«θέατρο ένα»: Πρεμιέρα για τη νέα σεζόν με το “Dumb Waiter” του Χάρολντ Πίντερ

Με ανανεωμένες δυνάμεις μετά τις καλοκαιρινές διακοπές το δυναμικό του θεάτρου ένα, επανέρχεται για να χαρίσει ανεπανάληπτες, όπως πάντα θεατρικές παραστάσεις στο κοινό και ανεβάζει τρία έργα-σταθμούς στην ιστορία του θεάτρου από το τη νέα σεζόν.

Ήδη έχουν αρχίσει οι δοκιμές για το πρώτο έργο της νέας σεζόν, το οποίο σκηνοθετεί ο δημοφιλής ηθοποιός Σωτήρης Μεστάνας. Την επιμέλεια έχει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου ένα Αντρέας Χριστοδουλίδης. Πρόκειται για την μαύρη κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ “The Dumb Waiter”. Μέσα από έξυπνες σκηνοθετικές τεχνικές το δημοφιλές αριστούργημα προσεγγίζεται από μια οπτική η οποία προσφέρει στον θεατή την ευκαιρία να απολαύσει Πίντερ της δεκαετίας του ’50, μέσα στη διαχρονικότητα του.

Το έργο είναι ένα μονόπρακτο γραμμένο το 1957, στα χνάρια της μαύρης κωμωδίας. Φέρει όλα τα χαρακτηριστικά αυτού που έμελλε να ονομαστεί πιντερική γραφή και μάλιστα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του συγγραφέα: ελλιπής αίσθηση πληροφόρησης, ατμόσφαιρα κλειστοφοβική, επικρεμάμενη απειλή, κοφτός ρυθμός των διαλόγων, φαινομενικά ανώδυνα, καθημερινά θέματα, που όμως προδίδουν συνειδήσεις χαρακτήρων. Το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί από πολιτικό δράμα και αστικό θρίλερ, έως σουρρεαλιστική κωμωδία.

Πρόκειται για την ιστορία δύο εκτελεστών, του Μπεν και τους Γκας, που κλεισμένοι σε ένα υπόγειο περιμένουν εναγωνίως την επόμενη αποστολή τους, από οδηγίες που τους δίνονται μέσα από ένα ασανσερ το οποίο χρησιμοποιείτο παλιότερα για να ανεβοκατεβαίνουν φαγητά από μια υπόγεια κουζίνα στην ισόγεια τραπεζαρία. Οι οδηγίες και η συνεννόηση των πάνω με τους κάτω γίνονται μέσω ενός «χωνιού» . Στο έργο οι δύο εκτελεστές παίρνουν μυστηριώδεις παραγγελίες που τους προβληματίζουν. Όταν έρχεται η εντολή για την εκτέλεση και καταφτάνει το υποψήφιο θύμα, κανείς δεν είναι έτοιμος για αυτό που θα αντικρίσει.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στην Κύρια Σκηνή.

Τους ρόλους των δύο εκτελεστών ερμηνεύουν οι Σωτήρης Μεστάνας και Ιάκωβος Ιακώβου. Τα σκηνικά και κοστούμια του έργου έφτιαξε η Μαρία Χατζηκλεάνθους και τον σχεδιασμό φωτισμού ανέλαβε ο Αντρέας Χριστοδουλίδης.

Τον Οκτώβριο στον Άλλο Χώρο θα παρουσιάζεται το έργο «Τότενφλος» του Χάραλντ Μύλλερ. Πρόκειται για ένα έργο με ακριβή ορισμό για το τι θα πει «μαύρο χιούμορ», που περιγράφει με παρρησία την ανάγκη του σημερινού ανθρώπου για εξουσία που ως ο “εξουσιαστής” εν τέλει γίνεται ο ίδιος “απόρριμμα” στο ίδιο του το δημιούργημα και σύστημα για να επανέλθει ζητώντας βοήθεια από το έκτρωμα που ο ίδιος έφτιαξε.

Για την περίοδο των γιορτών το θέατρο ένα θα κάνει την έκπληξη με μια κυριολεκτικά ξεκαρδιστική κωμωδία σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του ...

“Μετά το Τέλος” του Dennis Kelly στο Ίδρυμα Άρτος

  Η ομάδα “Still Theatre Group” ανεβάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο, το Θεατρικό ...

Η Ατζέντα του Σ/Κ

Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου είναι εδώ και σε περιμένει με πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, ...

Διάλεξη για την «Χαρακτική στην Κύπρο»

Διάλεξη με θέμα την τέχνη της χαρακτικής στην Κύπρο θα δώσει ο χαράκτης Χαμπής ...

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στην Κύπρο

Στη Λεμεσό επικεντρώνονται οι εκδηλώσεις για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η οποία γιορτάζεται ...

«ΒΙΟΜΑΓΕΙΑ»

«Θα ξαναζήσεις τη σκηνή. Για άλλη μια φορά. Απ΄ την αρχή.Και είναι η τελευταία ...

X