Beuys100 – “Social Sculptures”

Σειρά εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Beuys. 22 Σεπτεμβρίου – 23 Οκτωβρίου 2021, στο Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου.

Συμμετέχουν: Σπύρος Αναστασίου, Mehveş Beyidoğlu, Στέλλα Χρίστου, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Ραφαέλα Κωνσταντίνου, Μαριέττα Μαυροκορδάτου, Ανδρέας Παπαμιχαήλ, Σιμώνη Φιλίππου, Ζωή Πολυκάρπου, Κοραλλία Στεργίδου, Νικολίνα Στυλιανού.

Επιμέλεια: Μαρίνα Χριστοδουλίδου

Εγκαίνια: Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021, 7:00 – 10:00 μ.μ.

 

 

Στο πλαίσιο του Beuys100, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου παρουσιάζει το πρότζεκτ “Social Sculptures”: μια σειρά εκδηλώσεων που επιμελείται η Μαρίνα Χριστοδουλίδου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μια έκθεση, η οποία προκύπτει από ένα εργαστήριο με ντόπιους καλλιτέχνες, ξεναγήσεις, προβολές ταινιών, μια διαδικτυακή συζήτηση με την ιστορικό τέχνης Ρέα Thönges-Στριγγάρη και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και συνεργαζόμενους συντελεστές. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα μεταξύ 22 Σεπτεμβρίου και 23 Οκτωβρίου 2021 στο Ινστιτούτο Γκαίτε στη Λευκωσία.

Ο καλλιτέχνης, ακτιβιστής, γλύπτης, συντάκτης και καθηγητής στην Ακαδημία Τέχνης του Ντίσελντορφ, Joseph Beuys θα συμπλήρωνε φέτος τα 100 χρόνια ζωής. Οι ιδέες, τα έργα και η πολιτική δράση του είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο καλλιτεχνικό τοπίο της μεταπολεμικής περιόδου και στη δημιουργία σύγχρονων πρακτικών τέχνης, όπως και πρακτικών με κοινωνικό προσανατολισμό. Η θεωρία της γλυπτικής ήταν μια μεθοδολογία που ο Beuys συνέλαβε και εφάρμοσε ως εργαλείο και όχι ως μέσο. Η προσέγγισή του προς την κοινωνική γλυπτική επηρέασε και ενέπνευσε τον κόσμο της τέχνης αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, και εξακολουθεί να εμπνέει μέχρι και σήμερα. Η δήλωσή του: “κάθε άνθρωπος είναι καλλιτέχνης”, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρακτικής του για την κοινωνική γλυπτική, αισθάνεται πιο επίκαιρη από ποτέ, όσο αφορά στην επιτακτική ανάγκη για επανεξέταση των κοινωνικών δομών.

Το “Social Sculptures” ξεκίνησε τον Απρίλιο με εργαστήριο για ντόπιους καλλιτέχνες, το οποίο άντλησε από την έννοια του Beuys για την κοινωνική γλυπτική και τη διερεύνησε σε σχέση με τον δεδομένο χρόνο και τόπο. Το πρότζεκτ περιλαμβάνει τις πρακτικές των καλλιτεχνών Σπύρου Αναστασίου, Mehveş Beyidoğlu, Στέλλας Χρίστου, Ειρήνης Κωνσταντίνου, Ραφαέλας Κωνσταντίνου, Μαριέττας Μαυροκορδάτου, Ανδρέα Παπαμιχαήλ, Σιμώνης Φιλίππου, Ζωής Πολυκάρπου, Κοραλλίας Στεργίδου και Νικολίνας Στυλιανού. Οι καλλιτεχνικές τους προσεγγίσεις χαρακτηρίζονται από διαφορετικά μέσα, που περιλαμβάνουν ήχο, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκατάσταση, περφόρμανς, μερικών εκ των οποίων αποτελούν συμμετοχικά έργα. Ωστόσο, μοιράζονται μια απόκλιση από την έννοια του «έργου τέχνης», για να αποκαλύψουν και να συμπαρασυρθούν μέσα από υβριδικές μορφές και διαδικασίες δημιουργίας τέχνης.

Τα έργα και οι δράσεις που δημιουργήθηκαν για την έκθεση παρουσιάζουν την κοινωνική γλυπτική στην πολυμορφία και την πολυφωνία της, όπως αυτή έδρασε και διαμεσολαβήθηκε μέσω της συνεύρεσης των συμμετεχόντων. Στο πλαίσιο αυτό, η γλυπτική διερευνάται ως μια μεταφορά της κίνησης, μια μεταφορά που ζούμε ως κοινωνία. Η μεταφορά στην ετυμολογική της έννοια φαίνεται να αναδιατυπώνει τη σχέση μεταξύ της πολυφωνίας και των διαλογικών πρακτικών μέσω των οποίων εμφανίζεται η ιδέα της κίνησης. Η κίνηση στην κοινωνική γλυπτική μεταφέρει συνθέσεις πραγματικότητας, όχι επειδή αντικατοπτρίζει τον σκοπό ή την τοποθέτηση ενός ατόμου και μιας ατομικής καλλιτεχνικής πράξης, αλλά επειδή προέρχεται από συνεργασιακές πρακτικές που αναδιαμορφώνονται διαχρονικά. Στο πλαίσιο αυτό, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση ανταποκρίνονται στις έννοιες του «κοινωνικού» και της «γλυπτικής» μέσα από την πλαστικότητα και την ευελιξία τους.

