
Moυσείο Κατεχομένων και Λαογραφίας “Μνήμες Πάχνας”

ΕΠΤΑΓΩΝΙΑ
7.8.21
Πολιτιστικό Κέντρο

ΛΟΥΒΑΡΑΣ
8.8.21
Χώρος Εκδηλώσεων

ΑΓ. ΤΥΧΩΝΑΣ
9.8.21
Θέατρο «Ονήσιλος»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20:00

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 99 545629

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νέα έκθεση ζωγραφικής από τον Ανδρέα Παρασκευά

Μετά από ένα διάλειμμα διάρκειας έξι χρόνων, ο Ανδρέας Παρασκευά παρουσιάζει τη νέα του ...

Η μικρή μας πόλη ξεκινά την περιοδεία της

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία, Η μικρή μας πόλη ...

Εργαστήρια από το Θέατρο Ειδεκανού

Εργαστήρια για ενήλικες διοργανώνει το Θέατρο Ειδεκανού, από τον Οκτώβριο 2013 μέχρι το Μάιο ...

Προβολή έργων του Ιταλού Cesare Pietroiusti στο Ground

Tρία βίντεο θα παρουσιάσουν την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος On-Screen ο ...

Βραβείο Νέου Χορογράφου στην Άννη Χούρη

Η 21η Πλατφόρμα Χορογραφίας που διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το Θέατρο ...

Θεατρική παράσταση: “Αν fair ground…” στο θέατρο αιγαία

Φανταστείτε ο καθένας από μας να κρατούσε ένα μπαλόνι και να περπατούσε μέσα σε ...

X