Διαδικτυακή Συζήτηση: In/Visible Landscapes

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Φωτογραφίας και Θεωρίας διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση σε δύο μέρη υπό τον τίτλο In/Visible Landscapes. Η συζήτηση εξετάζει τη σύζευξη φωτογραφίας, τοπίου, κλιματικής κρίσης και αποικιοκρατίας με τη συμμετοχή εγνωσμένου κύρους ομιλητών.

Το πρώτο μέρος της διαδικτυακής συζήτησης με τίτλο In/Visible Landscapes: [Post]-photographic practices and the politics of ecology, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 (18.00-19.30, EEST) με τη συμμετοχή των T.J. Demos και Jussi Parikka.

Το δεύτερο μέρος με τίτλο In/Visible Landscapes: Photography, colonialism and the environment θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 (17.00-19.00, EEST) με τη συμμετοχή των Nicola Brandt, Στέλιου Καλλινίκου και Uriel Orlow.

Τις συζητήσεις θα συντονίζουν η Έλενα Πάρπα και ο Νίκος Φιλίππου.

Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στα αγγλικά, θα είναι δωρεάν για το κοινό και θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του συνδέσμου παρακολούθησης:

https://zoom.us/webinar/tJEpcO2oqD8oEtOdqSZNPzB0ectBfFAMq2Mo/ics?icsToken=98tyKuCtqjwuGtKRshGARowMBo_CLPTwpilBj7dymA7WOQ5jeCGmM-FWELRZMfXB

Με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 

  • In/Visible Landscapes: [Post]-photographic practices and the politics of ecology 

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021, 18.00-19.30 (EEST)

Ομιλητές: T.J. Demos και Jussi Parikka

Σε αυτό το πάνελ, η συζήτηση επικεντρώνεται στον τρόπο που σύγχρονοι καλλιτέχνες/ιδες ανταποκρίνονται στην κλιματική κρίση επανεξετάζοντας με κριτική ματιά τη σχέση μας με το περιβάλλον. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε καλλιτεχνικές πρακτικές μεταφωτογραφικής προσέγγισης, οι οποίες την ίδια στιγμή που μας τοποθετούν σε ένα δυστοπικό παρόν περιβαλλοντικής κατάρρευσης, προβάλλουν οράματα ενός ριζικά αναθεωρημένου μέλλοντος. Εξετάζεται το κατά πόσο τέτοιου είδους προσεγγίσεις στο φωτογραφικό μέσο θέτουν υπό αμφισβήτηση ανθρωποκεντρικές θεωρήσεις, καταργώντας διακρίσεις (μεταξύ φύσης και πολιτισμού, έμβιων και μη έμβιων όντων, μεταξύ φύλων, εθνικοτήτων και κοινωνικών τάξεων) ενώ καθιστούν ορατό τον ασύμμετρο τρόπο με τον οποίο βιώνεται η καταστροφή του πλανήτη. Η αναρώτηση γύρω από τον ρόλο της αναπαράστασης έχει κεντρική θέση στη συζήτηση, όπως και η δυνατότητα της (φωτογραφικής) εικόνας να καλλιεργήσει περιβαλλοντική συνείδηση, να παρακινήσει σε κλιματική δράση και να ενθαρρύνει εναλλακτικά, ελπιδοφόρα οράματα για το μέλλον.

  • In/Visible Landscapes: Photography, colonialism and the environment

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021, 17.00-19.00 (EEST)

Ομιλητές/τριες: Nicola Brandt, Στέλιος Καλλινίκου και Uriel Orlow

Αυτό το πάνελ υιοθετεί τη θέση ότι οι αποικιοκρατικές πρακτικές του παρελθόντος, όπως η εξόρυξη ορυκτών, η αποψίλωση δασών, η στέρηση περιουσίας, ο εκτοπισμός κοινοτήτων και η απάλειψη τοπικών μορφών γνώσης, έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα η κλιματική κρίση να βιώνεται ασύμμετρα. Επιδιώκοντας τη διερεύνηση των δεσμών μεταξύ των μεταποιημένων φυσικών οικοσυστημάτων του παρόντος και των τακτικών του παρελθόντος, η συζήτηση επικεντρώνεται σε χρήσεις του φωτογραφικού μέσου, οι οποίες προσεγγίζουν την περιβαλλοντική καταστροφή ως σύμπτωμα της αποικιοκρατίας. Εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο καλλιτέχνες/ιδες πραγματεύονται τις γεωπολιτικές διαστάσεις της κλιματικής κρίσης σε συνάρτηση με ζητήματα, όπως ο καπιταλιστικός επεκτατισμός, η νεοαποικιοκρατία, ο εκτοπισμός, η βιοπειρατεία, η σύζευξη το τοπίου με τη μνήμη, την αλόγιστη εκμετάλλευση, την εξουσία και τον έλεγχο. Η πολιτική της αναπαράστασης υπεισέρχεται στη συζήτηση, ενθαρρύνοντας τον αναστοχασμό γύρω από τον τρόπο που καλλιτέχνες/ιδες οπτικοποιούν, υπό το πρίσμα του κατεπείγοντος, την περιβαλλοντική αποσύνθεση και την κλιματική αδικία, προτείνοντας τρόπους αντίστασης.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Δύο σπάνια πορτρέτα, αφιερωμένα στον «Μυστικό Δείπνο» του Ντα Βίντσι βγαίνουν σε δημοπρασία

Δύο έργα με κιμωλία και παστέλ για τον «Μυστικό Δείπνο» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ...

Shooting Star από το Θέατρο Διόνυσος

Το έργο «SHOOTING STAR», είναι μια γλυκόπικρη ρομαντική κωμωδία σχετικά με τις μεσαίες ημέρες ...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Eye’s Walk Digital Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες ψηφιακών μέσων απευθύνει το Eye’s Walk Digital Festival για ένα ...

Πρώτη ατομική του Σωτήρη Καλλή στην Omikron Gallery

Η Omikron Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Σωτήρη Καλλή, με τίτλο ...

«Κάρμεν» σε μορφή φλαμένκο στο Θέατρο Ένα

Ένα ταξίδι στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Σεβίλλη προσφέρει το Θέατρο Ένα, μέσα από ...

Δυνατή. Σίγουρη. Αυτόνομη. Γυναίκα. – Συζήτηση για την Ημέρα της Γυναίκας από το CSI Web TV

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας βρίσκει τις γυναίκες αντιμέτωπες με περισσότερες προκλήσεις παρά ...

X