Ένα λεύκωμα για όσους λατρεύουν τις γάτες από τον Masahisa Fukase

Ο εμβληματικός Ιάπωνας φωτογράφος Masahisa Fukase αποτύπωσε σε απρόσμενες στιγμές τις δύο γάτες του, με τις φωτογραφίες αυτές να εκδίδονται σε ένα αξιαγάπητο λεύκωμα.

Το λεύκωμα “Sasuke” που εξέδωσε προσφάτως ο οίκος Atelier EXB δεν προορίζεται απλά και μόνο για όσους λατρεύουν τις γάτες. Είναι σχεδόν μια μεταμόρφωση του φωτογράφου Masahisa Fukase καθώς με τον φακό του αποτυπώνει τα καμώματα των δύο γατιών του, του Sasuke και της Momoe.

«Πέρασα τόσο πολύ χρόνο μπρούμητα για να φτάσω στο επίπεδο της γάτας που έγινα γάτα» λέει ο εμβληματικός Ιάπωνας φωτογράφος (1934 – 2012). «Τι απόλαυση ήταν, μέρα με τη μέρα, να φωτογραφίζω τα παιχνίδια αυτών των δύο αγαπημένων πλασμάτων. Έγινα αιχμάλωτος της όλο χάρη γοητείας των γατιών. Μπορούσα, στα μάτια τους, να δω την αντανάκλασή μου. Ήθελα να φωτογραφίσω την αγάπη που έβλεπα μέσα τους. Με μια έννοια, αυτά είναι περισσότερο πορτρέτα του εαυτού μου απ’ ότι φωτογραφίες του Sasuke και της Momoe».

 

Untitled, 1977, from the series Sasuke / © Masahisa Fukase Archives
Atelier EXB / Instagram
Atelier EXB / Instagram

 

Ο Fukase είναι τολμηρός με τη φωτογραφική μηχανή του. Πειραματίζεται, όπως πειραματιζόταν και ο Etienne-Jules Marey (1830 – 1904), ο οποίος μια μέρα πέταξε τη γάτα του ψηλά για να τη φωτογραφίσει. Και αποδεικνύει τη φρενίτιδα πειραματισμού η οποία τον κατέλαβε με το να ιχνηλατεί με τον φακό του μια σειρά χασμουρητών του Sasuke. «Αλλά μιας και χασμουριέται μόνο μετά από έναν υπνάκο, έπρεπε να τον βάλω στο κρεβάτι, να στήσω την κάμερά μου όσο κοιμόταν, μετά να τον ξυπνήσω, έτοιμος για το κλικ. Στην πραγματικότητα, δεν του άρεσε του Sasuke όλο αυτό. Μετά από ένα μήνα περίπου αυτής της συγκεκριμένα προσανατολισμένης δουλειάς, είχα έναν πολύ μεγάλο αριθμό χασμουρητών» εξομολογείται.

culturenow.gr
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Θα κινηματογραφήσω τις σκιές» στο The Island Club

Το The Island Club παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του αυτοδίδακτου σχεδιαστή μόδας, εικαστικού ...

Αγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του Ελ Γκρέκο

Καινούργια στοιχεία και απόψεις για έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς της παγκόσμιας τέχνης, τον ...

Έκθεση φωτογραφιών στη μνήμη του Ιωάννη Ενταφιανού

Έκθεση Φωτογραφιών του Ιωάννη Ενταφιανού και έκδοση Λευκώματος με τίτλο «Σχέσεις Χωροχρόνου» στη μνήμη ...

Athens Photo World: Εντυπωσιακές εκθέσεις και εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Το Athens Photo World (APW) είναι μια νέα πρωτοβουλία στα πολιτιστικά και φωτογραφικά πράγματα της Αθήνας, ...

«Οπτικοποιώντας την ανθρωπότητα»: Η πρώτη δράση του Δικτύου Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ

Το πρώτο επίσημο «παρών» του δηλώνει το Δίκτυο Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού ...

Παραιτείται ο διευθυντής του ICA στο Λονδίνο

Ο Stefan Kalmár διευθυντής του ICA στο Λονδίνο επιχειρεί μια ηρωική έξοδο μετά από ...

X