Ένα λεύκωμα για όσους λατρεύουν τις γάτες από τον Masahisa Fukase

Ο εμβληματικός Ιάπωνας φωτογράφος Masahisa Fukase αποτύπωσε σε απρόσμενες στιγμές τις δύο γάτες του, με τις φωτογραφίες αυτές να εκδίδονται σε ένα αξιαγάπητο λεύκωμα.

Το λεύκωμα “Sasuke” που εξέδωσε προσφάτως ο οίκος Atelier EXB δεν προορίζεται απλά και μόνο για όσους λατρεύουν τις γάτες. Είναι σχεδόν μια μεταμόρφωση του φωτογράφου Masahisa Fukase καθώς με τον φακό του αποτυπώνει τα καμώματα των δύο γατιών του, του Sasuke και της Momoe.

«Πέρασα τόσο πολύ χρόνο μπρούμητα για να φτάσω στο επίπεδο της γάτας που έγινα γάτα» λέει ο εμβληματικός Ιάπωνας φωτογράφος (1934 – 2012). «Τι απόλαυση ήταν, μέρα με τη μέρα, να φωτογραφίζω τα παιχνίδια αυτών των δύο αγαπημένων πλασμάτων. Έγινα αιχμάλωτος της όλο χάρη γοητείας των γατιών. Μπορούσα, στα μάτια τους, να δω την αντανάκλασή μου. Ήθελα να φωτογραφίσω την αγάπη που έβλεπα μέσα τους. Με μια έννοια, αυτά είναι περισσότερο πορτρέτα του εαυτού μου απ’ ότι φωτογραφίες του Sasuke και της Momoe».

 

Untitled, 1977, from the series Sasuke / © Masahisa Fukase Archives
Atelier EXB / Instagram
Atelier EXB / Instagram

 

Ο Fukase είναι τολμηρός με τη φωτογραφική μηχανή του. Πειραματίζεται, όπως πειραματιζόταν και ο Etienne-Jules Marey (1830 – 1904), ο οποίος μια μέρα πέταξε τη γάτα του ψηλά για να τη φωτογραφίσει. Και αποδεικνύει τη φρενίτιδα πειραματισμού η οποία τον κατέλαβε με το να ιχνηλατεί με τον φακό του μια σειρά χασμουρητών του Sasuke. «Αλλά μιας και χασμουριέται μόνο μετά από έναν υπνάκο, έπρεπε να τον βάλω στο κρεβάτι, να στήσω την κάμερά μου όσο κοιμόταν, μετά να τον ξυπνήσω, έτοιμος για το κλικ. Στην πραγματικότητα, δεν του άρεσε του Sasuke όλο αυτό. Μετά από ένα μήνα περίπου αυτής της συγκεκριμένα προσανατολισμένης δουλειάς, είχα έναν πολύ μεγάλο αριθμό χασμουρητών» εξομολογείται.

culturenow.gr
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πάφος2017 | Οι εκδηλώσεις του Σεπτέμβρη

Η αυλαία του φθινοπώρου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 ανοίγει με την ...

Έκθεση της Αγγέλας Κυριάκου «Disclaimer»

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την έκθεση της Αγγέλας Κυριάκου με τίτλο «Disclaimer». ...

Δημόσια διάλεξη και συζήτηση με θέμα: «Πόλη, Πολίτες και Κλιματική Κρίση»

Στο πλαίσιο της έκθεσης “Past-forward: Stavros Economou Unarchived”, προσκαλείστε σε δημόσια διάλεξη και συζήτηση ...

Αrt Athina virtual και δια ζώσης

Διπλή επιστροφή κάνει η Art Athina, καθώς θα είναι παρούσα, όπως και πέρυσι, μέσω ...

«Λεfkart»: έκθεση με δημιουργίες μαθητών για το λευκαρίτικο

Εγκαίνια έκανε πρόσφατα η έκθεση «Λεfkart» με δημιουργίες για το λευκαρίτικο κέντημα που φιλοτέχνησαν ...

10η Έκθεση Ζωγραφικής και Καλλιτεχνημάτων Ασσιωτών Καλλιτεχνών

Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος «Η Άσσια», διοργανώνει την έκθεση Ζωγραφικής και Καλλιτεχνημάτων Ασσιωτών Καλλιτεχνών με τίτλο: ...

X