Το Μουσείο Ζακμάρ Αντρέ γιορτάζει την δημιουργικότητα του Μποτιτσέλι

Το φθινόπωρο του 2021, το Μουσείο Ζακμάρ Αντρέ θα γιορτάσει το έργο του Σάντρο Μποτιτσέλι και τη δραστηριότητα του εργαστηρίου του.

Eκθέτοντας περίπου σαράντα πίνακες του Μποτιτσέλι, καθώς και αρκετά έργα από σύγχρονούς του, που είχαν επηρεαστεί εξαιρετικά από αυτόν, το Μουσείο Ζακμάρ Αντρέ στο Παρίσι σκοπεύει να αναδείξει την δημιουργική ιδιοφυία του καλλιτέχνη.

Ο Σάντρο Μποτιτσέλι (1445-1510) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στη Φλωρεντία. Είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της Αναγέννησης στην Ιταλία, παρά το γεγονός ότι η ζωή του και η δραστηριότητα του εργαστηρίου του παραμένουν ένα μυστήριο. Συνεχώς εναλλασσόταν μεταξύ της παραγωγής αυτόνομων έργων ζωγραφικής και πινάκων που ανήκαν σε σειρές, και που εντέλει ολοκληρώνονταν από τους βοηθούς του.

 

 

Η έκθεση θα δείξει τη στρατηγική του εργαστηρίου του, το πως αποτέλεσε ένα στούντιο ιδεών και ένα χώρο καλλιτεχνικής κατάρτισης, χαρακτηριστικό της ιταλικής Αναγέννησης. Θα παρουσιάσει τον Μποτιτσέλι στο ρόλο του ως δημιουργικού καλλιτέχνη, αλλά και ως επιχειρηματία και δάσκαλου.

Οργανωμένη με χρονολογική και θεματική σειρά, η έκθεση θα παρουσιάσει επίσης την εξέλιξη του προσωπικού στιλ του καλλιτέχνη, τις συνδέσεις μεταξύ του έργου του και του κοινωνικού περιβάλλοντός του, και την επιρροή του στους συναδέλφους του.

Τέλος, η έκθεση θα παρουσιάσει αριστουργήματα από αναγνωρισμένα ιδρύματα όπως το Λούβρο, το Ουφίτσι, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, τα μουσεία και η Βιβλιοθήκη του Βατικανού, το Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας, το Εθνικό Μουσείο Μπαρτζέλο στη Φλωρεντία, και το Μουσείο Στέντελ στη Φρανκφούρτη.

 

 

culturenow.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Αντανακλάσεις» στην Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά

Την πρώτη ατομική έκθεση της Sally Wolf με θέμα «Αντανακλάσεις», παρουσιάζει η Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά στη ...

«Manda-la στην Κύπρο»

Το φωτογραφικό έργο «Manda-la στην Κύπρο», αναπτύχθηκε από τον Ιάπωνα φωτογράφο Masahiro Usami.Η Πολιτιστική ...

Γυναίκες ζωγράφοι της Κύπρου στη συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Γυναίκες ζωγράφοι που με το πλούσιο έργο τους, έχουν δικαιωματικά αποκτήσει μια εξέχουσα θέση, ...

Ed van der Elsken: Το Rijksmuseum αγοράζει το πλήρες έργο του σπουδαίου Ολλανδού φωτογράφου

Ένα σπάνιο άλμπουμ φωτογραφιών του Ολλανδού φωτογράφου Ed van der Elsken πουλήθηκε για 21.250 ...

Η National Gallery εκθέτει για 1η φορά πορτρέτο του Κοπέρνικου από τον Jan Matejko

Ένα πορτρέτο μεγάλων διαστάσεων του Κοπέρνικου, από τον Πολωνό καλλιτέχνη Jan Matejko, θα παρουσιάσει ...

Το «Κορίτσι με τον μοβ μπερέ» του Πικάσο βγαίνει σε δημοπρασία

Η Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, μούσα του Πάμπλο Πικάσο, μεγάλος του έρωτας και μητέρα του ...

X