Το εργαστήριο του “Social Sculptures” πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Δημήτρη Χειμώνα, Nurtane Karagil, Λητώ Κάττου, Μελίνα Φιλίππου, Social Club (Σταυρούλα Κυριακίδου, Παναγιώτη Σωτηρίου, Ανδριάνα Λαγούδης, Νάντια Δεδελετάκη, Νίκο Στέφου, Ιουλίτα Τουμαζή) και Lower Levant Company (Emiddio Vasquez, Peter Eramian), και με παρουσιάσεις από τη Ρέα Thönges-Στριγγάρη και τον Horst Weierstall,. Αποσπάσματα της ανταλλαγής που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάζονται ως αποτελέσμα των δράσεων που επέτρεψαν μια πιο άμεση σχέση μεταξύ των καλλιτεχνών και του περιβάλλοντος στο οποίο συναντήθηκαν.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρότζεκτ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
www.goethe.de/kypros/beuys100

 

Image copyright of the artist, courtesy of Video Data Bank at the School of the Art Institute of Chicago

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 7:00 μ.μ.: Εγκαίνια έκθεσης με ζωντανές performances

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στις 7:00 μ.μ.: Προβολή ταινίας “Beuys” σε σκηνοθεσία Andres Veiel (υπαίθρια)

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στις 6:00 μ.μ: Ξενάγηση στην έκθεση

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ.: Online συνομιλία με τη Ρέα Thönges-Στριγγάρη (Zoom link εδώ. Meeting-ID: 830 1089 7800, Κωδικός: DK4c#c)

Τρίτη 12 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ.: Προβολή ταινίας “Kurzfilme über Joseph Beuys” (υπαίθρια)

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ.: Προβολή ταινίας “Joseph Beuys: an interview” (υπαίθρια)

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στις 6:00 μ.μ.: Ξενάγηση στην έκθεση

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ.: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και συνεργάτες του πρότζεκτ, σε συντονισμό της επιμελήτριας (υπαίθρια)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 23 Σεπτεμβρίου – 23 Οκτωβρίου 2021

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα – Παρασκευή, 14:00 – 19:00, Σάββατο 10:00 – 14:00 (Δεν χρειάζεται κράτηση για επίσκεψη κατά τις ώρες λειτουργίας. Ομαδικές επισκέψεις εκτός των ωρών λειτουργίας κατόπιν ραντεβού.)

ΧΩΡΟΣ: Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, Μάρκου Δράκου 21, 1102 Λευκωσία.

ΤΙΜΗ: Ελεύθερη είσοδος

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ, ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ: +357 22 674606 /  Isabella.Renz.extern@goethe.de

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: +357 22 674606 / kommunikation-nikosia@goethe.de, www.goethe.de/cyprus

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πλήρη συμμόρφωση με το πρωτόκολλο υγιεινής και προστασίας των αρμόδιων αρχών. Για την παρακολούθηση των εκδηλώσεων είναι απαραίτητa ένα έγκυρο SafePass (αρνητικό test pcr/rapid μεμ ισχύ 72 ωρών, εμβολιασμός τουλάχιστον με μια δόση 3 εβδομάδες πιο πριν, αποδεικτικό νόσησης από Covid-19 τους τελευταίους 6 μήνες) και προηγούμενη δήλωση ενδιαφέροντος.

 

Image copyright of the artist, courtesy of Video Data Bank at the School of the Art Institute of Chicago

ΓΙΑ ΤΟΝ JOSEPΗ BEUYS

Ο Joseph Beuys (12 Μαίου 1921 – 23 Ιανουαρίου 1986) θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Ήταν γνωστός Γερμανός καλλιτέχνης και μέλος του κινήματος Φλούξους. Το έργο του εκτείνεται από δρώμενα και τέχνη της περφόρμανς, μέχρι τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, τη γραφιστική, τη θεωρία της τέχνης και την παιδαγωγική. Το εκτενές έργο του εδράζεται στις έννοιες του ουμανισμού, της κοινωνικής φιλοσοφίας και της ανθρωποσοφίας. Κορύφωσή του αποτελούν ο «διευρυμένος ορισμός της τέχνης» που πρότεινε και η ιδέα του κοινωνικού γλυπτού ως ένα «Gesamtkunstwerk» (συνολικό έργο τέχνης), το οποίο πίστευε ότι έπρεπε να έχει έναν δημιουργικό συμμετοχικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνίας και της πολιτικής.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κάννες 2019: Ιναρίτου και Λάνθιμος μίλησαν στη Συνέντευξη Τύπου

Γράφει ο Νίνο Φένεκ Μικελλίδης «Είναι ωραίο να βλέπεις τις ταινίες να προβάλλονται με ...

Thursday Night Fever στο Σκαλί

Η STS Events, σε συνεργασία με Nostalgia Parties και Pantheon Theatre παρουσιάζουν μια από ...

Πρώτο βραβείο εικονογράφησης για την έκδοση «Για πάντα Ζ»

Η Γεωργία Αγαθοκλέους κέρδισε με την πρωτότυπη πρόταση της τον Διαγωνισμό για την εικονογράφηση ...

Το Ευρωπαϊκό βραβείο κινηματογράφου LUX αλλάζει μορφή

Η τρέχουσα κρίση υγείας δημιουργεί πρωτόγνωρες προκλήσεις στη βιομηχανία του κινηματογράφου, και οι υπεύθυνοι ...

Προβολή του ντοκιμαντέρ “Η σιωπή της Μικράς Ασίας”

  Την ερχόμενη Δευτέρα  23 Οκτωβρίου στο Cine Studio, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην Έγκωμη, ...

Pop Up 2013 | Το πάρτι έναρξης

Η δραστήρια ομάδα Afro Banana Republic, αποτελούμενη από πολλούς ταλαντούχους νέους προερχόμενους από διάφορα ...

X