Η επίσκεψη στο μουσείο ως ψυχοθεραπεία

Στις Βρυξέλλες, οι γιατροί συνταγογραφούν σε ασθενείς επισκέψεις σε μουσεία για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία.

Δεν είναι μυστικό ότι η πανδημία του κορωνοϊού όχι μόνο επηρέασε σωματικά εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά είχε επίσης επιζήμιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Τώρα, οι γιατροί στις Βρυξέλλες προσπαθούν κάτι νέο για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας: συνταγογραφούν επισκέψεις σε μουσεία.

Το πρόγραμμα είναι μέρος μιας τρίμηνης δοκιμής που πραγματοποιήθηκε από γιατρούς στο νοσοκομείο Brugmann, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στις Βρυξέλλες, για τη θεραπεία νοσηλευόμενων κατοίκων καθώς και άλλων ατόμων που πάσχουν από άγχος. Όσοι θεωρούνται επιλέξιμοι για το πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν δωρεάν πέντε δημόσια ιδρύματα τέχνης σε όλη την πόλη. Τα ιδρύματα περιλαμβάνουν μερικές πιο ασυνήθιστες επιλογές, όπως το Μουσείο Αποχέτευσης και το μουσείο Γκαρνταρόμπας του Mennekin-Pis-που περιέχει περισσότερες από 1.000 φορεσιές-καθώς και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης.

Το 2018, το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ ξεκίνησε μια πρωτοβουλία, την οποία η Ντελφίν Χούμπα, υπεύθυνη πολιτισμού στην πρωτεύουσα του Βελγίου, είπε ότι την ενέπνευσε να δοκιμάσει κάτι παρόμοιο. Το πρόγραμμα με βάση το Κεμπέκ προσέφερε στους ασθενείς και στους φροντιστές ή στα μέλη της οικογένειας δωρεάν είσοδο στο μουσείο τέχνης MMFA ως επέκταση της Επιτροπής Τέχνης και Υγείας του μουσείου, την οποία ίδρυσε το 2017 για να μελετήσει τις επιδράσεις της τέχνης σε ασθενείς που πάσχουν από διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών διαταραχών, ψυχικές ασθένειες, καρκίνο του μαστού και νόσο Αλτσχάιμερ.

«Η κρίση του Covid, που τονίζει το άγχος, την εξουθένωση και άλλες παθολογίες, επιβεβαίωσε τη σημασία ενός τέτοιου έργου», δήλωσε η Χούμπα στη βελγική εφημερίδα L’Echo.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη της τέχνης στη διάθεση των ασθενών, ακόμη και όταν βρίσκονται περιορίσμένοι σε νοσοκομεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εφαρμόζει ένα ολόκληρο πρόγραμμα αφιερωμένο στη μελέτη και την υποστήριξη των τεχνών ως ζωτικής σημασίας συστατικά για τη διατήρηση της ευημερίας (ο διευθυντής του ΠΟΥ για τις τέχνες και την υγεία Κρίστοφερ Μπέιλι μίλησε στο Art Angle Podcast για το έργο του πέρυσι).

Ένας ασθενής επισκέπτεται το “Late Rembrandt” στο Rijksmuseum το 2015. Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του Ambulance Wish Foundation.

Όταν το Rijksmuseum άνοιξε μια μεγάλη έκθεση του Rembrandt το 2019 προς τιμήν της 350ης επετείου του θανάτου του καλλιτέχνη, η ολλανδική φιλανθρωπική οργάνωση Ambulance Wish Foundation κατακλύστηκε από αιτήματα ασθενών σε τελικό στάδιο που ήθελαν να δουν τα έργα του Ολλανδού δάσκαλο.

Τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος των Βρυξελλών θα δημοσιευτούν το 2022.

ΠΗΓΗ: artnet.com

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Δωρεάν για τους ανέργους η τελική πρόβα της όπερας στην Πάφο

Δωρεάν θα μπορούν να παρακολουθήσουν την τελική πρόβα της όπερας «Το ελιξίριο του έρωτα» ...

Ούτε το 2015 θα έχει διευθυντή ο ΘΟΚ

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Μειωμένος κατά 58 χιλιάδες ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του Θεατρικού ...

Ο Neville Brody στην Κύπρο και στο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας 2013

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους graphic designers διεθνώς θα δώσει το «παρών» του στο ...

Έκθεση του Κώστα Στάθη στην Αθήνα

Το Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζουν την αναδρομική ...

Ο «Τζόκερ» οδηγεί την κούρσα των BAFTA

Η ταινία «Τζόκερ» του Τοντ Φίλιπς ηγείται της κούρσας των φετινών Βραβείων BAFTA, που ...

Πλατφόρμα Χορού ’12 | Εύη Δημητρίου

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στη φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, η οποία ξεκινά στις ...

X