«Κάτι παραπάνω από ξενοδοχείο: το Λήδρα Πάλας μέσα από ιστορίες τουρισμού και μοντερνισμού»

Με αφορμή την έκθεση «Λήδρα Πάλας: χορεύοντας σε μια γραμμή», το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και το Κέντρο Αριστείας CYENS οργανώνουν διάλεξη που εξετάζει την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του εμβληματικού ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας.

Η διάλεξη με τίτλο «Κάτι παραπάνω από ξενοδοχείο: το Λήδρα Πάλας μέσα από ιστορίες τουρισμού και μοντερνισμού» θα δοθεί από τη Δρ. Σάβια Παλατέ και από τη Δρ. Αλεξάνδρα Πύλα στις 5 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 19:30 στην εξωτερική αυλή του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας αποτελεί την αρχιτεκτονική απόδειξη νεωτεριστικών φιλοδοξιών στα τέλη της αποικιοκρατίας. Η λεπτομέρεια της κατασκευής επιβεβαίωνε τις τεχνικές δυνατότητες· οι σύγχρονες ανέσεις που προσέφερε, όπως ζεστό νερό και θέρμανση, παρουσίαζαν τεχνολογικές εξελίξεις που ήταν άγνωστες έως τότε στην πλειονότητα του πληθυσμού· και η συνολική αίσθηση πολυτέλειας που απέπνεε το καθιστούσε ελκυστικό στον κοσμοπολιτισμό των Ευρωπαίων.

Παράλληλα με την αρχιτεκτονική του μεγαλοπρέπεια, το ξενοδοχείο συνυφαίνεται με μια πολύπλοκη ιστορία: υπήρξε κέντρο της αστικής ζωής τη δεκαετία του 1950, ενώ συμπορεύτηκε με τη μακρά διαδικασία αποαποικιοποίησης, με την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και με κοινωνικοπολιτικές συγκρούσεις.

Όλα τα πιο πάνω και πολλά άλλα συνθέτουν την αρχιτεκτονική ιστορία του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, που ξεδιπλώνεται μέσα από αυτήν τη διάλεξη και βασίζεται σε έρευνα του εργαστηρίου Μesarch στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ιδίως σε πρόσφατη μελέτη της Σάβιας Παλατέ, του Πέτρου Φωκαΐδη και της Παναγιώτας Πύλα με την υποστήριξη του ΙδΕΚ.

Την ημέρα της διάλεξης το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 21:30. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την «Λήδρα Πάλας: χορεύοντας σε μια γραμμή» αλλά και να αποκτήσει με έκπτωση 10% την πλούσια σε δοκίμια και φωτογραφικό υλικό έκδοση στην οποία ακαδημαϊκοί και ερευνητές προσεγγίζουν το Λήδρα Πάλας από διάφορες οπτικές. Στην έκδοση συμπεριλαμβάνεται και η μελέτη «Κάτι παραπάνω από ξενοδοχείο: το Λήδρα Πάλας μέσα από ιστορίες τουρισμού και μοντερνισμού».

Περιορισμένος αριθμός θέσεων –  Κρατήσεις απαραίτητες: T.: +357 22661475 (εσωτ.: 100) / Email: info@leventismuseum.org.cy

Λίγα λόγια για την έκθεση «Λήδρα Πάλας: χορεύοντας σε μια γραμμή»

Η έκθεση ξετυλίγει την ιστορία του Λήδρα Πάλας από την εποχή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα, αναδεικνύοντας πτυχές τόσο της νεωτερικότητας στην Κύπρο όσο και της κοσμοπολίτικης Λευκωσίας. Παράλληλα, ανασύρει μνήμες από την ταραχώδη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, με το εμβληματικό ξενοδοχείο να βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων.
Σημειώνεται ότι η έκθεση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την ευγενική παραχώρηση φωτογραφιών, αντικειμένων και ποικίλου τεκμηριωτικού υλικού από ιδρύματα, οργανισμούς, φορείς και ιδιώτες συλλέκτες, αλλά και από εκείνους που εργάστηκαν και έζησαν στο Λήδρα Πάλας.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, η Αντιγόνη Ηρακλείδου και η Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ, ενώ τον γενικό συντονισμό είχαν η διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου και η έφορος Μαρία Πατσαλοσαββή.

Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2021
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 16:30.

Διοργανωτές: Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο και Κέντρο Αριστείας CYENS

Χορηγοί: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη / Το Κέντρο Αριστείας CYENS έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας 2020 της Ε.Ε. βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης Νo. 739578. Επίσης, το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Μουσείου: www.leventismuseum.org.cy ή τις σελίδες Facebook και Instagram: @leventismuseum

H διάλεξη και όλες οι εκδηλώσεις στους χώρους του Μουσείου πραγματοποιούνται με την τήρηση όλων των σχετικών διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας για τον COVID-19.

* Το φωτογραφικό υλικό παραχωρείται για τους σκοπούς του συγκεκριμένου άρθρου και στο πλαίσιο της προβολής της έκθεσης Λήδρα Πάλας: χορεύοντας σε μια γραμμή. Απαγορεύεται η ολική ή η μερική ανατύπωση, αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς την έγγραφη άδεια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

ΝΤΑ του Χιου Λέναρντ | Για 11 παραστάσεις ακόμα στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ

«Άργησα πολύ να καταλάβω πως μόνο όποιος σ’ αγαπάει πραγματικά ασχολείται μαζί σου». Η ...

Πασχαλινό παζαράκι στη «διαλεχτή»

Ένα πασχαλινό παζαράκι πραγματοποιείται το Σάββατο 27 Απριλίου στο εργαστήρι κεραμικής «Διαλεχτή», στην παλιά ...

«Κυπριακά Σπίρτα Αφροδίτης» στο ΤΕΠΑΚ

Την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, το Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού ...

Η «Προδοσία» του Πίντερ από τη νεοσύστατη ομάδα 5C

Την γνωστή «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ επέλεξε η νεοσύστατη θεατρική ομάδα  5C ως το ...

Η Editta Braun Company στο 23ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Η παράσταση Layaz από την γνωστή Αυστριακή ομάδα Editta Braun Company την Κυριακή 12 Ιουνίου. ...

Τέχνη από παιδιά σε Μεξικό και Κύπρο, στο Μουσείο Ζαμπέλα

Το εργαστήρι Τέχνης Arts & Moods παρουσιάζει την έκθεση μαθητών με θέμα «Κύπρος–Μεξικό, Τέχνη ...

X