Βιτρό του Κάντερμπερι: Τα παλαιότερα του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Καθεδρικός Ναός του Καντέρμπερι περιέχει πάνω από 1.200 τετραγωνικά μέτρα βιτρό, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές της Αγγλίας από βιτρό πρώιμης μεσαιωνικής εποχής.

Μερικά από τα βιτρό στον Καθεδρικό Ναό του Κάντερμπερι της Αγγλίας μπορεί να έχουν δημιουργηθεί ήδη από τη δεκαετία του 1130, κάτι που σύμφωνα με τις νέες μελέτες τα καθιστά τα παλιότερα που έχουν βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με μια νέα έρευνα που βασίζεται στη χημική ανάλυση που έκαναν στα πάνελς και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heritage.

Για τη μελέτη, συντηρητές και επιστήμονες από το University College London (UCL) ερεύνησαν μια σειρά από 86 παράθυρα γνωστά ως «Οι πρόγονοι του Χριστού», τα περισσότερα από τα οποία εγκαταστάθηκαν στον καθεδρικό ναό ως μέρος μιας προσπάθειας ανοικοδόμησής του μετά από πυρκαγιά το 1174. Αλλά η νέα ανάλυση διαπιστώνει ότι αρκετά χρονολογούνται πριν από τη φωτιά, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα ήταν στη θέση τους όταν οι στρατιώτες που υπηρετούσαν τον Ερρίκο Β’ δολοφόνησαν τον Τόμας Μπέκετ στο βωμό του καθεδρικού ναού τον Δεκέμβριο του 1170. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα παράθυρα αυτά είναι μάρτυρες της βρετανικής ιστορίας.

Σύμφωνα με την ιστορία, το 1169 ο Ερρίκος Β’ αποφάσισε να στέψει τον μεγαλύτερο γιο του Ερρίκο τον νεώτερο, συμβασιλέα. Αυτό απαιτούσε την σύμφωνη γνώμη του αρχιεπισκόπου του Κάντερμπερι και ο Ερρίκος Β’ αποφάσισε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τον αρχιεπίσκοπο Τόμας Μπέκετ αλλά οι συνομιλίες απέτυχαν και η στέψη έγινε από τον αρχιεπίσκοπο του Γιορκ. Ο πάπας ζήτησε από τον Μπέκετ να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τον Ερρίκο οι οποίες τελικά έφεραν αποτελέσματα, η συμφωνία κλείστηκε τον Δεκέμβριο του 1170 και ο Μπέκετ επέστρεψε στην Αγγλία στις αρχές του ίδιου χρόνου. Οι εντάσεις μεταξύ του αρχιεπισκόπου και της Αυλής ήταν μεγάλες και στις 29 Δεκεμβρίου 1170, τέσσερις ιππότες του βασιλιά μπήκαν μέσα στον ναό του Καρντέρμπερι με διαταγή να συλλάβουν τον Τόμας Μπέκετ, ο αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε την σύλληψη του και οι ιππότες τον σκότωσαν μέσα στο ναό, μια πράξη που θεωρείται μέχρι σήμερα κορυφαίο κακούργημα και έκανε τον άσημο αρχιεπίσκοπο, μάρτυρα της χριστιανοσύνης.

 

Λεπτομέρεια από το βιτρό του Ναθαναήλ, από τα παλαιότερα της Ευρώπης | Canterbury Cathedral

 

Η ομάδα άρχισε να ερευνά τα παράθυρα του ναού μετά από μια πρόταση που έκανε η ιστορικός του Πανεπιστημίου Tufts Madeline Caviness, που σήμερα είναι 83 ετών, τη δεκαετία του 1980. Υποστήριξε ότι τέσσερα από τα πάνελ που εγκαταστάθηκαν τον 13ο αιώνα φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί πολύ νωρίτερα. Οι ειδικοί ανέπτυξαν μια τεχνική για την ανάλυση των παραθύρων χωρίς να αφαιρέσουν φυσικά δείγματα. Η διαδικασία χρησιμοποιεί ένα φορητό φασματόμετρο φθορισμού ακτίνων Χ εξοπλισμένο με ένα ειδικά σχεδιασμένο εξάρτημα τρισδιάστατης εκτύπωσης που ονομάζεται “windolyzer”.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα από τα παράθυρα – ένα πάνελ που απεικόνιζε τον προφήτη Ναθαναήλ – κατασκευάστηκε από παλαιότερο γυαλί από ό, τι άλλα τοποθετημένα την ίδια εποχή. Η ομάδα υποψιάζεται ότι τα τέσσερα πάνελ βρίσκονταν αρχικά στο χώρο της χορωδίας του καθεδρικού ναού πριν από τη φωτιά και γλύτωσαν από τις φλόγες μένοντας σε μεγάλο βαθμό ανέπαφα. Μπορεί να είχαν αποθηκευτεί μετά την καταστροφή και στη συνέχεια να εγκατασταθούν στο ανακατασκευασμένο κτίριο.

