Ένας Χόκνεϊ «νηπιαγωγείου» στο λονδρέζικο μετρό

«Εξαιρετική δουλειά από τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ στο Πικαντίλι, το πρώτο της σειράς σημαντικών καλλιτεχνικών έργων που ανατέθηκαν ως μέρος της καμπάνιας “Let’s Do London”. Σύντομα έρχονται κι άλλα». Αυτό έγραψε στα social media ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Chan παρουσιάζοντας το έργο του Χόκνεϊ αλλά μάλλον ελάχιστοι ήταν αυτοί που μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό του.

Ο 84χρονος καλλιτέχνης, χρησιμοποιώντας όπως κάνει συνήθως τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα paint που έχουμε όλοι στους υπολογιστές μας, σχεδίασε το λογότυπο (ή μια παραλλαγή) του λονδρέζικου μετρό του σταθμού Piccadilly Circus με τη δεύτερη λέξη να παίρνει μια ανεξήγητη στροφή προς τα κάτω. Τα δε κλασικά χρώματα του tube έχουν αντικατασταθεί με κίτρινο και μοβ. Το όλο αποτέλεσμα χαρακτηρίστηκε λίγο-πολύ ως «νηπιακό», «αποτέλεσμα κακής προετοιμασίας» και «αντιεπαγγελματικό» από χρήστες του Facebook, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα έσπευσαν να δημιουργήσουν και να στείλουν τις δικές τους εκδοχές, καμαρώνοντας ότι ζωγραφίζουν καλύτερα από τον Χόκνεϊ.

Κάποιοι όμως έχουν αντίθετη άποψη: «Είναι ιδιοφυές για τον σκοπό που δημιουργήθηκε» γράφει η Georgia Coggan στο Creative Bloq «αφού έχει προκαλέσει ένα είδος πολιτιστικής αφύπνισης στην πόλη. Ο σχεδιασμός σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος για μια αφίσα του μετρό, αλλά ένα όμορφο πόστερ θα δημιουργούσε άραγε τον ίδιο θόρυβο;».

Το έργο παραγγέλθηκε, όπως είπαμε και πιο πάνω, ως μέρος του “Let’s Do London”, μια σειρά μεγάλων έργων τέχνης που πραγματοποιούνται σε όλη την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ έχει επιβεβαιωθεί ότι ο Χόκνεϊ συμμετείχε εντελώς αφιλοκερδώς. Όσο για τον σχεδιασμό του, ήταν προσανατολισμένος σε ένα παρόμοιο ύφος με την πρόσφατη έκθεση του στη Βασιλική Ακαδημία, για την οποία ο καλλιτέχνης ισχυρίστηκε ότι αφορά την ελπίδα, την άνοιξη και την ανανέωση.

THE ART NEWSPAPER GREECE

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μαθήματα φωτογραφίας για εφήβους 14+ και ενήλικες

Μαθήματα Φωτογραφίας για εφήβους 14+ και ενήλικες πραγματοποιεί ο φωτογράφος Δημήτριος Μηνά, στον χώρο ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 15η

Γράφει η Ήρα Σκαλιστή /Εικονογράφος Έχει δύο εβδομάδες που βρίσκομαι σε lockdown τζαι επομένως ...

Online το φετινό Buffer Fringe Festival, με το καινούργιο του blog.

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe συνεχίζει να ενώνει τον κόσμο απέναντι στις όποιες ...

Σινεμά στον κήπο του κέντρου τεχνών Κίμωνος

Το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος στην Πάφο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προτείνει μια σειρά από θερινές ...

Η πρώτη online Art Basel Miami Beach

Η Art Basel Miami Beach ήταν για πρώτη φορά διαδικτυακή και έδωσε το έναυσμα ...

«GreenFest» στην Αγία Βαρβάρα

Ο Αλμυράς – Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Εργαστήρι σας προσκαλεί στο πρώτο του φεστιβάλ, το ...

X