Βρετανικό Μουσείο: Πάλι βρέχει στις ελληνικές αρχαιότητες;

Ένα ρεπορτάζ της βρετανικής The Art Newspaper αμφισβητεί για άλλη μια φορά τις συνθήκες έκθεσης των μαρμάρων του Παρθενώνα και το θέμα φτάνει ως την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού.

Σύμφωνα με άρθρο της Christina Ruiz που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα της βρετανικής The Art Newspaper, επτά αίθουσες αρχαίας ελληνικής τέχνης, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης των γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ αναμένονταν να ανοίξουν για το κοινό στα τέλη Ιουλίου (σύμφωνα με πηγές του μουσείου) μετά από κλείσιμο επτά μηνών, αυτό δεν έγινε, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις στις 25 Ιουλίου προκάλεσαν πλημμύρες και οδήγησαν σε διαρροή υδάτων σε μια από αυτές.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου επιβεβαίωσε ότι «υπήρχε κάποια διαρροή νερού σε μία από τις «ελληνικές» αίθουσες» τον Ιούλιο, αλλά δήλωσε ότι δεν ξεκαθάρισε σε ποια ακριβώς.  Επίσης, δεν μπορούσε να προσδιορίσει πότε ενδέχεται να ανοίξουν ξανά.

Το δημοσίευμα, υπενθυμίζει επίσης πως το 2018 η ελληνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από νερό που στάζει στη γκαλερί όπου στεγάζονται οι ανάγλυφες μετόπες που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. Σε απάντηση, τότε το μουσείο είχε δηλώσει πως «κανένα από τα γλυπτά δεν έχει υποστεί ζημιά και το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί».

Τον Ιανουάριο του 2020, η The Art Newspaper εντόπισε μια διαρροή σε μία από τις αίθουσες των Ασσυρίων κοντά στα μάρμαρα του Παρθενώνα. Φωτογραφήθηκε η άθλια κατάσταση της λεκιασμένης οροφής στην πτέρυγα των γλυπτών του Παρθενώνα η οποία χρονολογείται από το 1962 όταν το μουσείο άνοιξε ξανά για το κοινό μετά από 22 χρόνια. Η γκαλερί είχε χτυπηθεί από γερμανική βόμβα το 1940 και παρέμεινε σε ημιεγκατάλειψη για δύο δεκαετίες  (τα γλυπτά του Παρθενώνα είχαν μεταφερθεί αλλού και δεν υπέστησαν ζημιά).

Υπό την διεύθυνση του Hartwig Fischer, ο οποίος διορίστηκε το 2016, το Βρετανικό Μουσείο καταρτίζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανακαίνισης  όλων των αιθουσών και παρουσίασης των συλλογών, αλλά αυτό θα χρειαστεί πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να εφαρμοστεί.

«Το μουσείο έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα εργασίας εντός των «ελληνικών» αιθουσών και ο προγραμματισμός αυτής της εργασίας καθυστέρησε λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στο πρόγραμμα του μουσείου. Περαιτέρω εργασίες και επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο στις πτέρυγες 12 – 18 (πρόκειται για τις αίθουσες με τα ελληνικά γλυπτα). Αυτό σημαίνει ότι οι αίθουσες είναι προς το παρόν κλειστές για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών μας και της συλλογής ενώ πραγματοποιούνται αυτές οι εργασίες συντήρησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο.

Η Art Newspaper Greece επικοινώνησε με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και ζήτησε την άποψη της κας Λίνας Μενδώνη για το θέμα. Η υπουργός ανταποκρίθηκε αμέσως κάνοντας την εξής δήλωση: «Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται φωτογραφίες, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, όχι μόνο δεν είναι οι ενδεδειγμένες, αλλά είναι από προσβλητικές έως επικίνδυνες. Τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν είχαν δημοσιευθεί αντίστοιχες φωτογραφίες, είχαμε τονίσει ότι οι εικόνες αυτές ενισχύουν απόλυτα το δίκαιο, διαρκές και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, του κορυφαίου μνημείου του Δυτικού Πολιτισμού, πρέπει να επιστρέψουν στη γενέθλια γη, να πάψουν να είναι αποκομμένα από το μνημείο, στο οποίο ανήκουν και από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια, και να εκτεθούν ξανά στο αττικό φως».

Φωτογραφία: AP Photo / Sang Tan

THE ART NEWSPAPER GREECE

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ξενάγηση στην έκθεση Looking Forward

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εικαστικές δουλειές της χρονιάς παρουσιάζει ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ στην ...

“Φιλιά εις τα παιδιά” του Βασίλη Λουλέ

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην ...

Οι επιχορηγήσεις στον πολιτιστικό τομέα για το 2016

Τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν σε φορείς, ομάδες και πρόσωπα για την παραγωγή πολιτιστικών δράσεων ...

Τετάρτες με τζαζ στο Library Bar

Από τις αρχές Απριλίου, το Library Bar στη Λεμεσό έχει αφιερώσει τα βράδια της ...

Πέθανε η Εβραία και…Κυπρία συγγραφέας Elsie Slonim

Γράφει ο Μάριος Δημητρίου Πέθανε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 σε ηλικία 103 χρόνων ...

«Έφυγε» ο πρώτος Κύπριος τζαζίστας, Μιχαλάκης Γιασεμίδης

Σε ηλικία 95 ετών απεβίωσε στις 5 Ιανουαρίου ο Μιχαλάκης Γιασεμίδης, ο πρώτος τζαζίστας ...

X