 

Το πάνελ με τους προφήτες | Canterbury Cathedral

 

Η τεχνική του βιτρό είναι αρχαία και τη συναντάμε στη Μεσοποταμία και στην Αίγυπτο κατά την Ελληνιστική Περίοδο. Εκείνη την περίοδο είχαν ως συνδετική ύλη κονιάματα με γύψο. Οι Άραβες απογείωσαν κυριολεκτικά τη γνώση της κατασκευής χρωματιστών γυαλιών και λόγω των εμπορικών συναλλαγών τους τα έκαναν ιδιαίτερα γνωστά και σε άλλες χώρες, ωστόσο στην Ευρώπη φτάνουν με τις Σταυροφορίες και γνωρίζουν μεγάλη απήχηση καθώς εφαρμόζονται στους καθολικούς ναούς αναπαριστώντας θέματα θρησκευτικού χαρακτήρα. Οι συνδέσεις μεταξύ των κομματιών του γυαλιού γίνεται πλέον με μολύβι το οποίο ως υλικό έδινε πολλές επιπλέον δυνατότητες στις αναπαραστάσεις από ότι ο γύψος με τον τρόπο εφαρμογής του.

Το 1988, ο καθεδρικός ναός του Κάντερμπερι εντάχθηκε στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Τα βιτρό που συμπεριλαμβάνουν θέματα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης θεωρούνται επίσης η σημαντικότερη μεσαιωνική σειρά βιτρό στην Αγγλία.

Ο Καθεδρικός Ναός του Κάντερμπερι περιέχει πάνω από 1.200 τετραγωνικά μέτρα βιτρό που απεικονίζει εμπνευσμένες ιστορίες ανδρών και γυναικών, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές της Αγγλίας από βιτρό πρώιμης μεσαιωνικής εποχής. Όλες οι εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνται στο στούντιο Stained Glass του Καθεδρικού, που απασχολεί οκτώ άριστα εκπαιδευμένους συντηρητές. Με παγκόσμια φήμη, το στούντιο έχει εργαστεί στη συντήρηση γυαλιού για πολλούς άλλους καθεδρικούς ναούς, ενοριακούς ναούς και ιστορικά κτίρια. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα δυο εξαιρετικά επιτυχημένες εκθέσεις των βιτρό του καθεδρικού ναού στο Μουσείο Getty, στο Λος Άντζελες στα τέλη του 2013 και στο Metropolitan Museum of Art, στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 2014.

LiFO

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Plácido Domingo στην οθόνη του Ριάλτο

Ο θρυλικός και διεθνής σταρ Plácido Domingo εμφανίζεται για πρώτη φορά ως Ναμπούκο και ...

Φορτουνάτος ο Κύπριος από το Φανταστικό Θέατρο

Το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη δραματοποίηση του αναγεννησιακού μυθιστορήματος  Φορτουνάτος, με ήρωα ...

Express mail: ταχυδρομική επιστροφή του κλεμμένου «Νταλί»

Ο πίνακας «Cartel de Don Juan Tenirio» του Σαλβαντόρ Νταλί, ο οποίος είχε κλαπεί ...

Η μουσική στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Όποιος ήταν υπεύθυνος για το κάστινγκ ταλέντων για τα εγκαίνια του Τζο Μπάιντεν είχε ...

The Re-cover Project / Έκθεση design

To arcube studio παρουσιάζει το “re-cover project”, μια συλλογή επίπλων του μοντερνιστικού ρεύματος 50s-70s ...

Η τέχνη στους δημόσιους χώρους μειώνει κατά 17% τα τροχαία ατυχήματα

Η τέχνη κάνει πιο ασφαλείς τους δρόμους «αυξάνοντας την ορατότητα των χώρων των πεζών ...

X